EGEMEN SAYIN-EGE TELGRAF- Ketojenik diyet, vücudu ketozis adı verilen bir metabolik duruma sokmayı hedefler. Bu durumda, vücut normalde kullanması gereken glikoz yerine yağları enerji kaynağı olarak kullanmaya başlar. Uzmanlar diyetin temel prensibinin, günlük karbonhidrat alımını düşürmek ve bunun yerine sağlıklı yağları artırmak olduğunu belirtiyor. Birçok kişi, karbonhidratların sınırlanması nedeniyle kilo kaybını teşvik edici etkileri olduğunu gözlemlemiştir.

KARBONHİDRAT AZALTILMALI

Ketojenik diyetin en belirgin özelliğinin yüksek yağ tüketimi olduğunu aktaran uzmanlar avokado, zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve somon gibi sağlıklı yağ kaynaklarına dayalı bir beslenme planı benimsemenin, ketojenik diyetin temelini oluşturduğunu aktarıyor ve karbonhidrat alımı ise günlük kalori alımının sadece %5 ila %10'unu oluşturduğunun altını çiziyor. Uzmanlar ayrıca protein tüketiminin de orta seviyelerde tutulması gerektiğini söylüyor.

Depremzede esnaf Kızılay’la işine devam ediyor Depremzede esnaf Kızılay’la işine devam ediyor

FAYDALARI ÇOK

Ketojenik diyetin birçok potansiyel faydası vardır. Uzmanlar özellikle epilepsi hastaları için tıbbi bir tedavi olarak geliştirildiğini belirtiyor ve nöbet sıklığını azaltabildiğini ekliyor. Ayrıca uzmanlar kilo verme konusunda da etkili olabileceğini, çünkü ketozis, vücuttaki yağların yakılmasını hızlandırdığını aktarıyor. Aynı zamanda kan şekeri seviyelerini düzenleyebilir ve insülin duyarlılığını artırabilir.

BAZI SEMPTOMLAR GÖRÜLEBİLİR

Ancak, ketojenik diyetin bazı riskleri ve yan etkileri olduğunu belirten uzmanlar ilk başta, "keto grip" olarak adlandırılan semptomların görülebileceğini belirtiyor. Uzmanlar bu semptomlar arasında baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk ve baş dönmesi bulunduğunu belirtiyor ve ayrıca, uzun vadede sağlıklı besin maddeleri eksikliği riski vardır, çünkü birçok meyve, sebze ve tam tahıl, karbonhidrat sınırlamaları nedeniyle diyetten çıkarıldığını ekliyor.

HERKES İÇİN TAVSİYE EDİLMİYOR

Ketojenik diyetin herkes için uygun olmayabildiğini belirten uzmanlar özellikle hamile kadınlar, diyabet hastaları ve bazı tıbbi durumları olan kişiler için ketojenik diyet önerilmeyebildiğini aktarıyor. Uzmanlar bu nedenle, bu diyeti düşünüyorsanız bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemli olduğunun altını çiziyor.

Kaynak: EGE TELGRAF