Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Köse, mart ayının ikinci haftasında etkili olabilecek soğuk hava dalgaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Köse, halk arasında "kocakarı soğukları" olarak bilinen, özellikle 11-17 Mart tarihleri arasında yaşanabilen ve bazen ay sonuna kadar sürebilen soğuk havaların bu yıl görülmeyeceğini açıkladı.
ŞAKACI VE SÜRPRİZLERE AÇIK BİR DÖNEM
Köse, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminlerine atıfta bulunarak, 2025 Mart ayında sıcaklıkların mevsim normallerinin 8-12 derece üzerinde olmasının beklendiğini belirtti. Bu bağlamda, "kocakarı soğukları"nın yaşanmayacağını vurgulayan Köse, mart ayında yaşanan hava koşullarının bazen yanıltıcı olabileceğini, bu nedenle tedbirli olunması gerektiğini ifade etti.
Mart ayının sürprizlere açık bir dönem olduğunu söyleyen Köse, özellikle bahar havasının aniden soğuk havaya dönüşebileceğine dikkat çekti. Bu durumun, kışın bitmediğini ve hava koşullarının tekrar soğuyabileceğini işaret ettiğini belirtti. Köse, halk arasında sıkça kullanılan "Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır" atasözünün önemine değinerek, mart ayının sonunda kış koşullarının yeniden yaşanabileceğini hatırlattı.
GEÇMİŞTEKİ METEOROLOJİK TAHMİNLER
Köse, geçmişte halkın, bilimsel meteorolojik tahminlerin yetersiz olduğu dönemlerde, gözlemlere dayalı tahminler yaptığını belirtti. O dönemde, kitle iletişim araçlarının bulunmadığı zamanlarda, tarım faaliyetlerinin, ekim ve hasat zamanlarının bu gözlemlerle düzenlendiğini ifade etti. Köse, mart ayının ilk 8 günündeki hava durumuna göre o yılın hava tahmininin yapıldığını ve bu bilgilerin halkın tarımsal faaliyetlerinde faydalı olduğunu vurguladı. Geçmişte bu kültürün büyük önem taşıdığını belirten Köse, bu geleneğin geleceğe taşınması gerektiğini söyledi.
METEOROLOJİDEKİ TEKNOLOJİK GELİŞMELER
Meteoroloji mühendislerinin, milyonlarca insanın yaşamını etkileyen hava olaylarını doğru tahmin etme çabalarına dikkat çeken Köse, gelişen teknolojinin bu alandaki ilerlemelere büyük katkı sağladığını belirtti. Süper bilgisayarlar, meteorolojik uydu ve radarlar, otomatik meteoroloji gözlem istasyonları gibi teknolojik araçların kullanımı sayesinde son 30 yılda hava tahminlerinin daha doğru ve anlık hale geldiği ifade edildi. Köse, bu teknolojilerin hava tahminlerinin doğruluğunu arttırarak, daha sağlıklı bilgi akışı sağlandığını ekledi.