Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yapılan denetimler giderek daha sıkı hale geliyor. Özellikle son dönemde CİMER ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) yapılan kira şikayetlerinin artması üzerine Maliye ekipleri harekete geçti. Ev kiralarını elden alan, kira sözleşmelerini düşük gösteren veya konutlarını boş göstererek vergi yükünden kaçmaya çalışan ev sahiplerine ağır yaptırımlar uygulanacak.
ŞİMŞEK'İN EKİBİ, DENETİMLERİ HIZLANDIRDI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yönetimindeki bakanlık, geçtiğimiz yıl konut ve iş yeri kiralarının yalnızca banka veya PTT aracılığıyla ödenmesini zorunlu hale getiren düzenlemeyi yürürlüğe koymuştu. Bu düzenleme ile birlikte, bazı ev sahiplerinin kira gelirini eksik beyan ettiği, kira sözleşmelerinde düşük bedel gösterdiği veya ödemeyi elden talep ettiği tespit edilmeye başlandı.
1 Temmuz itibarıyla başlayan düzenlemeyle kira artış sınırının kaldırılması ve TÜFE'ye endeksli oranların uygulanmaya başlaması, ev sahiplerinin vergi yükünü azaltmak amacıyla bu tür yöntemlere başvurmasına neden olmuştu. Bu durum, kiracılarla ev sahipleri arasında ciddi anlaşmazlıklara yol açarken, hukuki süreçler de hız kazandı. CİMER ve GİB'e yapılan şikayetlerin artmasıyla birlikte Maliye ekipleri, kapsamlı saha denetimlerine başladılar.
ELDEN KİRA ÖDEYEN KİRACILARA DA CEZA UYGULANACAK
Denetimlerde sadece ev sahipleri değil, aynı zamanda kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayan kiracılar da inceleme altına alınacak. Vergi kaybının önüne geçmek amacıyla, banka hesap hareketleri ve tapu kayıtları detaylı şekilde inceleniyor. Belirlenen ihlaller karşısında, hem ev sahiplerine hem de kiracılara cezai yaptırımlar uygulanacak. Yetkililer, 500 TL ve üzeri kira ödemelerinin mutlaka banka veya PTT üzerinden yapılması gerektiğini hatırlatıyor.
CEZANIN ALT LİMİTİ 5 BİN TL
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren düzenlemeye göre, iş yeri kiralamalarında hem mülk sahibine hem de kiracıya ceza uygulanıyordu. Ancak konut kiralamalarında bu sorumluluk sadece ev sahiplerine aitti. Temmuz ayında yürürlüğe giren yeni yasa ile kiracılar da sorumlu hale getirildi. Bu kapsamda, banka veya PTT üzerinden ödeme yapmayan ev sahipleri ve kiracılara her tespit edilen ihlal için, kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezanın alt limiti ise 5 bin TL olarak belirlendi. Ancak kiracılar, kira ödemesinin elden yapıldığını 5 iş günü içinde yetkili makamlara bildirirse, ceza yalnızca ev sahibine uygulanacak.
(gercekgundem.com)