Merkez Bankası’nın açıkladığı konut fiyat endeksi, Türkiye’deki konutların fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplandı. Konut fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 25,8, reel olarak ise yüzde 12,6 oranında arttı. Emlak piyasasındaki artışın nedeni değerlendiren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu “Salgın döneminde alışveriş ve piyasada genel anlamda bir durgunluk oldu. 1 Haziran’dan bu yana yapılan tedbirlerin daraltılması ve sonrasına serbest bırakılmasından sonra 0.64 sıfır konutlara, 0,74 ikinci el konutlara faiz oranları aşağı çekildi. Hal böyle olunca insanlar uygun fiyata konut bulduğu için piyasaya hareket geldi. Arzın talebi karşılayamamasından dolayı bu durum fiyatları yükseltti” dedi.

BUCA İLK SIRADA

Konutların düşük faiz oranları nedeniyle talep gördüğünü belirten Başkan Güleroğlu, “Hal böyleyken araç fiyatları gibi ev fiyatları arttı. Talep görünce ev ve mal sahipleri fiyatları yukarı çekti. 0.74’lük krediden yatırıma yönelik konut alanlar olduğu için piyasada ciddi bir hareketlenme ortaya çıktı” dedi. İzmir’de en çok hareketliliğin Buca’da yaşandığını söyleyen Güleroğlu, “Bir artı bir daireler çok fazla. Üniversite ve hastane var. Bu dairelerde hareketlenme oldu. Öğrenciler salgın nedeniyle okula gidemedi. Konut kredisi alarak yatırım yapan kişiler kiracı bulamayınca malını satmaya başladı. Konut kredilerini kira alamadıkları için ödeyememeye başladılar. Buna bağlı olarak çok fazla sirkülasyon olduğundan Buca en çok hareketin gözlendiği ilçe oldu. Elbette rakamlar yukarı çıktı” değerlendirmesinde bulundu.

‘TAMAMEN SUNİ’

Konut ihtiyacının hala fazla olduğunu belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Konut ihtiyacı her halükarda var. Kiralık daire konusunda aslında üniversite öğrencisi yok, tayinler yok, büyük talep var diyemem. Fakat daha geniş, ferah ve müstakil evler tercih ediliyor. Vatandaş, Foça ve Aliağa gibi yerleri daha çok tercih etmeye başladılar. Pandemiden sonra bir nebze olsun daha rahat edecekleri alanları seçmeye başladılar. Ne zaman 1 Haziran’da normalleşme başladı, suni bir artış oldu. ‘0.74’ten herkese konut kredisi veriyoruz’ dendi, bu durumda herkes cebinde parası olmayan da ‘Konut alabilirim’ diye düşünüp piyasada ev aradı. Evinizi ayda bir kişi arıyorken, haftada on kişi aramaya başlayınca ‘Ucuza mı satıyorum?’ diyen mal sahibi de fiyatı yükseltti. Kişi önce, ‘Bana kredi çıkıyor mu?’ diye sorsa ve krediye göre ev arasa aslında fiyat bu kadar yukarı çıkmayacak. 250 bin ev satıldı ama 1 milyon kişi sokaklarda ev aradı. Bu anlamda ne zaman normale dönüş olacak ya da artış duracak, kestiremiyoruz. Bir milyon kişi sokakta ev aradı ama 750 bin kişi hiçbir şey almadı. Boşu boşuna, yani tabiri caizse ‘havadan’ fiyatlar yükseldi. Krediler yüzünden ev arayan kişi sayısı arttı, bu da konut satışlarında fiyat artışına neden oldu. Konut kredisi faiz oranları 1.20’lere geldi, şuanda da durma noktasında. İhtiyaca dayalı alışverişler yapılıyor. Sektörde durgunluk bekliyoruz” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber