Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, iklim değişikliğinin dünya çapında ve Türkiye'deki denizlerde yarattığı etkiler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Salihoğlu, özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki sıcaklık artışının, dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirterek, "Sıcaklık artışlarının dünya ortalaması 1,5 dereceyken, Mersin Körfezi ve Doğu Karadeniz’deki artışlar 2,5 dereceyi buluyor" dedi.
'KIRBAÇ ETKİSİ' VE ARTAN YANGIN RİSKİ
Son yıllarda görülen aşırı hava olaylarına da dikkat çeken Prof. Dr. Salihoğlu, 'kırbaç etkisi'ne dikkat çekti. Aşırı yağışlar ve sonrasında gelen kuraklığın yangınlara yol açtığını belirten Salihoğlu, "Aşırı yağışlar bitki örtüsünü aşırı büyütüyor, hemen arkasından gelen kuraklık ise bunları kurutarak yangını besleyen yakıta dönüşüyor" dedi. Los Angeles ve Türkiye'deki yangınların, toprak nemindeki azalma ve kuraklık nedeniyle meydana geldiğini vurgulayan Salihoğlu, "Akdeniz ve Karadeniz bölgemiz de bu konuda hassas. Bu nedenle, acilen önlem almamız gerekiyor" diye ekledi.
İklim değişikliğinin toprak neminde büyük azalmaya yol açtığını belirten Salihoğlu, "1,5 derece artışla bile toprak neminde yüzde 20'ye varan azalma öngörülüyordu ve bu gerçekleşmiş durumda. Düşük nemli topraklarda yangınlar artacaktır" diyerek tarımsal faaliyetler ve yangın önlem planlarının bu yeni gerçeklere göre geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
ÇEŞİTLİ ÖNLEMLER ALINMALI
Salihoğlu, aşırı yağışların özellikle Karadeniz Bölgesi'nde daha fazla artacağını öngördüklerini belirterek, şehir planlamasından tarım planlamasına kadar her alanda bu bilimsel verilerin dikkate alınarak önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Son olarak, Salihoğlu, Türkiye'nin tamamının iklim değişikliğinden etkilendiğini ancak en çok Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinin risk altında olduğunu belirterek, "Kırbaç etkisi, aşırı kurak dönemin ardından gelen aşırı yağışlar ile de sele sebep olabilir" dedi.
Salihoğlu, Türkiye’nin çevresindeki denizlerde de sıcaklık artışlarının ciddi şekilde etkili olduğunu belirterek, Mersin Körfezi ve Doğu Karadeniz’de sıcaklık artışının 2,5 dereceye ulaştığını söyledi. Artan sıcaklıkların denizlerin tuzluluğunu ve okyanus asitlenmesini artırdığını ve denizdeki ekosistem üzerinde önemli değişikliklere yol açtığını ifade edildi.