İzmir'in Rüstem Paşa Mahallesi, Kızıl Hamam Sokak'ta yer alan Rüstem Paşa Hamamı, uzun yıllardır çeşitli onarımlar ve doğanın etkileriyle büyük ölçüde yıkılmış durumda. Bugün, hamamın büyük bir kısmı toprak altında kalmış ve yapının birçok bölümü yok olmuştur. Ancak, geri kalan bazı kısımlar, hamamın mimari yapısını anlamamıza yardımcı olmakta.
YAPININ MİMARİ DURUMU VE ONARIMLAR
Hamamın doğu ve batı cephesi kısmen sağlam kalmışken, batı cephesinde bulunan iki küçük kubbeli alanın tamamen yok olduğu görülmektedir. Yapının giriş kısmı, kuzey cephesinin doğusuna kaydırılmış olup, kemeri ve söveleri tahrip olan bu bölüm, yeni kaplama taşlarıyla onarılmıştır. Hamamın yapımında kullanılan malzemeler arasında kesme taşlar ve tuğla yer alırken, iç kısımdaki duvarlar ve pandantifler büyük oranda tuğla ile inşa edilmiştir.
MEKÂNLARIN DAĞILIMI VE İŞLEVİ
Hamamın mevcut durumu nedeniyle, mekanlarının işlevlerini net olarak belirlemek zor olmuştur. Ancak bazı izler, bu yapının bir sıcaklık bölgesi içerdiğini göstermektedir. Hamamın ortasında yer alan B mekanının kubbesi, diğer kubbelerden çok daha büyük olup, buranın sıcaklık bölgesi olduğuna dair bir ipucu sunmaktadır. Ayrıca, c ve d mekanlarının sıcaklığa açılan hücreler olması muhtemel görünmektedir.