Tokat’ın Erbaa ilçesinde, “Çınar Ağacının Gölgesindeki Güçlü Kadınlar” projesi çerçevesinde köy kadınlarına yönelik kemik erimesi (osteoporoz) risk faktörleri, korunma yöntemleri ve sağlıklı yaşam tarzı konularında eğitim verildi.

Gündüz yorgunluğunun sebebi uyku apnesi olabilir! İşte nedenleri ve tedavi yöntemleri Gündüz yorgunluğunun sebebi uyku apnesi olabilir! İşte nedenleri ve tedavi yöntemleri

Erbaa Kaymakamlığı, Erbaa Belediyesi, TOGÜ Erbaa Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Erbaa İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün işbirliğiyle hayata geçirilen projede, Erbaa Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri yer aldı. Proje danışmanı Doç. Dr. Döndü Şanlıtürk, proje yürütücüsü Öğr. Gör. Özlem Seymen, araştırmacılar Dr. Öğr. Üyesi Özge Buldan, Öğr. Gör. Abdurrahim Uyanık ve Öğr. Gör. Nurgül Kaplan, ayrıca hemşirelik bölümü ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri projeye gönüllü olarak katıldı.

Proje kapsamında, Erbaa'ya bağlı Salkımören, Üzümlü, Değirmenli, Tepekışla, Kale ve Ballıbağ köylerinde yaşayan kadınlara osteoporozun önlenmesi için eğitim verildi. Eğitimde, kemik sağlığını koruma yöntemleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları anlatıldı. Eğitimin daha anlaşılır olması için 3D yazıcıyla üretilen osteoporozlu ve sağlıklı kemik modelleri kullanıldı. Ayrıca, risk altındaki kadınlara kas güçlerini artırmak amacıyla kum torbası ile egzersiz gösterildi. Katılımcılara bireysel görüşmelerle kişiye özel öneriler de sunuldu.

Kaynak: İHA