İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD), Covid-19 sonrası ekonomik düzeni konuşmak için Gazeteci-Yazar Hakan Güldağ’ı ağırladı. İnternet üzerinden gerçekleşen toplantıya Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam ve çok sayıda dernek üyesi katıldı. Toplantıda konuşan Gazeteci-Yazar Hakan Güldağ, neoliberal ekonomiye dayanan küreselleşmenin sona ereceğini söyledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, Covid-19 salgının dünyadaki sistemi sorgulanmasına neden olduğunu söyledi. Yeni dünya düzeni anlamak ve yakından tanımak gerektiğini belirten Küçükkurt, “Salgın, dünya ekonomik sistemini tartışmamıza neden oldu. İşletmelerin dijital dünyaya hazırlanması lazım. Yatırımlar ve düşünceler, dijital süreçlere odaklanırsa işletmeler ayakta kalabilir. Herkesin ekonomik gelişmeleri yakından takip etmesi gerekir” dedi.

“Yeni finans sistemi tartışmaları var”

Sokakta çalışan insanların sayısının altı milyon olduğunu ve bu insanların gelirsiz kaldığını ifade eden Gazeteci-Yazar Hakan Güldağ, Korona sonrası çok farklı olmayan bir dünyaya uyanılacağını söyledi. Covid-19’un var olan toplum düzenini sorgulamamıza neden olduğunu vurgulayan Güldağ, “Tüketimi canlandırmadan normal hayata geri dönemeyiz. Bunu canlandırabilmek için de salgının kontrol altına alınması gerekiyor. Dünyada medeniyet olarak küreselleşme devam devam edecek ama neoliberal ekonomiye dayanan küreselleşme sona erecek. 1970’lı yıllardan itibaren petrole dayanan para düzeni vardı. Geçmişten beri tartışılan yeni finans sistemi tartışması, Covid-19 sonrası iyice artış gösterdi. Dünyada dijital paraların kullanımı yaygınlaşacak ” dedi.

“Krizden teknoloji şirketleri karlı çıktı”

Çin, Amerika ve Almanya’nın dünyadaki değer zincirini ürettiğini ifade eden Güldağ, Covid-19 sonrası farklı üretim zincirlerinin olacağını söyledi. Dünya en zengin sekiz kişinin dünya nüfusunun yarısının sahip olduğu serveti elinde bulundurduğu adaletsiz ekonomik dağılımın olduğunu söyleyen Güldağ, “Dünyada altmış yıl içinde nüfus iyice artacak. Özellikle Afrika’da nüfus artışı diğer kıtalara göre daha fazla artacak. Bu artışın gözlenmesi Çin ve Amerika arasında ciddi rekabete neden olurken, başka güç odaklarının da Afrika üzerinde hak iddia etmesine neden olabilir. Nüfusun iyi artmasın göç hareketlerini arttırabilir. Gelecekte Afrika büyük bir pazar olacak. Krizden en karlı teknoloji şirketleri çıktı. Baskıcı ve totaliter rejimlerin güçlendiğini Covid-19 sonrasın da göreceğiz ” diye konuştu.

“Siyasi ve sosyal anlamda ciddi belirsizlik var”

Çalışmaların dijital ortamlara kayacağını ifade eden EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, 2021 yılına kadar tedbirlerle yaşamak gerektiğini belirtti. Küçük işletmelerin ve günlük emeği ile çalışan insanların ciddi ekonomik sıkıntıları olduğunu ifade eden Susam, “Covid-19 salgınından kaynaklı siyasi ve sosyal yaşamda ciddi anlamda belirsizlik var. İşletmelerin yol haritası çizmesi lazım. Bu krizi yerel yönetimlerin ve sivil toplumun yönetmesi gerekiyor. Dijitalleşmenin önem kazandığı bir dünyada, dijital eleman yetiştirmek için üniversite, sivil toplum ve yerel yönetim iş birliği yapmalı. Günlük tartışmaların üzerine çıkıp yeni dünyayı tanıyan, bütün zorlukları aşan yeni bir muhalefet söylemine ihtiyaç var” dedi.