Geçmiş yıllarda alışveriş denince ilk akla gelen, İzmir’in simge mekanlarından Kemaraltı Çarşısı’nda adeta yaprak kıpırdamıyor. Korona virüs tedbirleri kapsamında getirilen tam kapanmayla birlikte esnaf iflasın eşiğine geldi. Ramazan Bayramı öncesi ürünleri sipariş ettiklerini ve malların ellerinde kaldığını söyleyen esnaf adeta eski günleri mumla arıyor. AVM’lerin açık olduğu dönemde esnafın kazanmasının büyük artıları olacağını belirten Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Dışarıda insanlar gezsin demiyoruz. Fakat esnaf hazırlık yaptı. Bu hazırlıkların boşa gitmesini istemiyoruz. Bu nedenle bayram öncesi alışveriş için tıpkı AVM'lerde olduğu gibi esnafımız kepenkleri aralayabilsin istiyoruz. Talebimiz bu yönde” dedi.

ALTYAPISIZ KAPANMA!

Esnafın ödemelerini yapabilmesi için kepenk açması gerektiğini belirten Başkan Girgin, “Esnafın ödemesinin dondurulması, kiralarla ilgili düzenlenme lazım. Tamam, sokağa çıkma yasağı gerekçesiyle çalışanını olduğu yerde izole etmeli. Ancak 15-20 gün önce elemanına para vermesi lazım ki herkes evinde dursun. Bayram olmuş, insanlar şeker, hurma almış. Hazırlık yapmış. Ama herkesin elinde kaldı. Esnaf bayrama hazırlık yaptı. Sezona hazırlanan, ürününü alan herkes büyük gol yedi. Bu kadar altyapısız bir kapanma beklemiyorduk. İşçi ve esnaf için zor. Marketler açık; ayakkabısından, plastiğine, dışarıdan Kemeraltı’ndan alabileceğiniz ürünlerin çoğu AVM'lerde var. İnsanların artık kredi alacak durumu yok. Krediler var ama borçtan kimse çekemiyor bile. Bayramdan önce açılmak istiyor esnaf. Ki ödemeleri için imkanı olsun. Esnaf olarak karşı değilim, herkes kazansın, herkes bahane bulsun sokağa çıksın demek değil. Otellerde eller havaya, on gün gel beş gün öde deniyor. Fabrikalarda 300 kişi aynı yerde yemek yiyor, aynı servisle işe gidiyorlar. Ya esnaf? Bilançosu esnafa ağır oldu” diye konuştu.

‘BIÇAK KEMİĞE DAYANDI’

İzmir Kurukahveciler Kuruyemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı ve Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği eski Başkanı İlyas Gönen ise “Mallar bozuluyor. Kepenkler, 17 gün sonra açılacak ancak mallar eskiyor. Mahalle arasında bakkal iş yapıyor, yapsın. Süpermarketleri kapatsınlar o halde. Ramazan hazırlığı yaptık. Şekerler, hurmalar alındı. Ne olacak böyle? Dayan diyorlar. Ama artık bıçak kemiğe dayandı. Kapanacaksak tam kapanalım. Hiç sokağa da çıkmayalım. Ama bu şekilde olur mu? Ne gelinlikçi, ne gıdacı kazanıyor. Özel bankalar esnafı sıkıştırıyor. Bu konuya kimse el atmıyor. Biri çıkıp artık bu konuyu konuşsun. Esnaf kefalet kooperatifinden borç almakla özel bankadan borç almak başka. Küçük esnafın özel bankaya borcu var. Yangın yerine dönmeden ortalık, bankalara önlem alsınlar. Ziraat, esnaf kefalet kooperatifi kısıtlı miktar veriyor. Küçük esnaf orada bulamadığını özel bankadan alıyor. Adam ihtiyacını görüyor. Ama dükkanı kapalı ödeyemiyor. Özel bankalara kredi ötelemek zor mu? Herkes borçlu artık. Cepte yok ama para istiyorlar. Kendini mi yaksın insanlar? Buradan belediye başkanından rica ediyorum. Kemeraltı için bir şeyler yapılsın. Kemeraltı’na servis konsun. Burası yangın yerine döndü” değerlendirmesinde bulundu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber