Üç aylık sürecin ardından dükkanlarını açan ancak bu sefer de oyun yasaklarına takılan kahvehaneler ya iflas ediyor, ya masraflarını çıkartmadığı için dükkanını dahi açmıyor. İzmir'de yaşanan bu manzaranın en belirgin örneği Konak'ta kendisini gösterirken, zamanında kapısı önünde kuyruk beklenen kıraathanelerin kepenklerine ise şimdilerde devren kiralık ilanları asılıyor. Bazı işletmeler ise geçici süreliğine faaliyetlerine ara vermiş durumda. İzmir'deki kahvehanelerin yüzde 40'ına yakınının iflas bayrağı çektiğini öne süren İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, hükümetten yeni bir yönetmelik talebinde bulunduklarını ve önlemler eşliğinde tam anlamıyla faaliyete geçmek istediklerini belirtti.

‘EN BÜYÜK DARBE’

İzmir'de peşi sıra kapanan kahvehanelerin pandemi sürecinde en büyük darbeyi alan esnaf grubu olduğunu hatırlatan İsmal Hakkı Kırdı, "Pandemi süreci başladığında bizim esnafımız küçük paralar ile geçimini sağlayan meslek grubu idi. Biz çay satıyoruz, okey ve tavla gibi oyunlar oynatarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Toplam üç buçuk ay kapalı kaldıktan sonra işyerlerimizi açtık. Açıldı ama kahvehanelere gelen insan yok. Çay ocakları esnafa çay satar. Kahvehaneler lafta açık ama oyun oynanmadığı için insanlar gelmiyor. Milletvekilleri, parti yetkilileri bizlere karşı duyarlı davrandılar, sağ olsunlar, teşekkür ediyoruz. Alacağımız tedbirleri belirledik, bir liste yaptık. Okey istekalarını her seferinde dezenfekte edelim, oyun kağıtlarını gerekirse herkes kalktıktan sonra değiştirelim. Masa örtülerini değiştirelim, tavlaları dezenfekte edip temizleyelim. Hijyen kuralları ve mesafeye uyalım dedik. Bu taleplerimiz bilim kuruluna da gitti. Ancak vaka sayıları bayramdan sonra yükselmeye başlayınca bizim bu taleplerimiz ortada kaldı. Virüs bugüne kadar kahvehaneler yüzünden yükselmedi, çünkü hepimiz kapalıydık. Demek ki başka sebepler var. Çoğu esnaf açık. Ama biz küçük paralarla geçim sağlamaya çalışıyoruz, kiramız var, borcumuz var. Bugün kiralarımızı ödeyemiyoruz. Bunun elektrik, su faturaları var. Günde 30-40 çay satıp dükkanımızı kapatıyoruz" dedi.

‘AÇILIM BEKLİYORUZ’

"Kahveciler olarak hükümetten bir açılım bekliyoruz" diyerek sözlerini sürdüren Oda Başkanı Kırdı, yeni yönetmelik çağrısında bulunarak şunları kaydetti: "Elbette bizi denetlesinler. Yeter ki tam anlamı ile açılalım. Bizim de ailemiz var. Bu hastalığı elbette evimize götürmek istemeyiz. Bunu hiç bir esnaf istemez. Ama artık gırtlağımıza kadar geldi. Odamızın 2 bin 750 faal üyesi var. Esnaf sıkıntıda, odaya aidatını ödeyemiyor. Devlete teşekkür ediyoruz, esnafa 6 ay geri ödemesiz kredi açtı. Şimdi bunların ödeme günü gelmeye başladı. Esnafın bir bölümü kredi çekti ama borcu olan esnaf bu kredilerden yararlanamadı. Şu anda işyerinin yanı sıra, evinin kirasını, faturalarını ödeyemeyen, çocuğuna harçlık bile veremeyen esnaflar var. Anayasaya göre devlet esnafı korur ve koruyucu tedbirler almak zorundadır. Biz bugüne kadar devlete vergimizi verdik, yanımızda insan çalıştırdık, istihdam yarattık, sigorta ödedik. Biz devletin de esnafımıza destek vermesini istiyoruz. Yardım istemiyoruz, destek istiyoruz. Kış geliyor, arkadaşlarımız çok zor durumda. Bugün odamızda çalışan personelimizin maaşlarını bile ödeyemez hale geldik. Kahveci esnafı işyerini açtığı zaman fatura, vergi, sigorta ve personelinin maaşlarını ve daha birçok masrafını çıkartamıyor. Bilim Kurulu'ndaki üyeler artık lütfen bu esnafın halini görsün. Bir an önce hükümetten müjdeli bir haber bekliyoruz." Erman Şentürk / Özel Haber