Kırkikindi, Anadolu'da özellikle ilkbahar ve yaz başlarında, genellikle öğleden sonra ve ikindi saatlerinde görülen, kısa süreli ama yoğun konveksiyonel yağışlara verilen halk arasındaki isimdir. Bu yağışlar, sıcaklık farklarından ve hava hareketlerinden kaynaklanarak aniden bastırır. Peki, kırkikindi yağışları tam olarak nedir ve ne zaman görülür?
KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI NE ZAMAN GÖRÜLÜR?
Türkiye'nin birçok bölgesinde görülen bu yağışlar, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında etkili olur. Özellikle İstanbul gibi şehirlerde, 23 ve 24 Nisan tarihleri arasında sağanak yağışların beklenmesi, kırkikindi yağışlarının etkili olabileceğini gösteriyor. Bu tür yağışlar, genellikle öğleden sonraları aniden başlar ve kısa süre içinde şiddetlenebilir.
KIRKİKİNDİ İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Kırkikindi ismi, Anadolu'da halk arasında zamanla şekillenmiş bir terimdir ve bu yağışların yaklaşık kırk gün süreceği inancına dayanır. Ancak aslında bu yağışların tam olarak 40 gün sürdüğü görülmez. Bu isim, halk arasında yağışların sık ve sürekli olarak görüldüğü dönemi anlatmak için kullanılmaktadır.
(Cumhuriyet)