İzmir’de yaşayan ve Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi 3.sınıf öğrencisi olan Buse Çakmakoğlu, henüz genç yaşına rağmen pek çok ödül kazanarak İzmir’in gururu oldu. 7 senedir fitness antrenörlüğü yapan Çakmakoğlu, daha önceden ise profesyonel olarak voleybol oynadığını söyledi. 4 senedir aynı zamanda müsabık vücut geliştirme bikini fitness sıkletinde yarışan genç sporcu, toplamda 9 yarışmaya katılarak rekor kırdı. İlk olarak 2016 Eylül Türkiye 3.lüğünü kazanarak kariyerinin ilk ödülünü alan Çakmakoğlu, daha sonra ise 2017 Nisan Bikini Fitness Yarışması Türkiye 2.liği, 2017 Eylül Bikini Fitness Yarışması Türkiye 2.liği, 2018 Mart Bikini Fitness Yarışması Türkiye 4.lüğü, 2018 Mayıs WBFF Dünya Şampiyonası Dünya 3.lüğü, 2019 Mart Büyük Bayanlar Bikini Türkiye 6.lığı, 2019 Haziran NPC Bigman Regional 1.liği, 2019 Eylül Wellness Açık Siklet Türkiye 4.lüğünü kazanan ve başarıdan başarıya koşan Çakmakoğlu, “Kadın sporculara ilham olmak istiyorum. Elde ettiğim tüm başarılar sizin” dedi.

‘İRADE ÖNEMLİ’

Spora başlangıçta çalışmalar yaptığı spor salonu sahibinin ‘sen yapamazsın, git başka bir spor ile uğraş’ demesi üzerine inat ederek yapmaya başlayan Çakmakoğlu, ’Başladıktan sonra tek bir hocayla anlaştım, onun dediği tek bir cümlenin dahi dışına çıkmayacağıma söz vererek, inanarak yoluma devam ettim. Hırsla, inatla, arzuyla…’’ dedi. Sporun hayat felsefesi haline geldiğini belirten Çakmakoğlu, “Olmazsa olmazım. Çoğu zaman sevgilim çoğu zaman hayat arkadaşım. Çünkü tüm duygularımı yoğun bir biçimde yaşayarak, kendimi daha iyi hissettiğim tek alan spor” dedi. Bir kadın olarak vücut geliştirmenin toplum tarafından yadırgandığını söyleyen Çakmakoğlu, “Açıkçası Türkiye’de ne kadına ne spora değer verildiğini düşünüyorum. Vücut geliştirme elbette kadınlar arasında popüler bir spor değil fakat bu sporu yapıyor olmamıza böylesine şaşırılması, gelen tepkiler bazen üzücü olabiliyor ama irade en önemlisi’’ dedi. Kadınların tüm branşlarda başarılı olabileceğini söyleyen Çakmakoğlu, “Bir kadın olarak şunu söyleyebilirim ki, ‘Bu erkek sporu’ , ‘Sen bunu yapamazsın’, ‘Sana yakışır mı?’ gibi cümleleri duymadım, kulaklarımı kapattım. Hiçbir kadın da duymasın. Bazı erkek sporcuların, kilo ve vücut olarak adalelerimiz arttıkça söylemlerinin değiştiğini gözlemliyorum. Maalesef bu şekilde ülkemizde spor ve sporcunun ilerleyişi, yenilik sahibi olması çok ama çok zor…” diyerek isyan etti. Tüm zorluklara rağmen hedefleri arasında dünyanın en iyileriyle yarışıp, kendi branşında en iyisi olmak istediğini söyleyen Çakmakoğlu, ‘bikini fitness’ı tanıtmak, sadece erkeklerin değil kadınlarında yapabileceği bir spor olduğunu göstermek ve ilham olmak istediğini söyledi. Tüm bu hedeflerin kolay olmayacağını söyleyen Çakmakoğlu, “Antrenmanlarımızın çok sıkı olması gerekiyor. Yarışma dışı antrenman saatlerinin günde bir saat iken, sezonda yarışma hazırlığında yedi saati buluyor. Kişinin formuna göre değişebilen tüm bu çalışma saatleri benim için fazla. Çünkü hedeflediğim başarı çok büyük” diye konuştu.

Bikini fitness nedir?

Türkiye'de 'wellness' adını taşıyan spor yurt dışında bikini fitness olarak biliniyor. Türkiye Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu’na bağlı bir spor dalı. Hedef, vücudu kas yığınına çevirmek değil, feminen görüntüyü koruyarak kasları geliştirmenin amaçlandığı bir spor dalı olan ‘bikini fitness'ta’, puan verilirken, duruş, kendine güven, yüz ifadesi ve bedenini en iyi şekilde sunmanın kriterlerini göz önünde bulunduruluyor.