Gıda ve eğlence sektöründe faaliyet gösteren işletmeleriyle personellerini kapsayan yeni yasal düzenleme ümitleri bir nebze olsun yükseltti. Düzenleme hayata geçtiği takdirde, uygulanacak yeni pandemi tedbirleri kapsamında yaklaşık bir aylık süre zarfında yeniden kapalı kalacak işyerlerinin Nisan ve Mayıs aylarında ödeyecekleri sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanacak ve ücretsiz izne çıkartılan personellere de tıpkı kısa çalışma ödeneğinde olduğu gibi işsizlik sigorta fonundan 1500'er liralık ücret ödenecek. Yeni yasa taslağı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini duyuran ve benzer konularda yakın süre önce Ankara'ya bir dosya sunduklarını hatırlatan Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, "Bizler esnaf olarak devletten yüzde 50'lik kira yardımının yanı sıra, sigorta, prim, vergi ve kredi borçlarına ilişkin de bir erteleme haberi bekliyoruz" dedi.

‘RAMAZAN DÖNEMİ’

Gündeme gelen yeni yasa taslağına ilişkin görüşlerini Ege Telgraf ile paylaşan Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, esnaf camiasının Ankara'dan beklentilerini şöyle özetledi: "Bizim bildiğimiz kadarı ile bu düzenleme içerisinde yasakların uygulanacağı Ramazan döneminde ücretsiz izne ayrılacak personellere verilecek işsizlik ödeneğiyle ilgili birtakım iyileştirmeler var. Tıpkı kısa çalışma ödeneği gibi, ücretsiz izne ayrılacak çalışanlara o ay için 1500 lira gibi bir rakam ödenmesi öngörülüyor. Bu ödemeler Nisan ve Mayıs aylarını kapsayarak yani iki aylık bir süre söz konusu. Biz esnaflar olarak zaten bayramdan sonra yeniden işletmelerimizin eskisi gibi açılmasını ve yeni normalleşme adımlarının atılmasını bekliyoruz. Bunların yanı sıra biz işletmeciler olarak taleplerimizi içeren bir dosya sunmuş ve isteklerimizi de Ankara'ya iletmiştik. Bu konularda da iyileştirmeler ve yardımlar bekliyoruz. Bu dönemde en büyük sıkıntımız kiralarımız. Brikmiş kira borçlarımız artıyor. Geçtiğimiz yıllara ait olan vergi borçlarımız, sosyal sigorta pirim borçlarımız var. Kullandığımız kredilerin günleri geldi ve ödeyemiyoruz. Bunların en azından bir yıl ertelenmesi ve seneye ödenmesini talep etmiştik. Stopaj ve diğer ücretlerin ertelenmesine ilişkin taleplerimiz olmuştu. Aslında bunun yerine kiralarımızın ödenmesi daha isabetli olur. Devletimiz bunu üstlendiği takdirde esnafın önü açılır. En azından kiralarımızın yüzde 50'si devletçe ödenebilir. Tüm esnafın kirası resmi olarak bellidir. Yüzde 50'sini mülk sahibi, yüzde 50'sini de devlet ödeyecek şekilde bir destek yapılmasını bekliyoruz."

‘ EN AZBİR YIL SONRA’

Şanlı esnafın diğer taleplerini ise şu sözlerle dile getirdi: "İlerleyen günlere ilişkin beklentilerimizi şu an için bir şey söyleyemiyoruz. Çünkü önümüzü göremiyoruz. İşyerlerimizi açalı yaklaşık bir ay oldu. Biraz daha süre geçtikten sonra her şey daha da netleşecektir. İşlerimiz geçtiğimiz yılki ya da ondan önceki dönemdeki gibi değil. Bundan sonrası için ödeyeceğimiz vergilerimizin, kiralarımızın ve diğer giderlerimizin en az bir yıllığına ötelenmesi lazım. Bunların bizden en az bir yıl sonra alınmaya başlaması lazım ki biz de kendimizi toparlayabilelim. Devletimizden bu tür destekleri bekliyoruz. Bunun dışında işyeri sahiplerine ödenecek sabit aylık yardımlar yerine kira oranlarında yardım yapılması daha doğru olur. Ciro kayıpları her esnafa göre değişir. Kira yardımına göre bu maddi destek daha dengesiz olabilir. Biz pandemi dönemine ilişkin mağduriyetimizi içeren ve taleplerimizin yer aldığı bir dosyayı Ankara'ya ulaştırmıştık. Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen sadece İzmir'i değil, tüm illeri kapsayan genel bir düzenleme olacak. Devletimiz elinden geldiğince esnafın yanında olmaya çalışıyor. Bizler sorunlarımızın, taleplerimizin aynen yerine getirilmesini bekliyoruz." Erman Şentürk / Özel Haber