Türkiye korona virüs salgınıyla mücadele ederken, salgının en çok etkilediği kesimlerden biri de eğitim camiası oldu. 2 Mart’ta yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından öğretmenlerden gelen ‘Aşılama ne zaman yapılacak?’ sorusu yüksek perdeden dillendirilirken, eğitim sendikaları yaşanan durumun aciliyetini bir kez daha hatırlattı. Vaka sayılarının her geçen gün arttığını, öğretmen ve öğrencilerin riskte olduğunu ileri sürerken, “Bir an evvel ya aşılama yapılsın ya da yüz yüze eğitime ara verilsin” çağrısı yaptı.

‘KABUSUN FRAGMANI’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Adem Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un geçtiğimiz günlerde aşı olduğunu hatırlattı. Yıldırım, “Bakan Selçuk, aşılama süreci sayesinde yüz yüze eğitimde bir tehlike olmadığını, okulların da ‘zaten’ yüz yüze eğitime hazır olduğunu söylemiş ancak süreç yine kendisini yalanlamıştır. 15 Şubat'ta köy okulları açılmış ve bu okullardaki öğretmenlerin aşılanmasının derhal başlatıldığı duyurulmuştur. Sendikamızın edindiği bilgilere göre, köy okulu öğretmenlerinin; birçoğu asgari ücretin dahi çok altında çalıştırılan ücretli öğretmenlerden oluşmakta olup bu grup aşılanacak öğretmenler kategorisine dahi alınmamıştır. Köy okullarının hiçbir yoksulluk ve yoksunluğunu gidermeden, içini aşı yapılmamış eğitim çalışanları ve öğrenciyle dolduran zihniyet, bu kabusla diğer okul türlerinde yaşatacaklarının adeta fragmanını izletmiştir” dedi.

‘SADECE 80 BİN

Resmi rakamların 1 milyonu aşkın eğitimcinin sadece 80 bininde aşılama yapıldığını gösterdiğini ifade eden Yıldırım, “Üstelik bu rakamdaki 2’nci dozu tamamlanan öğretmen sayısının ne olduğu ise açıklanmamıştır. Ayrıca virüs sanki mesleki özelliklere göre bulaşıyormuşçasına okullarda bulunan öğretmenler dışındaki eğitim emekçilerinin aşı konusunda adı dahi geçmemiştir. Korona virüs nedeniyle birçok öğretmenimizin, öğrencimizin ve vatandaşımızın sağlık sorunları yaşadıkları hatta vefatla sonuçlanan süreçlerin yaşandığı bilinmektedir. Eğitimin yüz yüze yapılması gerektiği açıktır fakat evrensel, anayasal, yasal ve sonucunda insani bir hak olan sağlık ve yaşam hakkını tehlikeye atacak uygulamaların sonlandırılması riskin minimize edilmesi gerekir. Yüz yüze eğitimin devamı için tüm eğitim çalışanlarının zaman kaybedilmeden aşılanması son derece önemlidir” diye konuştu.

ANKARA ÖRNEĞİ

“Takvime göre eğitimcilerin ocak ayı içerisinde aşılanması tamamlanacaktı” diyen Anadolu Eğitim Sen İzmir İl Başkanı ve BASK İl Temsilcisi Adnan Sarısayın, “Nisan ayının ortalarına geliyoruz ama öğretmenlerin ancak yüzde 10’u ancak aşılanabildi. Öğretmenler bu durumda kendilerini korunaksız hissediyor. Korku ile eğitim bir arada olamaz. Nasıl ki Ankara’da uzaktan eğitime yeniden geçildi; İzmir’deki rakamlar da Ankara’daki rakamlara çok yakın. Dolayısıyla bu şartlar altında İzmir’de de uzaktan eğitime geçilmelidir. Tabi biz eğitimciler olarak yüz yüze eğitimin önemini bilen insanlarız. Ancak önlemler yeterince alınmadığı ve aşılanma sağlanamadığı için uzaktan eğitime geçilmesinin daha uygun olduğunu düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu. Sürecin hem öğretmen hem de öğrencinin sağlığını tehdit ettiğini ileri süren Sarısayın, “Gün geçmiyor ki hastalanan bir öğretmen ve öğrenci duymayalım. Her geçen gün öğretmenlerin hastalandığını duyuyoruz. Dolayısıyla aşılanma işi bir an evvel yapılmalıdır. Yoksa yaz tatilinde mi öğretmeni korumayı düşünüyorlar? İki doz aşının bir aylık süre içinde yapıldığı düşünülürse yaz tatilinde ancak yapılan aşılar koruyuculuk kazandırabilir. Dolayısıyla bir an evvel öğretmen aşıları bir an evvel yapılır. Biz zannettik ki bakan aşı olunca arkasından bütün öğretmenler aşılanacak ama maalesef öyle olmadı. Bana göre önce öğretmenler aşı olmalıydı daha sonra Sayın Bakan omuzunu uzatmalıydı. Şimdi bir de yaz tatilini kısaltmayı düşünüyorlar, hepsine varız. Çocuklarımızın eğitiminin tamamlanmasını istiyoruz. Eğitim için her türlü fedakarlığa razıyız. Ancak yeterli tedbirli alınmalı” dedi.

‘TEDBİRLER ALINMAMIŞ’

Yüz yüze eğitime geçilmesinin üzerinden 1 aylık süreç geçtiğini ve bu süreç içerisinde vaka oranlarının bir hayli artığının altını çizen Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal da, “Ne yazık ki okulların yüz yüze eğitime devam etmesi için gerekli koşullar sağlanmış değil. Şu anda okullarda pozitif olan öğrenci ve eğitimcilerin sayısı giderek artmakta. Aşı pandemi zincirini kırmada önemli bir faktör ama tam bağışıklık için 6 ay gerektiğini düşündüğümüzde gerekli koşullar sağlanmış değil. Çeşitli önlemlere de ihtiyaç var. Bilim insanları 4 haftalık bir kapanmadan söz ediyor. Bizler de bu fikirden yanayız. Hijyen malzemeleri, maske, ek yardımcı personel ve öğretmen atamalarıyla bu sürecin birlikte yürütülmesi gerekiyor. Öğrencilere maske dağıtılmıyor öğretmenler de kendi maskelerini kendi alıyorlar. Aynı maske ile neredeyse birkaç gün gelen öğrenciler oluyor. Ekonomik nedenler insanların maskeyi daha uzun kullanmasına neden oluyor. Bir yıldır toplumun dikkatini çekmeye çalışan öğretmenlerin sesinin artık duyulmasını istiyoruz” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber