Pandemi, hammadde ve üretimde kendine yetebilmenin önemini bir kere daha gösterirken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu, bu alandaki mesleki beceri ve insan kalitesini artırmak için kolları sıvadı. YÖK ile imzaladıkları protokol ile maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliğini tercih edenlere burs vermeye hazırlanan TİM Maden Sektör Kurulu, 2020-2021 eğitim dönemi için 1 milyon lira bütçe ayırdı. Kurul ayrıca 7+1 modeliyle maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliği eğitiminin bir döneminin üretim tesislerinde tamamlanmasını, böylece istihdamda kolaylık sağlanmasını hedefliyor. Projenin tanıtımı için düzenlenen çevrimiçi toplantıya TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, EMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

‘ÖNEMİ ANLATILMALI’

Başkan Aydın Dinçer, madenciliğin ilişkili olduğu sektörlerle yaklaşık 40 milyar dolarlık bir katma değere zemin hazırladığını söyleyerek sektörün gelişmesi için yeni bir madencilik anlayışının gelişmesi gerektiğini, bunun için de üniversiteden mezun, güçlü mühendislik becerileri olan ve donanımlı insan kaynağının oluşmasının önemli olduğunu kaydetti. Türkiye’de 14 maden, 10 jeoloji ve 1 cevher hazırlama mühendisliği bölümü bulunduğunu aktaran Dinçer, kontenjanların kimi bölümlerde yüzde 50, kimi bölümlerde ise yüzde 30’a varan oranlarda boş kaldığına, bunun temel nedeninin ise bu bölümlerinin öneminin yeteri kadar anlatılmamasıyla ilişkili olduğuna dikkat çekti. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de projeyle nitelikli mühendisler yetiştirilmesine ve katma değerli ürün ihracatına ön ayak olunacağını söyledi. Eskinazi, madenlerin ülke ekonomisi için öneminin iyi anlatılması gerektiğini vurguladı. Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya da Türkiye’nin maden sektöründeki rekabet gücünü artırıp, madenlerden aldığı verimi yükseltebilmesi için iyi yetişmiş nitelikli mühendislere ihtiyacı bulunmakta diyerek, “Sektörün yeni mezunlara şans verme noktasındaki olumsuz tutumu, aynı şekilde mezunların sektörün beklediği nitelikte olmaması ve bunun beraberinde getirdiği istihdama dair durumlar bu bölümlere ilgiyi azaltan diğer nedenler. Bu negatif algıyı değiştirmek ve nitelikli mühendisleri yetiştirmek için başlangıç adımı olarak Ege ve İstanbul Maden ihracatçı Birlikleri üzerine düşeni yaparak elini taşın altına koydu” dedi.

‘UMUT GENÇLERDE’

Sektörün gelecek vizyonu ile örtüşmeyen tablonun, yaklaşık bir yıllık hazırlık sürecinin ardından imzalanan protokolle değişeceğine ve bu yıldan itibaren maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliklerine ilginin artacağına inandıklarını belirten Kaya, “Gençlerimizin sektörlerimiz adına en donanımlı şekilde bölümlerinden mezun olmalarını sağlayıp fabrikalarımızda, kendi açacakları fabrikalarda ya da işletmelerde başlattığımız bu reform hareketini hızlandırmalarını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı. Utkucan Akkaş / Özel Haber