Kalp hastalıklarının tedavisinde son yıllarda kaydedilen teknolojik ilerlemeler, hastalara cerrahi müdahale olmadan şifa bulma imkanı sunuyor. Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Cin, girişimsel kardiyoloji alanındaki gelişmeler sayesinde artık klasik yöntemlerle tedavisi zor görülen birçok kalp rahatsızlığının başarılı bir şekilde yönetilebildiğini belirtti.
Prof. Dr. Cin, 2025 yılı itibarıyla özellikle koroner damar tıkanıklıkları, kalp kapak hastalıkları ve ritim bozukluklarında, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi imkanı sunulduğunu söyledi. Girişimsel tekniklerin, son 10-15 yılda büyük bir ivme kazandığına dikkat çeken Cin, eskiden açık kalp ameliyatı dışında çözüm sunulamayan pek çok hastanın artık kasık bölgesinden yapılan işlemlerle aynı gün taburcu olabildiğini vurguladı.
Kalp Kapaklarında Cerrahisiz Değişim Dönemi
Tedavi olanaklarının yalnızca damar açılmasıyla sınırlı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Gökhan Cin, yapısal kalp hastalıklarının da girişimsel yöntemlerle kontrol altına alınabildiğini belirtti. Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu (TAVI) gibi gelişmiş tekniklerin, kalp kapaklarının açık ameliyat olmadan değiştirilebilmesini mümkün kıldığını söyledi. Mitral kapak kaçaklarında ise özel klips ya da yama sistemleri kullanılarak hastaların yaşam kalitesinin artırıldığını ifade etti.
İlaçlı Balonlar Yeni Umut Vadediyor
2025 yılının dikkat çeken yeniliklerinden birinin de ilaçlı balon teknolojisi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Cin, bu balonların sadece tıkalı damarları açmakla kalmayıp, ilaç salımı sayesinde tekrar tıkanmayı da önlediğini belirtti. İlaçlı balonların, stentlerin aksine kalıcı bir metal yapı bırakmaması sayesinde damarın zamanla doğal formuna dönebildiğini aktaran Cin, bu gelişmenin özellikle genç hastalar ile stent uygulamasının riskli olduğu gruplar için büyük bir avantaj sunduğunu ifade etti.