Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 2021-2023 dönemine ilişkin Yeni Ekonomi Programı’ndaki (YEP) istihdam ile ilgili politika ve tedbirler dikkati çekti. YEP'te yeni tip korona virüsün etkili olduğu 2020'de işsizlik oranının yüzde 13,8 olarak gerçekleşeceği tahmin edilirken, bu oranın alınacak tedbir ve uygulanacak politikalarla 2021'de yüzde 12,9'a, 2022'de yüzde 11,8'e, 2023'te de yüzde 10,9'a düşürülmesi hedefleniyor. Esnek çalışma modelleri ile 25 yaş altı gençler ile 50 yaşın üstünde olan çalışanların istihdam edilebilirliklerini kolaylaştırmak için iş hayatında daha esnek koşullar sağlanacak, 50 yaş üstü tam zamanlı çalışanların kısmi zamanlı çalışmaya geçişi teşvik edilecek. 10 günden az çalışan 25 yaş altı gençlerin daha kolay istihdam edilmesine imkan sağlayacak düzenleme ile gençlerin deneyim ve beceri kazanmaları sağlanacak ve işverenlerin gençleri tercih etmesi desteklenecek. YEP döneminde Kovid-19 salgını sonrası ihtiyaç duyulan uzaktan çalışma dahil, mevzuatta tanımlanan ancak uygulama alanı bulamayan esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilirliğini artırmaya yönelik ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanacak.

‘SÜSLÜ LAFLAR…’

Yeni ekonomik programda 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için verilecek teşviklerin ve planlanan istihdam artışının, uzun vadede olumsuz bir senaryo yaratacağını söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, “Yeni ekonomik programda çok süslü laflar var. 25 ve 50 yaşı daha çok katacağız diyor ama aslında söylenen şey, istihdam kavramı ile kısmi zamanlı çalışmaya bir teşvik verileceği. Bu teşvik ise işverenlere verilecek. Yapılacak destek sayesinde işveren tercihen bazen işe alacağım kişiler 25 yaş altı olsun diyecek. Esnek çalıştığımızda kıdem tazminatı kazanamayız. Yasalar buna müsaade etmiyor. Belirli süreli iş sözleşmesinde de kıdem yok. Birkaç yıl yenilenirse ancak kıdem tazminatı hakkınız oluşuyor. Kıdem tazminatı almak için bir yıl çalışmalısınız. Eğer şimdi kıdem tazminatı alacaksanız, bu modele göre bir yıl değil iki yıl çalışmanız gerekecek. Çünkü gün hesaplanacak. Kıdem tazminatı kaldırılmak isteniyordu ama fazla tepki çekmişti. Şimdi bu tür yumuşak geçişler yapıyorlar” dedi.

‘ASLINDA MOBBİNG VAR’

Süreç başladığında zaman içerisinde kıdem tazminatı alacak çalışan kalmayacağını belirten Ete, “Zaten bir süre sonra kıdem tazminatı alacak insan kalmayacak. İşçinin bir güvencesi kalmayacak. Bu pandemi ile birlikte yapılmak istenen evden çalışmayı yaygınlaştırmak ve bu sayede işverenin yükünü azaltmak. Bunlar işveren politikalarını destekliyor. 25 yaş altı evde otursun, 50 yaş üstü evde otursun. Part time vereyim işini yapsın. İşçi iş yerine gidiyor, sabah gelip öğlen gideceksiniz. İşveren size bir yemek sunmayacak. Sizler için bir servis oluşmayacak. Günde 6 saat çalışıyor denecek. Mola vermelerine de izin vermeyecek. Bu sistemde aslında mobbing var. İşveren içinde bu kişilerin tercihi olduğunda, sigorta teşviki verecek. İşveren elbette bunu tercih edecek. Bir işçinin aldığı iki kişiye bölünecek. Hâlbuki 50 bin kişi çalışıyor, oysa istihdam adına bu sayı iki katına çıkacak. Hak hukuk talep edilemeyecek. Şuan kıdem tazminatı hesaplanamıyor o zaman ne olacağını kim bilebilir. Bu sistem işveren destekleyen bir sistem” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber