İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark’ta hizmete açılan Hasan Ali Yücel Kütüphanesi, kısa sürede kentte önemli bir merkez haline geldi. Daha önce açılan Prof. Dr. İlber Ortaylı Kütüphanesi gibi yoğun ilgi gören kütüphane, toplam 2 bin metrekarelik alanda hizmet veriyor.

SAAT KAÇ ARALIĞINDA AÇIK?

20 bin kitaplık koleksiyona sahip olan kütüphane, 250 kişilik kapasitesiyle dikkat çekiyor. Pazar günleri hariç haftanın her günü 08.00-23.00 saatleri arasında açık olan merkezde; sesli ve sessiz çalışma alanları, bilgisayar bölümü, görme engellilere yönelik erişilebilir alanlar ve ücretsiz internet hizmeti bulunuyor. Merkezi konumu ve doğayla iç içe yapısıyla her yaştan kullanıcıya hitap ediyor.

İHTİYAÇLARA GÖRE ŞEKİLLENDİRİLDİ

Kütüphaneler Şube Müdürü Burcu Önenç, Hasan Ali Yücel Kütüphanesi’nin 3 Nisan’da açıldığını belirtti. Kültürpark’taki Prof. Dr. İlber Ortaylı Kütüphanesi’nden elde edilen deneyimin projeye yansıtıldığını ifade eden Önenç, yapılan anket ve analizlerde özellikle gençlerin farklı çalışma alanlarına ihtiyaç duyduğunun tespit edildiğini aktardı.

Bu doğrultuda sesli ve sessiz çalışma odaları, bireysel alanlar ve donanımlı bilgisayar bölümü oluşturuldu. Erişilebilirlik çalışmalarına da değinen Önenç, görme engellilere yönelik düzenlenen alanların ilerleyen süreçte farklı engel gruplarını kapsayacak şekilde genişletileceğini söyledi.

ÖĞRENCİLERDEN YOĞUN İLGİ

Üniversite sınavına hazırlanan Elif Türköz, ev ortamında ders çalışmakta zorlandığını belirterek kütüphanede daha verimli olduğunu ifade etti. Türköz, yeşil alanların mola anlarında sosyal bir ortam sunduğunu ve ulaşım kolaylığı ile uzun çalışma saatlerinin önemli avantaj sağladığını dile getirdi.

YKS’ye hazırlanan Kemal Efe Kuyumcu ise kütüphanenin geniş yapısı sayesinde yer bulma sorunu yaşamadıklarını söyledi. Gün içinde yapılan çorba ikramı ve geç kapanma saatinin öğrenciler için kolaylık sağladığını belirten Kuyumcu, ulaşımın rahat olduğunu ifade ederek “İzmir artık kesinlikle bir kütüphane kenti” dedi.

Konak'ta seyyar satıcılara denetim! Ürünlere el konuldu, ceza kesildi
Konak'ta seyyar satıcılara denetim! Ürünlere el konuldu, ceza kesildi
İçeriği Görüntüle

"ULAŞIMI KOLAY”

Kütüphaneyi düzenli kullanan Sude Aytürk, “Evde ders çalışamadığım için her gün kütüphaneye gelmek zorundayım. Burası açıldığı günden beri buradayım. Hem büyük hem de Kültürpark gibi işlek bir yerde. Ulaşımı kolay. Kütüphanede bilgisayar odası olması bizim için bir avantaj. Çünkü matematik ile ilgili olan bir uygulamaya bilgisayarla girilebiliyor” dedi.

Mert Aşkın da “YKS’ye hazırlanıyorum. Kütüphanenin Kültürpark içinde olması, ulaşımının kolay olması, yemek yiyebileceğimiz alanlara yakın olması çok güzel. Doğayla iç içe bulunduğumuz bir ortam. İzmir’de tam da ihtiyacımız olan bir hizmet. Burası büyük bir kütüphane. Dolayısıyla hem YKS hem KPSS öğrencilerinin hem de kitap okumaya gelen kişilerin kapasitesini karşılıyor” diye kaydetti.

HER YAŞTAN KULLANICIYA AÇIK

Hasan Ali Yücel Kütüphanesi yalnızca öğrenciler tarafından değil, farklı yaş gruplarından kullanıcılar tarafından da tercih ediliyor. 76 yaşındaki Mustafa Asil Boyacıoğlu, kütüphaneyi düzenli olarak kullandığını belirterek “İzmir’in farklı yerlerindeki kütüphanelerin hepsini ziyaret ettim ama burası olağanüstü derecede güzel. Çok huzurlu bir ortam var. Kendimi burada özgür hissediyorum ve istediğim kitabı buluyorum. Personel çok yardımcı oluyor. Özellikle emeklilere bu kütüphaneye gelmelerini tavsiye ederim. Burayı yapanlara, düşünenlere binlerce teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

SPOR VE KÜLTÜR BİR ARADA

Kültürpark’ta spor yapan vatandaşlar da kütüphaneyi aktif olarak kullanıyor. Koşu antrenmanı yapan Remzi Yıldırım, parkı çok amaçlı değerlendirdiklerini belirterek “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark’ta Hasan Ali Yücel adını taşıyan bir kütüphane yapması çok kıymetli. Okudukça umarım birbirimizi anlayabilmenin bir yolunu bulabiliriz” dedi.

Özgür Doğan ise “Kültürpark’ta düzenli olarak antrenman yapıyoruz. Önce İlber Ortaylı Kütüphanesi’ne uğruyoruz ardından Hasan Ali Yücel Kütüphanesi’ne geliyoruz. Harika bir yapı, mükemmel bir tesis. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Bizim için bulunmaz bir nimet” diye konuştu.

Kaynak: BÜLTEN