Kilis'te yaşayan demirci ustası Mehmet Kemal Etçi, yaklaşık 29 yıldır zaman zaman bin dereceye ulaşan ocak sıcaklığında demire şekil vermeye devam ediyor. Yaz aylarında artan hava sıcaklığına rağmen mesleğini sürdüren Etçi, makineleşmenin demircilik üzerindeki etkilerine ve mesleğin geleceğine dikkat çekti.

MAKİNELEŞME MESLEĞİ ETKİLEDİ

Yaklaşık 29 yıldır demircilik yaptığını belirten Mehmet Kemal Etçi, geçmiş yıllarda iş yoğunluğunun çok daha fazla olduğunu söyledi. Etçi, "Önceki yıllarda işlerimiz çok daha yoğundu. Şimdi ise teknolojinin gelişmesiyle birlikte makineleşmeye yenik düştük. Eskiden çapa, keser gibi tarım aletlerini biz üretirdik. Bugün ise bir çapa makinesi, eskiden 10 kişinin yaptığı işi tek başına yapabiliyor. Bu nedenle işlerimiz azaldı. Zorlanıyoruz ama ekmek paramızı kazanmak için çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Kavurucu Sıcaklar Durdurmuyor! Bin Derecelik Ateşin Başında 29 Yıldır Çalışıyor (1)

Yazın kadınların en sık yaşadığı sorunlardan biri! Hemen kararıyor mu? Takılarınızı böyle saklayın kararmasın
Yazın kadınların en sık yaşadığı sorunlardan biri! Hemen kararıyor mu? Takılarınızı böyle saklayın kararmasın
İçeriği Görüntüle

OCAK SICAKLIĞI ZAMAN ZAMAN BİN DERECEYE ULAŞIYOR

Demir ocağındaki sıcaklığın zaman zaman 600 ila 700 dereceye, hatta bin dereceye kadar çıktığını anlatan Etçi, tüm zorluklara rağmen işini severek yaptığını ifade etti. Çalışma koşullarının sağlıklarını da etkilediğini belirten Etçi, "Ocak başındaki yüksek sıcaklık gözlerimize zarar veriyor. Buna rağmen bu meslekten vazgeçmiyoruz. Çünkü severek yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

GELENEKSEL MESLEKLERİN KORUNMASINI İSTEDİ

Demircilik mesleğinin geleceği konusunda endişelerini dile getiren Mehmet Kemal Etçi, geleneksel mesleklerin yaşatılması için destek verilmesi gerektiğini söyledi. Gençlerin bu alanlara yeterli ilgi göstermediğini belirten Etçi, "Çocuklar artık telefonla vakit geçiriyor. Bu mesleklere ilgi kalmadı. Bu tarz mesleklerin yaşaması için destek verilmesi ve korunması gerekiyor" diye aktardı.

Kaynak: İHA