İzmir’in nev-i şahsına münhasır ilçelerinden; Arslan Yürekli’nin Kordelyası, Çaka Bey’in Karşıyakası... Arka sokakları, sahilindeki eşsiz huzur dolu havası, şarkı ve şiirlere konu olan güzelliğiyle Arabada Başkan Var’ın üçüncü durağı Karşıyaka! Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışmaları yerinde gösterdi. Ege Telgraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aylin Suphandağlı, Yazı İşleri Müdürü Aycan Suphandağlı ve muhabir Yağmur Daştan’ın sorularını samimiyetle yanıtlayan Başkan Tugay, gelecek hedeflerini de anlattı. Göreve geldiğiniz günden bu yana üç yılı geride bıraktınız. Bu süreci nasıl değerlendirdiniz, belediye başkanlığı size neler öğretti? Belediye başkanlığı bana kenti, kentin yaşama dair tüm niteliklerini öğretti. Bu süreci gerçekten dolu dolu yaşadık. Pandemi ve deprem gibi yaşanan kötü problemler de biraz daha hızlı bir öğrenme ve olgunlaşma süreci yaşamamızı neden oldu. Sonuçta, şu anda yaptığımız işe hakim olduğumuzu ve pek çok konuyu yoluna soktuğumuzu düşünüyorum. Aklımızdaki projeleri birer birer hayata geçiriyoruz. İnsan biraz da sabırsız hissediyor; daha çok şeyi daha hızlı yapmayı istiyoruz. Ancak tüm bu isteklerimizi gerçekleştirmek için de bir süreç gerekiyor. Karşıyaka’da gerekli yerlere doğru dokunuşlar yaptığımızı hissediyorum. Bunları yaşadıkça, sonuçlarını gördükçe de çok keyif alıyorum. baskan-calismalari-yerinde-anlatti

ORTAK AKIL İÇİNDE’

Bu çalışmaları yaparken öncelikle odak noktanız ne oluyor? Hizmet ettiğimiz kişiler insanlarımız, komşularımız, dostlarımız... Onların yaşadığı sorunların çözümüne odaklı hizmetler üretmemiz lazım. Aynı zamanda da kent ekosistemini, içinde bulunduğumuz doğayı ve diğer canlıları da gözetmeliyiz. Tüm bunların tamamını hesaba kadar çalışmalar yapıyoruz. Bazen bu herhangi bir insanın kolaylıkla düşünüp farkedemeyeceği ince ayarları gerektiriyor. Bunları da bilen bilim insanları, meslek odaları, üniversitelerle ortak akıl içinde çalışmayı çok seviyorum. Yaşanan sorunları veya eksiklikleri onlarla beraber değerlendirdiğimizde en iyi düzeni nasıl sağlayacağımızı buluyoruz. İnsan, çevre ve hayvan odaklı planlıyor, hesaplıyor, projelendiriyor ve uyguluyoruz.

7 BAŞKAN BULUŞUYOR

Yaptığınız çalışmalarda ‘dirençli kent’ anlayışına ne kadar önem verdiğinizi gözlemledik. 2030 yılına kadar sera gazının oluşumunun azaltılması noktasında Karşıyaka Sürdürülebilir İklim Eylem Planı çalışması yapıyorsunuz. Bu çalışmalar ne noktada, gelecek hedefleriniz neler? İklim değişikliğine bağlı olarak farklı doğa hadiseleriyle sürekli yüzleşmek zorunda kalıyoruz. Bu yüzden iklim konusunda yoğun olarak çalışıyoruz. SECAP-Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planları bunun önemli bir göstergesi. Tüm sivil toplum kuruluşları, çevre mühendisleri ve üniversitelerle birlikte çalışmalarımızı yürüterek akılcı bir plan ortaya koyduk. Bunu sadece Karşıyaka Belediyesi’ne ait bir çalışma değil; diğer belediyelere de örnek bir çalışma olarak gördük. Bugün Türkiye’deki pek çok belediye bizi arayıp İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün yönergesini, SECAP’ın detaylarını soruyor. Bu da yaptığımız çalışmanın fark edildiğini ve örnek alındığını gösteriyor. 25 Şubat’ta (bugün) yedi belediyenin başkanı ile buluşacağız. Kadıköy, Şişli, Bodrum, Tepebaşı, Seyhan ve Nilüfer Belediye Başkanlarımız Karşıyaka’ya gelecek. Çevre müdürlerimiz ve daire başkanlarımızla beraber iklim eylem planlarımızı masaya yatıracağız. Yaptığımız çalışma diğer belediyelere de katkı sunacak kadar güzel bir çalışma, inancım tam. karsiyakada-yerinde-ziyaret

YENİLEME SÜRECİNDE’

Karşıyaka sahilinden geçerken doğa olaylarının acı gerçekleriyle yüzleşiyoruz... İzmir depreminde Karşıyaka’da çok büyük yaralar aldı. Bostanlı’da yer alan yılların ‘Yıllar Apartmanı’ başta olmak üzere birçok bina yıkıldı. Bu konuda şu anda ilçede neler yaşanıyor? Karşıyaka’da çokça eski binamız var. Bu binaların bazıları gerçekten depreme dayanıksız. Yaşanan depremde 130 civarındaki binamız hasar gördü. Bu binaların boşaltılma, yıkılıp yeniden yapılma süreci devam ediyor. Toplamda bin civarındaki bina için de ‘riskli’ raporu alındı. Yaşananlar insanları gerçekten tedirgin etti. İnsanlar, depremde hasar almamış olsa bile olası risklere karşı binalarını yenileme kararı aldı. O yüzden çok bina yıkılıyor. Bu aslında istenilen bir şeydi. İzmir deprem bölgesi ve her an gerçekten ciddi bir deprem yaşayabiliriz. Bu riski ortadan kaldırabilmek için ne kadar bina yenilenirse o kadar iyi. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurduk ve dönüşümlerde parsel ve ada bazlı bazı plan kararı aldık. Büyükşehir Belediyesi zaten kentin tamamını kapsayacak K sınırı, koruma sınırı kararı aldı. Bütün bunlar kentsel dönüşümü de kolaylaştıran adımlar oldu. O yüzden Karşıyaka’da da bir yenilenme süreci var. Bu süreç çok güzel ilerlerken son zamanlarda inşaat maliyetlerinin yükselmesi çalışmaları biraz durdu ve sıkıntıya soktu. Eğer bu olmasaydı çok daha hızlı yürüyen ve çok daha aktif bir kentsel yenileme süreci yaşanacaktı.

Kentsel dönüşümden bahsederken; çalışmaları biraz daha açabilir misiniz...

Örnekköy bir toplu konut alanı olarak daha önceden belirlenmiş ve Büyükşehir’in proje yaptığı bir alan. Etap etap çalışmalar devam ediyor. Cumhuriyet Mahallesi’nde şu anda plan eksikliği var; planlanarak yürümemiş bir yapılaşma hakim. Bunun için plan çalışmasını yapıyoruz. Yalnız o alandaki mülk sahiplerinin bazılarının tapuları yok, bazıları da küçük parsellere sahip. Bir plan çalışması yapıldığında o küçük parseller yeni bir yapılaşma açısından yeterli olmuyor. Bu gibi sıkıntılar olduğu için etaplı olarak çözmeye karar verdik. Büyükşehir ilk iki etaba dair revizyon çalışmasını onaylandı. Etap etap dönüşümü sağlayıp çözeceğiz. İki ay içinde plan kararı kesinleşmiş olur ve yapı çalışmaları başlar. Hızlıca dönüşüm sağlanacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşümün yanı sıra yeşil alan çalışmalarını da atlamıyoruz. Ağaç dikmeyi seviyoruz. Mustafa Kemal Mahallesi ve Zübeyde Hanım Mahallesi arasında şimdi yeni bir kent ormanı projemiz var. Her noktaya dokunmaya çalışıyor, her yere bir sosyal alan kazandırmaya çalışıyoruz. Hiç olmazsa ağaçlandırma çalışması yapıyoruz.

ÇARŞIDA ADIM ADIM

Çarşı ile ilgili yapmayı plandığınız yeni bir proje var. Bu çalışma ne noktada?

Çarşıda bir alt yapı ve üst yapı problemleri var. Bunların hepsini düzeltmeyi amaçladık ve proje çalışması yapıldı. İşin bilim insanları alanı inceledi ve rapor hazırladı. Bu problemleri çözecek tasarımlar üzerinde de çalıştık. Yapılan tasarım çalışmalarını birleştirdiğimiz plan çalışmasını yaptık ve projeyi hazırladık. Malzeme temini yapılıyor sonrasında ise yapıma geçeceğiz. Çarşının zeminini tamamen kaldıracak, alt yapısını düzelteceğiz. Ondan sonra yolun zeminini, kent mobilyalarını tekrar yenileyeceğiz. Ağaçlar dikilecek, aydınlatması düzenlenecek. Binalarda dış cephe çalışması yapacağız. Ortaya görsel olarak çok daha düzgün bir çarşı çıkacak. Bundan sonra gündüz olduğu kadar gece de aktif olacak bir çarşı olacak.

Büyükşehir Belediyesi taşkınları önlemek için 612 milyon liralık yatırım yaptı. Karşıyaka’da geçtiğimiz dönemde yağışlar nedeniyle bazı sel olayları yaşanmıştı. Karşıyaka Belediyesi bu yatırımların ne kadarından nasibini aldı? Ayrıca sizin bu sel ve taşkınların önüne geçmek için çalışmalarınız oldu mu?

En fazla problem yaşadığımız alan Mavişehir’deki deniz kenarıydı. Deniz suyu yükseldiğinde taşma oluyordu. Kıyıda yeni bir set yapıldı, bu set sayesinde çok fazla bir problem yaşamadık. Diğer yandan dere yatakları ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Yağmur suyu kanalı ve pis su kanallarını ayıran bir çalışma da yapılıyor. Şiddetli yağışlar da yaşandı ama bu sene Karşıyaka’da hiç su baskını olmadı. Bundan sonra da olmayacak.

HER YAŞA AYRI HİZMET

0-3 Yaş Çocukları için ‘Karşıyaka 95’ projesi yapılmış. Asfalt Plenti yenilenmiş ve 7 yıl sonra çalışmaya başlamış... Karşıyaka’da bu dönem bir dolu proje var...

Her biri uzun uzun anlatılması gereken çalışmalar. Asfalt Plenti geçmişte ihmal edilmiş ve 7 sene kullanım dışı kalmış. Yenilenmesi, doğalgaz dönüşümü gerekiyordu, biz bunu yaptık ve tekrar çalışır hale getirdi. Şimdi kendi asfaltımızı kendimiz üretiyor hatta komşu ilçelerimize de asfalt veriyoruz. Karşıyaka 95, 0 ila 3 yaş çocuklara hitap ediyor. ‘95’ zaten 95 santimetrenin ifadesi ve üç yaşındaki bir çocuğun boy ölçüsü. Doğumdan üç yaşına kadar olan dönemdeki süreçte çocuklar kamudan yeterince faydalanamıyor. Bununla ilgili bir birim oluşturduk ve bu birimde çalışan arkadaşlarımız vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ediyor ve çocuklarımızı takip ediyor. karsiyaka-genel-foto

Bir de ‘Üçüncü Yaş Üniversitesi’ kuruluyor...

Ege Üniversitesi’nin Geriatri Bölümü ile beraber güzel bir yola çıktık. 60 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza altı ay sürecek eğitimler vereceğimiz bir proje hazırladık. Seminerler, eğitimler düzenlenecek, atölye çalışmaları yapılacak ve en sonunda da sertifika dağıtımı gerçekleşecek. Pek çoğu teknoloji konusunda yeterli donanıma sahip değil o yüzden de günümüzdeki pek çok kolaylıktan faydalanamıyorlar. Şimdi bunları daha sistematik olarak öğreteceğiz. Biraz da ilgi alanlarına yönelecek; botanik, seramik, sanat gibi derslerimiz olacak. Bu proje bir sosyal yaşam zenginliği olacak. Yaş almış vatandaşlarımıza böyle bir hizmet sunmaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz.

OPERA BİNASI!

Opera binasının günü geldi geçti, yüzde kaç seviyesinde ve ne zaman bitecek?” sorusu geçtiğimiz günlerde meclis gündemine geldi. Karşıyaka Belediyesi sınırları içinde olan bu yatırım hakkındaki son gelişmeler neler? Bu bina, Türkiye’de projelendirilmiş ve yapılmış en büyük opera binası olacak. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Gecikme varsa da bunlar zeminde rastlanılan teknik problemlerden kaynaklı; haklı da bir problem. Ancak yapılıyor, iskeleti de ortaya çıktı ve çalışmalar çok iyi gidiyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, bu dönem bitmeden açılışın yapılacağını söyledi. Biz de heyecanla bekliyoruz.

Uzayda büyülü bir yolculuk!

Karşıyaka yolculuğumuzda ilk durağımız Karşıyaka Belediyesi tarafından geçtiğimiz aylarda kente kazandırılan Mavibahçe Planeteryum! Uzayın büyüsünü yansıtan ve çocukların aileleriyle keyifli zaman geçirmesini sağlamak amacıyla Karşıyaka Evrensel Çocuk Merkezi bahçesinde ziyaretçilerine kapılarını açan planetaryum, bölgenin en büyüğü olma özelliği taşıyor. Teknolojisi ve büyüklüğü ile çocukların vazgeçilmezi olan Planeteryum hakkında bilgiler veren Başkan Tugay, “Teknoloji, bilim açısından çocuklarımızın biraz ufuklarını açmak istiyoruz. Sadece keyif veren bir görsellik değil çocukların eğitiminde farklı pencereler açan bir çalışma oldu. Türkiye’deki en iyi planeteryumlardan biri oldu” dedi.

Huzur ve spor bir arada!

İkinci durağımız Mavişehir Container Park ve ilçe sporcularının yeni gözbebeği Semra Aksu Gençlik ve Spor Parkı... Bin 500 metrekare alanın üzerine kurulan Container Park’ın, her yaşta Karşıyakalı’nın keyifle vakit geçirebileceği şekilde tasarlandığını aktaran Başkan Tugay, “Hemen yanına ücretsiz bir de otopark yaptık. Artan fiyatlara baktığımızda bu alan, Karşıyakalı’nın daha ekonomik ücretlerle rahat nefes alabileceği bir yer oldu” dedi. İzmir’in başarı atletlerinden Semra Aksu’nun adını verdikleri parkın ise kısa bir zaman içinde tamamen hizmete açılacağını aktaran Tugay, “İçinde atletizm pisti ve spor aletleri var. Sporcularımızın gerçekten büyük beğenisini aldı. Diğer ilçelerden bile bu alana gelip çalışan arkadaşlarımız var. Herkese açık olan bu alanın Karşıyaka’nın vazgeçilmezi olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Maceranın açık adresi!

Kentin içinde maceraya atılmaya hazır mısınız? Karşıyaka’da üçüncü durağımız Yalı Mahallesi 6496 sokaktaki Macera Parkı. 2 bin 700 metrekare alan üzerine kurulan park hakkında bilgiler veren Başkan Tugay, “Bu proje aslında benim hayalimdi. Çocuklarımıza yönelik hazırlanan bu parkta trambolin, zipline, tırmanma duvarı gibi pek çok alet var. Ailelerimizin çocuklarıyla kaliteli ve keyifli vakitler geçirmesini amaçladık. Her şey çocuklarımız ve gençlerimizin mutluluğu için...” diye konuştu.

Son olarak, Karşıyaka’ya bir mesaj...

Birbiriyle barışık insanların yaşadığı, doğa ile uyumlu ve barışın hüküm sürdüğü bir yer Karşıyaka. Sosyal yaşamın keyifli olduğu, her yaştan insana ayrı ayrı hizmet yapıldığı bir ilçede yaşıyoruz. Kadınlar için, çocuklar için, yaş almış vatandaşlarımız için, sanatçılar için ayrı ayrı hizmetlerimiz var. Önümüzdeki günlerde sanatçılarımız için Bostanlı’da çok güzel bir sergi salonu yapacağız. Kültür ve sanatın kucaklaştığı bir yer olmak istiyoruz. Doğamız da çok güzel, harika bir insan yapımız var. Bunların üzerine de biraz daha kalite sağlayacak yeni tesisler eklediğimiz zaman çok güzel bir kent tasarlamış olacağız. YAĞMUR DAŞTAN / ÖZEL HABER