Ege Telgraf, yerel yönetim liderleriyle başarı hikayelerinin yazıldığı alanları tek tek yerinde inceliyor. ‘Arabada Başkan Var’ isimli yazı dizimizin ilk konuğu İzmir’in kalbi Konak’ın başarılı Belediye Başkanı Abdül Batur oldu. Üç yıllık Konak hikayesi ve gelecek hedeflerini anlatan Başkan Batur, Ege Telgraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aylin Suphandağlı, Yazı İşleri Müdürü Aycan Suphandağlı ve muhabir Yağmur Daştan’ın sorularını samimiyetle yanıtladı...

İlk durak: Çınarlı!

Konak Belediyesi’nden başlayan yolculuğumuzun ilk durağı Çınarlı Rekreasyon Alanı oldu. Çınarlı rekreasyon alanında yapılan çalışmaları aktaran Başkan Batur, “Çınarlı rekreasyon alanında bir bilim merkezi inşaa ettik. İç dizaynı yapılıyor.Bu projede planetaryum ile gökyüzüne bir pencere açacağız ve çocuklarımızı evrenin büyülü güzelliğini görebilecekleri bir yolculuğa çıkaracağız. Alanımıza bilimsel deneylerin yapılacağı metaryaller yerleştireceğiz. Konak’ta çocuklarımızı uzay, bilim ve teknoloji ile buluşturacağız. İsmi de çok güzel; Sancar Maruflu Bilim Merkezi! İzmir babayı burada yaşatacağız” dedi.

İkinci durak: Aydın Erten!

Başkan Batur ve Ege Telgraf gazetesine Aydın Erten Rekreasyon Alanı ve Macera Parkı Projesi’ni de tanıttı. Proje hakkında Batur, Orman Bölge Müdürlüğü’nden tahsis ettik, bize ait değildi. Göreve geldiğimizde burası gerçekten çok kötü durumdaydı. Proje kapsamında bu bölgeyi güllük gülistanlık yaptık. Alanda tüm İzmirliler’in harika vakit geçireceği aktivite merkezi, kafe ve restoranlar yapılacak” diye konuştu.

Son durak: Engelsiz Yaşam Köyü

Konak turunun son durağı Engelsiz Yaşam Köyü’ydü. Yaşam Köyü’nün sakinleri Başkan Batur’u sevinç içinde karşıladı. Batur da, tüm vatandaşlarla tek tek sohbet ederek, hatırlarını sordu. Proje hakkında bilgiler veren Batur, “Burası bizim için çok önemli. Velilerimizle beraber, o güzel çocuklarımızın eğitimlerine, gelişmelerine ve hayata hazırlanmalarına katkı sunmak bize apayrı bir haz veriyor” dedi.

Göreve geldiğiniz günden bu yana yaklaşık üç yılı geride bıraktınız. Bu süreci nasıl geçirdiniz?

Bu dönemde, hem yerel yönetimler hem ülkemiz hem de dünya açısından çok zorlu bir süreç yaşadık. Bu da hizmetlerin yapılması ve sürekliliği noktasında bazı sıkıntılar çıkardı, hala da bazı sorunlar sürüyor. Umarız ki kısa süre içinde sağlık konusundaki tedirginlik ortadan kalkar ve insanlar sağlıklı bir yaşam sürer. Yerel yönetim olarak, özellikle yatırımların sürekliliği noktasında bazı sıkıntılar yaşadık. Konak Belediyesi için başkan adayı olduğumuzda seçim beyannamesi yayınlamıştık. Bu beyannamede neler yapacağımız, hangi çalışmalara imza atacağımız ve hangi noktalara dokunacağımız yer alıyordu. Yaptığımız bu çalışma ve projelerin tamamlanması noktasında hazırladığımız beyannameyi gözden geçirdiğimizde yüzde 70 civarında tamamladığımızı düşünüyoruz. Kısa sürede yüzde 90’lara ulaşmak en büyük hedefimiz. İki sene sonra da bu hedefimize ulaşacağımızı düşünüyor ve kendimize güveniyoruz.

Konak Belediyesi bu süreç içinde ne gibi çalışmalar yaptı?

Kentsel dönüşümle ilgili çok iyi hamleler yaptık. Uzun yıllardır yapılmayan, bu işin anayasası olan planları hayata geçirdik. Bu planları, Gültepe ve Beştepeler olarak ikiye ayırıyoruz. 500 hektarlık büyük bir alanın iki sene içinde planlamasını yaptık. Gültepe planları ile ilgili Şehir Plancıları Odası’nın (ŞPO) açtığı dava sonrası mahkeme yürütmeyi durdurma ve plan iptaline gitti. Mahkemenin verdiği kararlara saygı duyuyoruz. Bize sunulan o aksaklıkları düzeltiyoruz. Amacımız, Konak’ın makus talihini ortadan kaldırmak. Yıllardır kentsel dönüşümü konuşuyorlar ama kimse buna cesaret edemiyor. Cesaretimizi ve tecrübemizi ortaya koyduk, geçmişte Narlıdere’de yaptığımız dönüşüm modelinin Konak’ta da uygulanması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Beştepeler, bu kentin görünüşünü değiştirecek bir plan. Kentin değişeceği, özellikle orada yaşayan insanların sosyal donatı alanları, geniş yolları ve meydanlarla daha rahat yaşama şansı bulacağı alanlar yaratacağız. Bunun için çalışmalara da başladık. Örneğin, Toros Sosyal Tesis Alanı’nı bitirdik. İçinde kadın semt merkezlerimiz, kreşlerimiz, düğün ve nikah salonlarımızın olduğu bir alan hazırladık. Beştepeler’de de yeni bir çalışmaya başladık. Toros’ta olduğu gibi aynı konsept ve planı içeren bir çalışma yaptık. Onun da şu anda kaba inşaatı bitti, haziran sonunda tamamlanmış olacak. Planlama süreci tamamlandığında sosyal tesislerimiz de hazır olmuş olacak. Bunun yanı sıra, tarihe dokunan adımlar da atıyoruz. Konak, İzmir’in en önemli altın üçgenine sahip; Agora, Basmane ve Kemeraltı. Bu altın üçgende, kentin tarihi misyonunu sırtlamış binalar var. Bu binaların restore edilmesi, yeniden topluma kazandırılması noktasında da çalışıyoruz. Örneğin, Yemişçizade Konağı çok önemli bir binaydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu binayı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Kurtuluş Müzesi olarak kullanacağımız bir yapıya dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu bölgedeki havraları da elden geçirerek restorasyon çalışmalarını yapıyoruz.

2022’nin yatırım yılı değil, yardım yılı olacağını söylediniz...

Biliyorsunuz ki Türkiye’de son dönemde seçilen belediye başkanlarının başına gelmeyen kalmadı. Deprem bütün belediyeleri etkiledi. Sadece Bayraklı gibi görünüyor ama Konak’ta biz hizmet binamızı kaybettik. Yeri gelmişken söyleyeyim; şimdi yeniden hizmet binası yapmanın peşindeyiz. Basmane’deki cam binayı yıkıp etrafını da kamulaştırdık. 538 metrekareye oturan hizmet binamızın yerine bin 200 metrekareye oturan bir binaya dönüştüreceğiz. Bütün birimlerin buluşacağı kente yakışır bir hizmet binası hazırlıyoruz. Mart sonunda da ihaleye çıkaracağız. Bunların dışında ekonomik krizle de mücadele ediyoruz. Belediyeler olarak kasım ayında bütçelerimizi yapar, planlarımızı oluştururuz. Bu sene bütçemiz 652 milyondu ama maalesef şu anda bu bütçenin yüzde 30’u gitmiş vaziyette. Çünkü her şey zamlandı. Belediyemizin geçen sene elektrik gideri 2 milyon 900 bin liraydı; şimdiki giderimiz 8 milyon 900 bin lira. Asfaltın hammaddesi bitüme geçen sene 1,5 milyonluk bir bütçe ayırırken bu sene aynı orandaki ürünü 5,5 milyona alamıyoruz. Personel giderlerimiz de arttı. Onun için yatırımdan ziyade yardım ve ayakta durma yılındayız. Ek kaynak ve bütçemiz yok. Hem Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) encümenindeyim hem de Kıyı Ege Belediyeler Birliği başkanıyım. Yıllardır gündemde olan belediye gelirleri yasası var ama hep üvey evlat pozisyonundayız. Yıllardır, ‘Belediyeler başının çaresine bakar’ denildi ama artık başımızın çaresine bakamayacak duruma geldik. Özellikle yılın ikinci yarısından sonra bir hayli sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor.

Peki, ‘yardım yılı’ içinde neler yapacaksınız?

Vatandaşlarımız için de bu kış çok çetin geçiyor. O yüzden kara kış fonunu kullanıyoruz. Erzak yardımını geçen senenin iki misli artırıyoruz. Bunun dışında kömür yardımı da yapıyoruz. Belediyemize kim müracaat ediyorsa karşılığında elimizden gelen desteği sağlıyoruz. TBB’de CHP’li belediyelerin kendilerine yönelik “ayrımcılık” yapıldığını belirterek konuyu yargıya taşıyacakları gündeme geldi. Bu konu hakkında herhangi bir gelişme var mı, neler yaşanıyor? TBB’de CHP’li dört belediye başkanımız var. Yaklaşık üç yıldır encümen toplantılarının yapılmadığı, meclis toplantılarının da oldu-bittiye getirildiğini görüyoruz. Bir de encümen, karar ve uygulama organıdır. Ancak maalesef şimdiye kadar bu tür araç gereç yardımları başta olmak üzere, belediyelere proje yardımı yapılıyor ama bunlardan bizim haberimiz olmadı. Defalarca uyarmamıza rağmen bildiklerini okumaya devam ettiler. Ülkeyi nasıl yönetiyorlarsa buradaki yönetim anlayışı da parelel şekilde yürüyor. Dört soru sorduk ve bunların cevabını istedik. Yanıt alamadığımız için suç duyurusunda bulunduk. Şu anda TBB’de denetimciler ve müfettişler var. Neticesini bekliyoruz. Şeffaf bir yönetim istiyor, CHP ve İYİ Partili belediyelerin haklarının korunması noktasında mücadele edeceğimizi söylüyoruz. Son dönemlerde çokça konuşulan bir eleştiri de var: Konak Belediyesi’nin 2022 bütçesinde katı atık bedeline zam yapılmama kararının uygulanmadığı iddia ediliyor. Bu konunun aslı nedir? Konak Belediyesi olarak katı atık bedeli aldığımız 170 bin abonemiz var. Konutlar, hazır su kullanan hamam, kafeterya, berberler gibi yerlere zam yapmadık. Sadece otellere ve sağlık tesislerine yaptık. 170 bin içinde 286 birime zam yaptık. Bu, her yere yaptığımız anlamında anlaşıldı. Geçen mecliste de onu düzenledik, diğerleri için de zam yapmama kararı aldık. Bazı arkadaşlar çıkıp ‘Konak Belediyesi verdiği sözü tutmadı’ dediler ama iyi incelemek lazım. Oy birliği ile her şey şeffaf yapıldı. Aslında ekonomi bu haldeyken zam yapmamız lazım ama esnafımızın lehine fedakarlık yaptık. Her zaman esnafımızın yanındayız.

ÇUKUR’ İÇİN ÖNERİ

Konak’ denildiğinde aklımıza gelen bir diğer konu ise Basmane çukuru... Basmane çukuru bizimle çok alakalı değil ama Konak’ın merkezinde. Biz de bunu bir an evvel kalkmasını istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız bu konuyla ilgili çok samimi açıklamalarda bulundu, devamlı uğraşıyor. Depremden sonra Büyükşehir’in de bir hizmet binasına ihtiyacı oldu. Bunun karşılanması noktasında da talepkar oldular ancak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) sıcak yaklaşmadı. Bir an evvel bu bölgenin kente kazandırılması lazım. Doğrusu da şu: Büyükşehir Belediyesi bedelini versin, çok güzel bir hizmet binası yapsın. Tunç Başkan da bunu istiyor. Biz de bunu çok istiyoruz ama adım atılmadı. İktidar olduğumuzda yapacağımız ilk işlerden biri diye düşünüyoruz.

ÇEŞMELER ORTAYA ÇIKACAK’

Peki, İkiçeşmelik... Hala neler yapılacağı merak konusu... Oradaki spotçuların kaldırılacağı konuşuldu ancak bir adım atarken oradaki insanları da mağdur etmemek lazım. Onunla ilgili yer sıkıntısı var. İkiçeşmelik çok önemli; orada iki çeşme var. Üstü olduğu gibi gecekonduydu. Oranın restorasyonuna başlıyoruz. Kamulaştırmayı bitirdik, vatandaşlarımızı mağdur etmeden gecekonduları kaldırdık. İkiçeşmelik’i ortaya çıkaracağız. Eşrefpaşa Pazaryeri’nin akibetini de öğrenelim... Burada neler planlıyorsunuz? Yağhaneler’deki jandarma yerini kamulaştırıp ücretini ödedik. Eşrefpaşa Pazaryeri’ni oraya taşıyacağız. Bu çok önemli, çünkü o alan Tarihi İpek Yolu’nu üzerine kurulu... Kazı çalışması yapılabilmesi için pazaryerinin taşınması lazım. Alanın boşaltılması noktasında yazılarımızı yazdık, haziran ayında boşaltılacak. Oraya altı pazaryeri üstü ise kültür ve semt merkezi olan bir yapı yapacağız. Pazaryeri buraya geçince o bölgede de hem kamulaştırma hem de İpek Yolu’nun ortaya çıkarılması noktasında çalışmalar başlayacak. Damlacık için herhangi bir gelişme var mı? Damlacık bölgesinin çoğu kamulaştırıldı. Bazı binaların tarihi değeri var. Karayolları’na devredilmişti, o da valiliğe devretti. 11 binanın restoranı bitti, ihale tekrarlanacak. Geçtiğimiz günlerde yapıldı ancak kriz nedeniyle kimse katılmadı. Restorasyon sonrası bu bölge de çok güzel görünecek. Son olarak CHP Konak İlçe Örgütü ve tüm Konaklılar için bir mesaj... Örgütümüzü çok önemsiyor ve elimden gelen desteği veriyorum. Hadi bakalım, bağımsız aday olalım. Kaç tane oy alacağımızı görür ve boyumuzun ölçüsünü alırız. CHP bizi buraya getiriyor. Örgütümüzün gücü her zaman ön plandadır, bunun bilinci içinde partimizin çalışmalarına gerekli katkıları sunuyoruz. Konaklılar’a mesajımız ise; dönüşümler ve diğer yaptığımız çalışmalar hayata geçtiğinde Konak daha yaşanır, çevresel değerleri yüksek ve nefes alınan bir ilçe haline gelecek. Sabırla çalışıyoruz. Seçimlerde Konak tarihinin en yüksek oyunu alarak göreve geldiğimizin bilincindeyiz. Her şey güzel olacak; birlikte Konak anlayışı devam edecek. Yağmur Daştan / Özel Haber