TEPAV tarafından yapılan çalışmada SGK’ya kayıtlı çalışan sayısı 143 bin 526 kişi arttı. Kişi sayısı bakımından en yüksek artış 104 bin 947 kişiyle sağlık hizmeti sektöründe oldu. Kayıtlı istihdamda, kadın çalışan sayısı Haziran 2020'de bir önceki yıla göre 5 bin kişi azaldı. Bir önceki aya göre ise 110 bin kişi arttı. Yıllık kıyasta en fazla kadın çalışan sayısı azalan sektör 74 bin kişi ile bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektörü olurken, bunu 54 bin azalışla konaklama ve 15 bin azalışla idari danışmanlık faaliyetleri sektörleri takip etti. Kadın istihdamının ülkenin ekonomisi açısından büyük önem arz ettiğini belirten Kadın Hakları Koruma Dernekleri Federasyonu Ege Temsilcisi ve Kadınları Koruma Derneği Başkanı Engin Demir, istihdamın belli koşullar oluşturulabilir ise ancak sağlanabileceğini söyledi. Kadın istihdamı için gerekenlerden bahseden Demir, “Dünya’da ve Türkiye’de  kadınlar işten her zaman önce çıkarılıyor ve korona dönemi kadın işsizliği arttı. Eğitim süreleri, kültür ve pek çok etken nedeniyle kadınlar bu noktada.  Kadınların önceliğinin hep evde olması bekleniyor. Çocuk ve ev işleriyle birlikte verimli bir çalışma göstermekte zorlanıyorlar. Devlet belli yaptırımlar uygulamalı” dedi.

‘TERFİ ALAMIYORLAR’

Kadınlara yönelik ön yargıların iş hayatını olumsuz etkilediğini belirten Demir, “Bu bir anlayış meselesi. Kız çocuklarımız tahsilli değiller. Töre bunu önlüyor. Kabul edilebilir bir hale getirilmesi gerekiyor” dedi. Üniversite mezunu 1 milyondan fazla kadının işgücüne dahil olmamasına yönelik konuşan Demir, “Kadınlar evlendiklerinde erkeklere cüzdan muamelesi yapıyor. Bu para nasıl kazanılıyor? Harcama açısından da bu böyle. Çalışan kadınlar için ise durum daha farklı. Terfi gibi konularda maalesef hala erkekler daha önce tercih ediliyor. Kadınların kendine zaman ayırması lazım. Eğitilemedikleri için terfi alamıyorlar. Oysa kadınların istihdam dışında tutulması ülkemiz için kalkınmayı önlüyor” ifadelerini kullandı.

‘ÇARE KOTA KOYMAK’

İstihdam sağlanabilmesi için devletin ve bireylerin alması gereken tedbirler olduğunu söyleyen Demir, “Kadın kotası oluşturulmalı. 100 işçinin en az 40 kadın işçi çalıştırılması olarak prensip kararı alınmalı. İstihdam sağlamak zor değil. Kadın çalıştıran yerlerde vergi inceleme söz konusu olabilir. Daha çok kadın çalışabilir. Ulaşım kolaylığı çok önemli. Kadınların iş hayatında fazlalaşması için duraklar yapılmalı. Vardiyaya gidebilmeli. Ayrıca kreşler oluşturulmalı kadınlar için yapılacak çok fazla şey varken, böylesine bir istihdam azalışını kabul etmiyoruz” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber