Korona virüs salgını sürecinden olumsuz yönde en fazla etkilenen kesimlerin başında kitap ve kırtasiyeci esnafının geldiğini belirten İzmir Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hulusi Demir, “Salgın halen bitmedi. Okullar hala açılmadı ve ne zaman etkin eğitimin başlayacağı net bilinemiyor. Kırtasiyeciler stokladıkları ürünü satamadıkları halde ödemelerinin vadesi geldi. Vergi, kira, kredi geri ödemeleri de birikiyor. Kamu bankalarından alınan destekler ve ötelenmiş kredilerin geri ödemesi ise ay sonunda. Sektöre yönelik acil tedbirler alınmazsa kırtasiyeciler tükenme noktasına gelecek” ifadelerini kullandı.

ANAYASA GEREĞİ

Bir süre önce Giresun’da yaşanan sel felaketi hatırlatarak konuşmaya devam eden Demir, sel mağduru esnaf ve sanatkarlara 50’şer bin lira hibe desteği verileceğini belirterek “Çünkü orada olağan üstü bir durum yaşandı, afet bölgesi ilan edildi. Kırtasiyeciler de olağan üstü bir dönemden geçiyorlar. Tüm Türkiye afet bölgesi haline geldi. Yüzyılda bir görülen virüslerden olan korona virüs ekonominin, özellikle kırtasiyeci esnafının belini büktü.  Anayasanın 173 üncü maddesindeki ‘Devlet Esnaf ve Sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır’ hükmüne dayanarak benzer bir hibe desteğin kırtasiyeci esnafı için de düşünülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

‘GELİR YOK, ÖDEME VAR’

Devletin kırtasiye işi ile uğraşan küçük esnafa uygun destekler vermesi gerektiğini ifade eden Demir, Türkiye’de 20-25 bin kırtasiye esnafının olduğunu vurguladı. Demir, “Sıfır veya düşük faizli, uzun vadeli kredi ve destekler verilmeli. SGK ve vergi ödemeleri de ötelenmelidir. Çünkü salgın halen sürüyor ve ne zaman bu zor günlerin geçeceğini de kimse tahmin edemiyor. Ürün stok ödemeleri üyelerimizi zorluyor. Kitap kırtasiyeci esnafının büyük sermayesi yok. Okul öncesi ve dönemi için stokladığı ürünlerin ödemelerini 5-6 aylık çek ve senetlerle karşılıyor. Mart ayında okullarla birlikte işyerlerimiz de kapandı. İşyerlerimizi açtık ama durum ortada, iş yapamıyoruz, kazanç sağlayamıyoruz. Oysa yaptığımız stok malların ödemelerinin vadesi geliyor” açıklamalarında bulundu. Kamu bankalarının desteklerinden mecburiyet nedeniyle yararlanan arkadaşlar olduğunu belirten Demir, “Onların ötelenmiş kredi geri ödemelerin de vadesi ay sonunda. Tüm bunların yanında kira, SGK ödemeleri ve vergi gibi yasal yükümlülükler de bizi zorluyor. Devletimiz acil tedbirlerle sektörü takviye etmeli, yoksa takatimiz kalmadı, teker teker kepenk indirme noktasına geliyoruz. Esnaf arkadaşlarımız artık ‘Battık’ diyecek haldeler. Herkes ne yapacağını düşünüyor. Çünkü bir yandan giderler devam ederken, gelirin olmamasına daha fazla dayanamıyorlar” dedi.

‘KANSEROJEN MARKETLERDE’

Büyük hipermarketlerin şubelerinde satılan kırtasiye ürünlerine de dikkat çeken Hulusi Demir, “Kendi fason üretimli kırtasiye ürünlerini satan veya ucuz diye kalitesine bakmaksızın raflarını ithal ürünlerle dolduran hipermarketler ve şubeleri var. Bu ürünler son derece sağlıksız. Kanserojen madde riski var. Cari açığa çanak tutuyor. Fiyatlar rekabet açısından uygun değil. Bunlar denetlenmeli ancak denetim yapılınca sadece kırtasiyeci esnafı denetleniyor, AVM’ler gözden kaçıyor. Bu noktada tüketicilere de seslenmek istiyoruz. Kırtasiyeci esnafı zor durumda. Esnaf sanatkârlar bu toplumun kara gün dostudur. Sizler de esnafa sahip çıkın. Biz her türlü tedbirimizi alarak hizmet vermeye hazırız. Kırtasiye ürünlerini kayıt dışı çalışan seyyarlardan veya korona bulaşı riski büyük olan AVM’lerden, hipermarketlerden temin etmeyin. Hem kendinizin ve ailenizin sağlığını tehlikeye atmayın, hem de alışverişinizde garantili muhatabınız olan esnaf dostlarınıza destek olun” diye konuştu.

BELEDİYELERE DESTEK ÇAĞRISI

İzmir’de pek çok belediyenin ihtiyaç sahibi ailelere kırtasiye ürünleri desteği vermeyi planladığını belirten Hulusi Demir, “Yerel yönetimlere çağrımız, bu yardımları kırtasiyeci esnafı üzerinden yapmalarıdır. Geçen yıl Büyükşehir Belediyesi, öğrencilere ‘İzmir Eğitim Kartı’ dağıttı, öğrenciler kırtasiye alışverişlerini üyelerimizden yaptılar, biz de ayrıca indirim yaptık. Bu kez Bornova, Bayraklı ve Konak belediyeleri ile böyle bir çalışma yapıyoruz. Diğer belediyelerle de temas kurup, hem öğrencilere hem de kırtasiyecilere destek olacak uygulamaları hayata geçireceğiz” dedi. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber