Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP) üyeleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’le bir araya gelmişti. Ziyarette önümüzdeki aylarda temeli atılacak ve İZKA’nın desteği ile tamamlanacak Sera Yapım Projesi’nin konuşulduğunu aktaran BAYÇİKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan, yeni projeleri hakkında Ege Telgraf’a açıklamalarda bulundu. Başkan Sümerkan, “Tohum Serası Projesi’ni hazırladık. Önümüzdeki ay ihaleye çıkmayı planlıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e de ziyaretinde projelerimizin detaylarını anlattım ve ihalenin ardından yapılacak temel atma töreninde kendisini aramızda görmekten memnuniyet duyacağımızı söyledim. Büyükşehir Belediyemiz zaten bizden bitki alarak, yeni üretimlere destek olup yapabilecekleri katkıyı sağlıyorlar. Tabi, ‘Al sana bin lira, bu da benim katkım olsun’ demeyecekler ama ellerinden gelen gücü de bizden esirgemiyorlar. Biliyorsunuz ki mevsimlik çiçeklerde yerli tohum üretimi yok. Tohum üretilecek seraların yapımı ile ilgili gelişmiş altyapı, ısıtmalı ve soğutmalı sera gerektiriyor. Bu da yeni tesisler yapılması anlamına geliyor. Bunun için 2 bin 500 metrekarelik bir arazi satın aldık. Elektrik ve su gibi altyapı çalışmalarını tamamladık, İzmir Kalkınma Ajansı’na da başvuruda bulunduk. İZKA’dan da Sera Yapım Projesi’ne destek olacakları yönünde pozitif bir dönüş aldık. Bir an önce projeye başlamak istiyoruz. Seraları bitirip üretim yapmaya ve satış pazarlamaya geçmemiz lazım ki ülkemize döviz girsin, kooperatifimize de gelir kazandıralım” dedi.

‘İSTİHDAM SAĞLAYACAK’

Bayındır’ın çiçeğin başkenti olduğunu ve Sera Yapım Projesi ile ilçeye katma değer kazandırılacağını söyleyen Sümerkan, “Hollanda’ya tohum üretecek ve satacağız. Seralarımızın asıl amacı bu. Tohum üreterek yurtdışına tohum satmak. Hal böyle olunca da yeni alanlarla birlikte istihdam kaynakları da oluşuyor. Seracılık projemiz de ilçemize belli bir istihdam sağlayacaktır. Daha öncesinde profesyonel biçimde tohum üretimi yapmamıştık. Uzun bir süredir tohum üretme denemeleri yapıyor, bağlantımız olan firmalardan da konuyla ilgili bilgi ve teknoloji desteği alıyoruz. Çalışanlarımız bunları öğreniyor, yaptığımız denemeler çok sağlıklı şekilde ilerliyor. İki ziraat mühendisi ve iki tekniker çalışanımızı tohum ve ıslah konusunda uzmanlaştırdık. Şimdi sıra projemizin ayağa kalkmasına geldi. İhaleye daha önce çıkılacaktı ancak pandemi tüm dünyayı etkilediği gibi bizim ihale sürecimizi de etkiledi” ifadelerini kullandı.

“BAYINDIR’A GELİN”

Pandemi sürecinden herkes gibi Bayındırlı çiçek üreticileri de oldukça etkilenmişti. Geçtiğimiz aylarda çiçekçilikte yükselişe geçilse de hala bunun yeterli olmadığını da sözlerine ekleyen Sümerkan, “Piyasada şu anda para yok. İlçemizde işsizlik de çok fazla… Şu anda herkes aynı süreci yaşadığı için açıkçası bizim de elimiz kolumuz bağlı. Biz projelerimizle birlikte üreticimizin biraz daha rahatlamasını sağlamayı amaçlıyoruz. Ancak insanlara da en büyük çağrımız gelip Bayındır’dan çiçek almaları yönünde... Şu anda kış mevsimine hazırlığımızı yapıyoruz. Herkesten isteğimiz kış mevsimi öncesi üreticiye destek olmaları” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber