Geçtiğimiz yıl başlayan pandemi sürecinin esas mağdurları olduklarını belirten İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, "Kahvehaneler, oyun salonları halen kapalı. Neredeyse on aydır dükkanımızı açamıyoruz. Her yer açıldı, kahvehaneler kapalı kaldı. Yeni bir müjde bekliyoruz. Dükkanlarımız açılsın istiyoruz. En azından HES kodu ile işyerlerimizi açmayı talep ediyoruz. Gazetelerde, televizyonlarda yayınlandı, Japonya esnafı zor durumdaymış, ona üzülüyorlar. Ama İzmir'deki, Türkiye'deki kahveci esnafının derdini gelip soran olmadı, bizim için dertlenen olmadı. Kahveciler bu süreçte verilen hibe ve desteklerden ötürü memnun değil. Destekler yetersizdi. On aydır kapalı olan işletmelerin ayakta durması mümkün değildi. Pandemi sürecinde işyerleri en fazla süre kapalı kalan esnaf grubu olan kahveciler olarak hükümetten yeni bir destek açıklaması bekliyoruz. Gözle görülebilecek, elle tutulabilecek bir yardım istiyoruz” diye konuştu.

‘HİÇ AÇILMADIK Kİ’

‘Diğer esnaf grupları ya hiç kapanmadı ya da kapandıktan sonra yazla birlikte yeniden açıldı. Biz restoranlar gibi paket servis ya da gel al servisi de yapmıyoruz’ şeklinde konuşan Kırdı, “İşyerimizin kirasını zaten ödeyemiyoruz, artık evimizin kirasını da ödeyemez olduk. Çok sayıda arkadaşımız mağdur durumda. Mal sahipleri kiracılarına protestolar çekiyor ve kapanan ya da icralık olan işletme sayısı gün geçtikçe de artıyor. Bu durum sadece İzmir'de değil, Türkiye genelinde böyle" dedi.

‘ UZUN VADEDE YETMEZ’

Yerel yönetim tarafından kendilerine sunulan son desteklerle bir nebze olsun rahatladıklarını ancak uzun vadede bu yardımların yeterli gelmeyeceğini ve kalıcı çözümün şart olduğunu aktaran Oda Başkanı Kırdı şunları ifade etti: "İzmir'de ilçe belediyeleri son dönemde bize destekler vermeye başladı. Ancak bunun esnafa yetmesi mümkün değil. Çünkü yardımlar bir ay yapılıyor, sonra devamı gelmeyecek. Bir sefere mahsus 400-500 lira, 1000 lira kadar maddi bir yardım. Bununla ancak kapalı durumdaki dükkanının o ayki faturalarını ödeyebiliriz. Biz ilçe belediyelerinin sunmuş olduğu bu yardımları İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden de bekliyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nden de taleplerimizi iletebilmek için randevu bekliyoruz. Krediler bize çözüm değil. Biz daha mevcut kredi borçlarımızı ödeyemedik. Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi'nden aldığımız kredileri 6 ay tehir ettiler, ancak ileride faizi ile geri ödemek zorunda kalacağız. Bunu zaten ödeyemiyoruz, kapalı durumdayken nasıl para kazanıp da faizi ile geri ödeyeceğiz. Üstümüze yük üstüne yük geldi.” Kahvecilerin başkanı Kırdı sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün dükkanlarımız açılsa dahi, üzerimizdeki bu kamburdan kurtulmamız en az iki yılımızı alacaktır. Esnaf maddi olarak çok zor durumda. Bir an önce devletimizin bize destek sağlaması gerekir. Hem esnaf, hem de yanında çalışan personel zor durumda. Artık kapanan kahvehaneler elindeki masayı, sandalyeyi satıp paraya çevirmeye çalışıyor. Evimize ekmek götürmek için sermayemizi satıyoruz. Varsa evimizi, arabamızı sattık, dükkanlarımızdaki televizyonlarımızı sattık, şimdi sıra sandalyelerimizi satmaya geldi. Hatta işyeri sahiplerinden iflas edip, şimdi bir başka yerde maaşla çalışmak isteyen, iş arayan arkadaşlarımız var. Ankara'dan gelecek bir haber bekliyoruz. Ama ne yazık ki, bize yönelik bir çalışma, bir hazırlık yok." Erman Şentürk / Özel Haber