Pandemi süresince sağlık çalışanlarına belli birimlere yüksek döner sermaye verilmesi söz konusuydu. Haziran ayından sonra ise döner sermaye katkıları büyük kesintilere maruz kaldı. Yüksek risk ile çalışmaya devam eden sağlıkçılar ise bu durumdan mutsuz. Belli bölgelerde çalışanlara daha yüksek döner sermaye verildiğini ve sürecin Haziran ayı itibariyle tersine döndüğünü belirten İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Seha Yüksel, “ Belli birimlerde hiç alınmamaya belli birimlerde ise çok düşük olarak alınmaya başladı. Birimler arası farklılıklar yaşanmaya başladı. Her birine eşit bir ödeme yapılmadı. Bunlar çalışanlar arasında sıkıntı yarattı. Pek çok birimde pandemi nedeniyle görevlendirmeler olmuştu. Koronalı hastanın sürecini ve temasını takip eden çalışanlara dair bir belirlenme yapıldı. Her kurum kendine göre ayarlama yaptı yalnızca merkezden böyle bir ek ödeme ifadesi çıkmıştı. Bazı birimler hak ettiklerini alamadı” dedi.

‘ÜCRETLER DÜŞTÜ’

Haziran ayı sonrasında sağlıkçıların ekonomik anlamda çok olumsuz etkilendiğinin altını çizen Yüksel, “ Bu iş bitti ve döner sermayede bir kesinti yaşanmaya başladı. Ek ödeneğin olmadığı hatta daha az bir döner sermaye paylaşımının olduğu ise doğru. İlk üç ay döner sermaye alınmış fakat Haziran ayından sonra alınan ücretlerde yarı yarıya düşüş var. Devlet hastanelerinde yüzde 50 düşüş mevcut. Pandemi sürecinde yönetmelik değişikliği olmasının bir etkisi olabilir. Üniversite hastanelerinde de, öğretim üyelerinde son iki aydır kesintiler olmuş. Birimler arasındaki ücretlendirme sorunları olmuştu. Başvuran hasta sayısı işlem sayısı azaldı. Bu azalma da eklenince fazla olduğu düşünülen halbuki çok cüzi miktarda eklenen para da kesildi. Sağlıkçılar bundan huzursuz oldu” dedi.

‘SÖZLER TUTULMUYOR’

Yoğun bir korona ile mücadele sürecinden çıkan sağlıkçıların, ikinci dalgayı ön gördüğünü belirten Yüksel, “ Daha önce yaşananlar ve yaşanacakların endişesini bir araya gelince kaygılı ve mutsuz sağlık çalışanları. Hem risk grubundalar. Aile hayatlarına, yaşamlarına işlemiş durumda. İnsanlar tatilde ama sağlıkçı çalışanları o şekilde yaşamıyor. O şekilde göremiyor dünyayı. Mesleki sorumlulukları ve gördüklerinden dolayı bir yandan maske ve hijyen için çaba harcıyorlar. Bir yandan gelirlerinde bir azalma oldu. Daha az gelirleri ve adaletsiz paylaşımlardan dolayı kaygı yaşıyorlar. 9 Eylül ve Yeşilyurt Hastanelerinde eylemler dahi yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aile hekimlerine ek ödenek verileceğini söyledi fakat 2 aydır hiç bir çalışma olmadı. Hatta resmi yazılarda böyle bir ödemenin yapılamayacağı ifade edilmeye başladı. Sağlık çalışanları da bu konuda üzüntü içindeler” ifadelerini kullandı.

‘BAYRAM OLACAK’

Geçici değil kalıcı çözümlerle ancak böylesi bir mücadele veren çalışanların hayatlarının daha iyi gideceğini belirten Yüksel, “Önümüzdeki günler için çok daha tehlikeli, ikinci senaryoda nasıl bir düzenleme yapılacak sağlıkçılar endişeli. Biraz dilimiz yanmış durumda. Verilen sözler tutulmadığı gibi, henüz pandemi bitmedi. Devletin geçici değil kalıcı ve mücadele gücü verecek çözümleri devreye sokması lazım. Yeni bir çözüm ortaya koyması lazım. Günlük düzenlemelerle dağıtmak yerine daha kalıcı bir planlamayı yapmak gerekiyor. Sağlık çalışanları elbette pandemiyle mücadeleye devam edecektir. Burada mesele para değil, ancak bir gerçeklik var. Sağlık çalışanın harcamaları dahi değişti. Kendini korumak için harcadıkları hijyen malzemesinden, toplu taşıma kullanmamaya hayat tarzları ve harcamaları değişti. Farklı bir ekonomi ile karşı karşıyayız. Hayat zaten pahalandı. Son derece mutsuzlar, bizim bayramımız pandemi bittiği zaman olacak. Bu bayrama kadar az kayıp olması için ne gerekiyorsa önlemler alınmalı, sağlık çalışanlarının hakları verilmeli” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber