Seferihisar'da meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremin ardından çadır kentlere sığınan depremzedeler için çok sayıda kurum seferber oldu. Mağdur vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalar sürüyor ancak kendilerini bekleyen bir başka tehlikeyle karşı karşıyalar. Bornova Stadı ile Aşık Veysel Rekreasyon Alanı gibi noktalarda kurulan çadır kentlerde binlerce depremzedeyi ilçelerinde ağırlayan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, pandemi riskine dikkati çekerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Depremzedelerin tüm ihtiyaçlarının eksiksiz karşılandığını dile getiren Başkan İduğ, depremin atlatıldığını ancak salgın tehdidinin halen sürdüğünü hatırlattı. İduğ, "Bornova'da yıkık binamız yok ancak çatlak oluşan binalar var. Şu ana kadar 14 adet bina tespit ettik. Tespit çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda asıl problem Bayraklı'da. Bayraklı'daki ana sorun zeminin altında su olmasıdır. Zeminin iki metre altına kadar ulaşan su nedeniyle binalarda radyal temel kullanılması gerekiyordu. Ama 1993 yılında yürürlükte olan mevzuat ve yasalara göre yapılmış binalarda güçlendirme yapılması gerekirdi. Ekonomik koşullar uygun olmayınca bunlar yapılmadı. Şu anda en önemli konu yıkılan binalardan çok yıkılması gereken 100'ün üzerindeki binadır. Esas mesele bu. Onun kararının alınabilmesi için de bina envanteri çıkarılması için bekliyoruz.” dedi.

DESTEĞE DEVAM…

Vatandaşların evlerine giremediğini belirten Başkan İduğ “Haliyle onları bir yerde misafir etmemiz lazım. Şu anda çadır kentlerde bunu yapıyoruz. Konteynır modeli İzmir için uygun değil. Şimdi kışa giriyoruz. Isıtıcılar ve ışıklandırma ile imkanlar sağladık ancak bunlar geçici önlemler. Vatandaşlarımızın evlere yerleştirilmesi lazım. Hükümetin yaptığı açıklamada depremzedelere kira yardımı yapılacağı açıklandı. Bizler de bu konuda destekte bulunuyoruz. Herkes bunun üzerinde çalışıyor. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Atatürk Parkı ve Bornova Stadı'nı depremzedelere açtık. Binin üzerinde çadırımız var. Vatandaşlarımıza yemekten mobil duşlara kadar tüm olanakları sağladık. Bizi düşündüren tek konu Kovid-19 salgını. Her ne kadar depremden ötürü önem derecesini yitirmiş gibi gözükse de, ertelesek de, herkesin buna dikkat etmesi lazım. Çünkü temas çok arttı. Bu pandemiden ötürü dünyada bir milyonun üzerinde insan öldü. Bunu hepimizin bilmesi ve tehlikeyi unutmaması lazım" diye konuştu.

KONAK’TAN YARDIM ELİ

İzmir'in merkez ilçesi Konak'ta deprem hasarsız ya da az hasarla atlatıldı ancak yapı stokunun ve kaçak yapılaşmanın üst seviyede olduğu pek çok alanda vatandaşlar tedirginlik yaşıyor. Geçtiğimiz aylarda imar planlarında yaptığı önemli çalışmayla kentsel yenileme alanında önemli bir adım atan Konak Belediyesi de Bayraklı'ya yardım eli uzatırken ilçenin kaderini değiştirecek kentsel dönüşüm çalışmalarının geleceği de merak konusu oldu. Son depremin ardından kentsel dönüşümün öneminin bir kez daha görüldüğünü açıklayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur bu konuda kararlı duracaklarının altını çizdi. Başkan Batur "Deprem gerçeğini artık herkes gördü. Kentlerin en büyük sıkıntısı eskiyen bina envanterinin yenilenmesi konusudur. Kentsel dönüşüm bu açından önemli bir nokta. Kentsel dönüşümün uygulanabilmesi için merkezi hükümetin bazı düzenlemeler yapması gerekiyor. Yerel yönetimler daha rahat hareket edebilmeli. Dönüşüm önemli. Bizim Narlıdere'den beri başlayan bir serüvenimiz var. Can güvenliği olan binalarda yaşamak insanların hakkıdır. Eğer biz Narlıdere'yi eski halinde bırakmış olsaydık, bugün başka manzaralar ile karşılaşmış olabilirdik. Konak'a gelince yaptığımız ilk iş değişim ve dönüşüm konusuna el atmak oldu. Hemen 300 hektarlık Gültepe bölgesinin planlarını ilk bir senede bitirdik. Bu yetmedi, 200 hektarlık Beştepeler bölgesinin planlarını yaptık. Biz ilçenin anayasasını tayin ediyoruz. Geleceği düşünmek lazım. Konak ilçesinin bina envanteri çok sıkıntılı yeni bina bulmak zor. Hep 50-60 senelik binalar mevcut. Elimizde rakamsal bir veri yok, envanter çıkartacağız. Kentsel dönüşüm yaptığımız alanlar ile Gürçeşme'nin envanteri elimizde artık var. Sahil kesimi ve ilçenin diğer bölgelerinde de bu envanteri çıkartacağız. Acilen dönüşümün tüm kentte başlaması gerekiyor.” dedi.

‘DERS ALINMALI’

Kentin pek çok noktasında benzer durumların yaşandığını belirten Başkan Abdül Batur “Her yerde sıkıntı var. Konak ile birlikte, Karabağlar ve Buca'da da sıkıntı var. Bayraklı'da çöken binaları görüyoruz. Yanındaki binaları görüyoruz. Yeni deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarda sıkıntı yok. 1999 sonrasında inşa edilen yapılar daha sıkı kontrol edilmiştir. Beton kalitesi, demir donatısı, teçhizatı açısından depremden sonra yıkılan binaları, enkazları dolaşıp inceledim. Zaten mesleğim bu. Dönüşümün başlaması ve ders almamız lazım. Yerel yöneticilerin de, merkezi hükümetin de dersler alması gereken bir süreç yaşıyoruz. Konak'ta hasar konusunda çok şikayet almadık. Depremin hemen ardından kriz merkezi kurduk. Alanda incelemeler yaptık, gelen talepleri değerlendirdik. İlk günlerde 63 kadar şikayet aldık. Hafif hasarları saymazsak tehlikeli diyebileceğimiz bir durum yok. Konak'taki vatandaşlarımızın i,çi rahat edebilir. Aslında daha sıkıntılı bir süreç yaşarız diye tahmin ediyordum. Çok şükür sıkıntı yaşamadık. Bundan sonra binalarından yana şikayeti olan, problem yaşayan vatandaşlarımızın İzmir Valiliği'ne müracaat etmelerini rica ediyorum. Bizim bu konuda yetkimiz olmadığından ötürü Valilik'e başvuruda bulunmaları gerekiyor. Biz sadece tespit anlamında katkı sunacağız." ifadelerini kullandı. Erman Şentürk / Özel Haber