A. BUĞRA TOKMAKOĞLU/EGE TELGRAF- Dilek Yarımadası’na 1650 metre uzaklıktaki Sisam Adası (Samos), Yunanistan‘ın Türkiye‘ye en yakın Ege adalarından. Ezeli dost, ebedi düşman, gönüllerin kardeşi, siyasetin düşmanı… Çalkantılı ilişkilerin odak noktası olan Yunanistan bir adım kadar yakınımızdayken, yıllardır yaratılan türlü bahane günden güne uzaklaştırdı iki milletin yakın kültürünü birbirinden. Sinema filmlerinden, birkaç pembe diziden gördüğümüz kadar, bazen de anneannemizin, dedelerimizin anlattığı kadarıyla kesintili de olsa zihnimizin bir köşesine sıkıştırdık Yunanları. Bülent Ecevit’in 1947 yılında Londra’dan ses ettiği Türk-Yunan şiiri kadar iyi anlatılamaz ilişkiler belki de. Şiirde geçen ‘Aramızda bir mavi büyü bir sıcak deniz kıyılarında birbirinden güzel iki milletiz’ dizeleri her şeyi özetliyor belki de. Günümüzde Sisam, Türk vatandaşının Yunan adaları arasında en çok tercih ettiği destinasyonlardan biri. Kuşadası ve Seferihisar Sığacık’tan kalkan feribotlarla birkaç saat içerisinde Sisam Adası’na ulaşmak mümkün.

GEZİLECEK YERLER

Vathi: Sisam Adası’nın idari merkezi Vathi, ilk bakışta biraz soğuk bir görünüme sahip olsa da hayatın akşam saatlerinden itibaren renklendiğini fark edebilirsiniz. Tipik bir Ege adası görünümündeki Vathi, aynı zamanda Kuşadası’ndan kalkan feribotların yanaştığı limana da ev sahipliği yapıyor. Bu anlamıyla adaya Kuşadası yönünden gelenlerin ilk uğradığı nokta Vathi oluyor. Kokkari Plajı: Kokkari Plajı, Samos’un merkez ilçesi Vathi’ye 10 km mesafede. Muhteşem bir görsel şölen sunan bu plaj aynı zamanda adada turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri. Plaj çevresindeki tavernalar, küçük hediyelik eşyalar satan dükkanlara uğrayabilir ya da gün boyu plajın tadını çıkarabilirsiniz. Pisagor Mağarası: Pisagor Mağarası, adanın en popüler turistik noktalarından biri. Bu mağara, ünlü matematikçi Pisagor’un siyasi muhalifleri peşindeyken saklandığı yer olarak biliniyor. Mağara, adanın batı tarafında, Marathokambos’a yakın sarp bir uçurumun üzerinde konumlanıyor. Ada köyleri: Sisam Adası’nda zamanın durduğu çok sayıda sakin köy var. 30’dan fazla köy arasında öne çıkan popüler birkaç köy var. Bu iki köy Ambelos ve Manolates, Vathi'den arabayla yaklaşık 35 dakika. Ambelos Dağı eteklerinde yer alan iki köyün her biri 100 civarında nüfusa sahip. Köylerin Ege Denizi manzarası ise muhteşem.

NASIL GİDİLİR?

Kuşadası’ndan Samos’a feribotla ulaşım: Kuşadası-Samos hattında yaz döneminde Meander Travel’ın her gün düzenli feribot seferi var. Feribot seferleri 16 Mayıs-15 Ekim döneminde pazartesi, salı ve cumartesi Kuşadası-Vathi, çarşamba, perşembe, cuma ve pazar günleri ise Kuşadası-Pythagorion hattında sabah 09.00 kalkış 18.00 dönüş şeklinde düzenleniyor. Yılın geri kalan ve düşük sezon olarak adlandırılan döneminde ise haftanın her günü Kuşadası-Vathi arasında 09.00 gidiş, 17.00 dönüş şeklinde sefer tarifesi mevcut. Yolculuk tek yönde 1.5 saat sürüyor. Yaz döneminde talebe göre ek seferler de düzenleniyor. Seferihisar’dan Karlovasi’ye feribotla ulaşım: İzmir’in Seferihisar ilçesinde bulunan Teos Marina’dan Samos’un Karlovasi Limanı’na yaz döneminde (15 Mayıs-30 Eylül) Tursem firması (Samos Star) tarafından haftanın 7 günü feribot seferleri düzenleniyor. Seferihisar’dan saat 08.00’de kalkan feribot, Karlovasi’den 17.00’de hareket ediyor. Tek yönde yolculuk süresi 115 dakika. Seferihisar-Samos feribotu bilet ücreti gidiş dönüş yetişkinler için 35€, 6-12 yaş çocuklar için 25€.