Yaklaşık üç ay süren pandemi sürecinin ardından sırtında sandalyesi ile soluğu kentin sahil bölgelerinde alan pek çok vatandaş hijyen ve mesafe tedbirlerini hiçe sayarak hem kendi sağlıklarını, hem de halk sağlığını tehlikeye atmaya devam ediyor. Yaşanan bu durumun gözlendiği başlıca noktalardan olan Kordon'da en son halay olayı ile gündeme gelen "Ölümle dans" manzaralarına son verilmesini isteyen duyarlı vatandaşların yanı sıra, bölgede iş yapan esnaftan da yetkili makamlara iki önemli çağrı geldi. Kafeterya, lokanta, restoran, birahane gibi çok sayıda eğlence mekanının zararına çalıştığını ve yüzde 50 kuralı nedeniyle de oldukça zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, sahil bandında ise halk sağlığının hiçe sayıldığına dikkat çekti.

‘SALONLAR ZOR DURUMDA’

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, son günlerde yaşadıkları sıkıntılara ilişkin yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "İşletmelerle ilgili açılış kapanış saatleriyle ilgili kısıtlama kaldırıldı. Artık belediyenin verdiği ruhsat dahilinde Valilik ve Kaymakamlık kararlarına göre çalışacağız. Büyük ölçüde eski düzene döndük. Ama yine bir sıkıntı var. Nargile, okey, tavla ile ilgili bir genelge henüz yayınlanmadı. İşletmelerde oyun oynanması halen yasak. Bununla ilgili yapılacak düzenlemeyi hala bekliyoruz. Özellikle nargile salonları bu konuda zor durumda. Yüzde 50 kapasite kuralına zaten uyuyoruz. Esnaf bu kurallara uymadığı takdirde cezasını ödeyecek, buna zaten katılıyoruz. Ama nargile salonları da iş yapmak zorunda. Nargile aslında sigara ile aynı statüde. Eğer ona izin varsa, buna da olması lazım. Kapalı alanda içilmiyor, üstü açık bahçeli alanlarda bu imkan sağlanıyor. Nargilede tek kullanımlık marpuçlar var, hijyenik açından bir sorun yok. İşletmelerin giderleri belli. Kira, personel, sigorta, malzeme harcamalarımız aynen devam ediyor. Ama zararına çalışıyoruz. İşletmeler dolu gibi gözükse de yüzde 50 kapasite ile çalıştığımızdan Kordon'da kimse işlerim yolunda diyemiyor. Fiyatlarımız da aynı. Zam yapamıyoruz. Elbette nargile ve oyun salonlarıyla ilgili bir düzenlemeye gidilmeli, standartlar koyulmalı. Nargile salonu ve oyun salonu işleten esnafımız çok mağdur. Bu sınırlamaların da kaldırılması lazım. İnanıyorum ki bilim kurulu bu konuda bir çalışma yapacak ve hükümetimiz esnafın sorununu giderecek adımları atacaktır."

‘CAN GÜVENLİĞİ’

Şanlı, Kordon'daki işletmelerin bulunduğu alan ile sahil kesimi arasında yaşanan tezata da dikkat çekerek, "Diğer bir sıkıntımız Kordon sahilinde yaşanan son manzaralar. İşletmeler bu durumdan ötürü son derece rahatsız. Biz tüm kuralara uyuyor ve nizami şekilde çalışıyoruz. Sırtına sandalyesini atan akşamları Kordon'da. Yakında Kordon sahilini düğün salonu olarak kullanmaya başlarlarsa şaşırmayacağız. İşlerimizin olumsuz etkilenmesi bir yana, görüntü çok çirkin. Her akşam bir kavga, dövüş, bıçaklı saldırı, ya da olay yaşanıyor. Yakında Kordon'da can güvenliği diye bir şey kalmayacak. Burada yerel yönetim, emniyet, valilik, herkese bir görev düşüyor. Vatandaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Kordon hepimizin. Bu rezilliğe, bu manzaralara artık bir dur demek lazım. Eğer modernlikse, dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey yok. Sabahları burası Harmandalı çöplüğü gibi oluyor. Buna kim dur diyecek? Kordon adeta Kordon olmaktan çıktı. Bunun demokrasi, özgürlük ya da modernlikle hiçbir ilgisi yok. Böyle özgürlük olmaz. Zaten kafeterya ve restoranlar bu yüzden burada. Kalkıp bir iki lira fark için çimlerde buna izin verilmesi yanlış. Salgın varken, hijyenik koşulların olmadığı böyle bir ortamda bulunmak doğru mu? İşletmelerde okey, tavla oynamak yasak. Ama vatandaş gelip sahilde oturup topluca oynayabiliyor. Okeyi geçtik, halaylar çekiliyor, kına gecesi yapan var. Burada davul zurna tutulup eğlence yapıldığına şahit olduk. Kordon düğün salonu mu? Bu güdüşle yakında sünnet, kına, nişan törenlerinin mekanı Kordon olacak. Kafeteryalara yüzde 50 kuralı var, hijyen tedbirleri var, hani sahilde nerede kaldı hijyen önlemleri? Bizim işlerimiz zaten kötü. Şu anda mülk sahiplerine kira ödemek için çalışıyoruz. Sahildeki bu sıkıntıya acilen el atılması gerekiyor" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber