Kalp sağlığını korumak, her yaştan insan için büyük önem taşıyor. Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Kliniği'nden Dr. Öğr. Üyesi Yunus Amasyalı, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamalarda, sağlıklı beslenmenin kalp hastalıklarının önlenmesindeki kritik rolüne dikkat çekti. Dr. Amasyalı, özellikle kalp hastalıkları riskini artıran yüksek kolesterol, hipertansiyon ve fazla kilolarla mücadelede sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ne denli etkili olduğuna vurgu yaptı.
Dr. Amasyalı, kalp hastalıklarına neden olan en önemli faktörlerden birinin yüksek kolesterol olduğunu belirtti. Kan dolaşımındaki kolesterolün büyük bir kısmının karaciğerde üretildiğini, geriye kalan kısmının ise besinlerle vücuda alındığını ifade etti. Amasyalı, aldığımız yağların türünün, kalp sağlığı üzerindeki etkisini artırdığını ve sağlıklı yağları tercih etmenin kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir önlem olduğunu söyledi.
Kötü Yağlardan Kaçının, İyi Yağları Tercih Edin
Sağlıklı bir beslenme planında, yağ tüketiminin oranı büyük önem taşıyor. Dr. Amasyalı, günlük kalorinin en fazla yüzde 30'unun yağlardan alınması gerektiğini, ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın yağların türü olduğunun altını çizdi. Doymuş ve trans yağlardan kaçınılması gerektiğini söyleyen Dr. Amasyalı, bu tür yağların kötü kolesterol olan LDL seviyesini artırarak kalp hastalığı riskini yükselttiğini belirtti. Öte yandan, doymamış yağların iyi kolesterol olan HDL'yi artırdığını ve kalp sağlığını desteklediğini vurguladı. Zeytinyağı, balık ve ceviz gibi sağlıklı yağların beslenmede ağırlıklı olarak yer alması gerektiği önerisinde bulundu.
Kalp Sağlığı İçin Doğru Beslenme Alışkanlıkları
Dr. Amasyalı, kalp sağlığını korumak için dengeli bir öğün planı yapılmasının önemini anlattı. Orta derecede karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağlardan oluşan bir diyetin, kalp hastalıkları riskini azaltmada etkili olduğunu söyledi. Özellikle tam yağlı süt ve ürünleri yerine, yağı azaltılmış seçeneklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kırmızı et yerine balık ve az yağlı beyaz etlerin tercih edilmesi gerektiğini de ifade etti.
Sebze ve Meyve Tüketimi Kalp Sağlığını Destekliyor
Kalp sağlığını korumak için sebze ve meyve tüketiminin de büyük bir önemi bulunuyor. Dr. Amasyalı, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmenin, vücuda önemli vitamin ve mineraller kazandırarak kalp sağlığını destekleyeceğini belirtti. Ayrıca, liften zengin besinlerin kolesterolü düşürme üzerindeki etkisini vurgulayan Amasyalı, çözünebilen liflerin kan kolesterolünü yüzde 15 oranında düşürebileceğini ifade etti.
Suyu İhmal Etmeyin
Su tüketimi, kalp sağlığı için unutulmaması gereken bir diğer önemli noktadır. Dr. Amasyalı, günde 8-10 bardak su içmenin, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması ve kalp sağlığının korunması açısından gerekli olduğunu belirtti.