Nihat AK/EGE TELGRAF- Ramazan Bayramı öncesinde ikinci el otomobil pazarında hareketli günlerin ilk adımları atılırken yüksek faizler ve düşük alım gücü "kuru kalabalık" riskini doğuruyor.  Kamu ve özel bankaların hükümetin teşvikiyle otomobil kredi faizlerini düşürmesi gerektiğini vurgulayan İzmir Oto Galericiler Odası Başkanı Zafer Dursun, kiralık araç takip sistemi KABİS'in bazı bölgelerde belediyelerin iş yeri ruhsatı engelleri nedeniyle işletilemediğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.  

Mevduat faizlerinde sert yükseliş! 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi rekor kırdı Mevduat faizlerinde sert yükseliş! 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi rekor kırdı

‘BOYUNLAR BÜKÜLMESİN’ 

Ramazan Bayramı öncesi ikinci el oto galerilerde oluşacak yoğunluğun kuru kalabalığa dönüşmesini arzu etmediklerini belirten İzmir Oto Galericiler Müşavirlik Kiralama ve Yıkamacılar Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, “İkinci el otomotiv pazarında, otomobil kredilerindeki faiz indirimleri ve yaklaşan bayram tatiliyle birlikte bir hareketlilik bekliyoruz.  Bazı bölgelerde bu hareketlilik başlamış olsa da bazı bölgelerde henüz başlamadı. Bu durum, oto galerilerinde sergilenen araç segmentleriyle de ilişkili. Bayramın yaklaşmasıyla araç satın alma isteğinin artmasını bekliyoruz ancak bu yoğunluğun sadece kuru kalabalıkla sonuçlanmasını da istemiyoruz. Geçmiş deneyimlerimizden biliyoruz ki, özel günlerde insanlar galerilerimizi ziyaret ediyor, araçları beğeniyor lakin alım güçlerinin düşük olması ve yüksek kredi maliyetleri nedeniyle araç satın alamıyorlar. Bu bayram öncesinde potansiyel müşterilerimizin bu durumdan etkilenmemesini istiyoruz. Bu nedenle, hükümet yetkililerinden oto kredilerinin vade ve faiz oranlarının daha makul seviyelere çekilmesini talep ediyoruz.  Hükümetin tavsiyesiyle özel bankalar ve finans kuruluşlarının da bu konuda adım atmalarını bekliyoruz.  Umarız bu yılki Ramazan Bayramı, herkes için gerçek bir bayram olur” dedi.

600 TL’DEN BAŞLIYOR

Araç satın almaya gücü yetmeyenlerinde yönelmesiyle bayram döneminde kiralamaların büyük bir artış gösterdiğini belirten Başkan Dursun piyasa fiyatları hakkında şu ortalama bilgileri verdi, “En alt sınıf dediğimiz en düşük fiyatlı araçlar 600-800 TL’den başlıyor. Otomatik vites, motor gücü, marka ve modeline göre üst segmentlerde değişen fiyatlar oluşuyor. İzmir'de bayramda 5 binin üzerinde araç kiralanmasını öngörüyoruz. Vatandaşlar bayram için 7-10 gün arasında araç kiralıyor. Yurt dışından gelen müşterilerimiz ise en az 4 hafta ile 6 hafta arasında kiralama yapıyor. Bu müşterilerimiz bayramda ekonomik sınıf geniş aile araçlarını tercih ediyor.”  

‘BUNLARA DİKKAT!’

Araç kiralama sürecinde müşteri memnuniyetini ve güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için dikkat edilmesi gereken hususlara vurgu yapan Başkan Dursun, “Araç kiralama, hem müşteriler hem de firmalar için oldukça önemli bir süreçtir.  Bu süreçte yaşanabilecek olumsuzlukları önlemek ve sektörün güvenilirliğini artırmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmakta. Öncelikle, vergi ve oda kaydı olan firma seçimi son derece önemlidir. Köklü, güvenilir ve müşteri odaklı firmalar tercih edilmeli. Yakıt kontrolü, sigorta ve kasko gibi konular titizlikle incelenmeli. Kayıt dışı iş yapanlardan sigortasız araç kiralama kesinlikle önermiyoruz. Araçların bakımlı ve güvenli olması, kritik öneme sahip.  Çok eski ve bakımsız araçlarda problem çıkabiliyor. Sözleşmelerin açık, anlaşılır ve detaylı olması, olası anlaşmazlıkları önlemek açısından son derece önemli.  Sözleşmeler, imzalanmadan taraflar maddeler üzerinde uzlaşmış olmalıdır. Teslim noktaları, kilometre kısıtlamaları ve hasar tespiti gibi konular da mutabık kalınmalıdır” ifadelerini kullandı. 

‘BELEDİYE DESTEĞİ’

Güvenli araç kiralama sisteminde belediyelerin kritik rolü olduğuna dikkati çeken Başkan Dursun, “ Kiralık Araç Bilgi Sistemi (KABİS), Türkiye'de kiralık araçların takibini ve denetimini sağlayan bir sistem. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirildi ve kullanılmakta. KABİS sayesinde, yetkililer kiralık araçların konumunu, kullanım durumunu ve diğer bilgilerini gerçek zamanlı olarak takip edebiliyor. Sistem, özellikle kiralık araçların suç olaylarında kullanılmasının önlenmesi ve trafik güvenliğinin artırılması amacıyla kullanılmakta.  Araç kiralama şirketleri, kiraladıkları araçların bilgilerini KABİS sistemine kaydetmek zorunda.  Bu sayede, yetkililer herhangi bir suç olayı veya kaza durumunda, kiralık aracın kim tarafından ve ne zaman kiralandığını hızlı bir şekilde tespit edebilmekte.  KABİS sistemi, Türkiye'deki araç kiralama sektörünün güvenliğini ve şeffaflığını artırmayı hedefliyor. Güvenlik zafiyeti oluşmaması için İzmir Büyükşehir ile ilçe belediyelerinin ülke güvenliğine destek olunması açısından iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatları alımında esnafımızın yanında olmasını bekliyoruz. Bununla ilgili oda olarak iletişim halindeyiz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi