İrem Kırkkayalı / EGE TELGRAF- Antalya'nın Kaş ilçesi, hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirasıyla ünlüdür. Bu mirasın en önemli parçalarından biri de Antiphellos Antik Kenti ve içindeki etkileyici yapılar. Kaş’ın doğu-batı doğrultusunda uzanan yarımadasında yer alan antik kalıntılar, tarih severler ve arkeoloji meraklıları için keşfedilmeyi bekleyen birçok hikaye barındırmaktadır.

Buraya çıkabilen Sümela’da keçi olur! Dünyanın en zor trekking yolu Buraya çıkabilen Sümela’da keçi olur! Dünyanın en zor trekking yolu

HELENİSTİK DÖNEMİN İZLERİ

Antiphellos, antik çağlardan bugüne birçok iz bırakmış bir yerleşimdir. Yarımadada yer alan Helenistik sur kalıntıları, bölgenin ilk yerleşimlerinin izlerini taşır. Bu surlar, Meis Adası'na bakan yüzde dikdörtgen taş işçiliğiyle inşa edilmiş olup, bölgenin mimari tarihine dair önemli bilgiler sunmaktadır. Surların limana bakan kısmında ise, bugün camiye dönüştürülmüş eski bir kilise ve güneydoğusunda, hangi tanrıya ait olduğu bilinmeyen bir tapınağa ait kalıntılar yer almaktadır. Tapınağın temenosu, rektogonal duvar işçiliğiyle dikkat çekerken, yapının orijinal kısmı M.Ö. 1. yüzyıla tarihlenmektedir. Eklemeler ise M.S. 3. yüzyıla ait olup, bölgenin kültürel zenginliğini gözler önüne sermektedir.

Antiphellos Antik Kenti Mezar

BİRİNCİ SINIF KORUNAN TİYATRO

Antiphellos Antik Kenti'nin en iyi korunmuş yapılarından biri ise, Akropolis tepesi ile deniz arasındaki güney yamaçta yer alan tiyatrodur. Bu yapı, kayalık zemine yerleştirilmiş olan 26 oturma sırasıyla dikkat çeker. Tiyatro, denize doğru muazzam bir manzara sunarken, oturma sıraları dört dikey merdivenle üç kısıma ayrılmıştır ve bu merdivenler, tiyatronun her seviyesine kolay erişim sağlar. Özellikle diazoma adı verilen geçiş alanının bulunmaması, tiyatronun diğer antik yapılardan farklı bir özelliği olarak öne çıkar. Helenistik dönemin izlerini taşıyan bu tiyatro, sabit bir taş skene binasına sahip değildir ve sahne binası, taşlarla değil, taşınabilir yapılarla inşa edilmiştir.

Antiphellos 3

MEİS ADASI'NA BAKAN YAPILAR

Antiphellos’taki bu antik yapılar, sadece tarihsel değil, aynı zamanda görsel açıdan da büyüleyicidir. Kaş’ın doğu kıyısındaki bu kalıntılar, Meis Adası'na bakarken, antik zamanlarda denizle olan güçlü ilişkiyi de gözler önüne seriyor. Özellikle tiyatrodan denize bakıldığında, manzara ve mimari uyumun bir arada sunulduğu nadir tarihi alanlardan biri ortaya çıkmaktadır.

Antiphellos, tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış ve bugüne kadar gelmiş olan bu yapılarıyla Kaş’ın en önemli kültürel zenginliklerinden biri olmaya devam ediyor. Yarımada boyunca devam eden antik kalıntılar ve özellikle tiyatro, hem geçmişin hem de bugünün izlerini üzerinde taşıyor.

Kaynak: EGE TELGRAF