Türkiye, son iki ayda gelen 13 milyon doz korona virüs aşısıyla rahat bir nefes aldı ancak ilerleyen günler için kaygılı bekleyiş sürüyor. Dünyadaki birçok ülkenin aksine aşılamaya geç başlayan ve toplam aşı sayısında da oldukça geride kalan ülkemizde bu durum ister istemez sokağa çıkmaya korkar hale gelen vatandaşların tedirginliğine de arttırmaya devam ediyor. Süreci eleştiren İzmir Tabip Odası ise, mevcut hızıyla devam ettiği takdirde aşılamanın ancak 2023 yılında tamamlanabileceğini ve toplumsal bağışıklığa üç yılda ulaşabileceğimizi açıkladı.

‘ZAMAN KAYBI OLUYOR’

Aşılama sürecinin gidişatı ve yaşanan sıkıntıları Ege Telgraf ile paylaşan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Çamlı, “Aile hekimlerimiz canla başla uğraşıyor ve aşılamanın başarılı olması için çaba gösteriyor. Ancak temel sıkıntı şu, aşı yok. İlçe sağlık müdürlüklerinden aile sağlığı merkezlerine aşının transferinde sıkıntılar var. Bunun gerekçelerini bilemiyoruz. Aşı için aile sağlığı merkezine giden vatandaşlarımızın bir kısmı aşı olamadan geri dönmek zorunda kalıyor. Bu da bir takım tartışmalara yol açıyor. Bunun ilerleyen günlerde şiddet olaylarına dönüşmesinden korkuyoruz. Randevu alıp giden kişiye aşı yok diyorsunuz, bu bir sorun. Aile hekimlerinin aşı haricinde başka görevleri de var. Başka aşıları da takip ediyorlar. Bazı aile sağlığı merkezlerinin fiziki mekanları da aşı işlemine müsait değil. Apartman dairesinde çalışan arkadaşlarımız var. Dolayısı ile orada yeterli imkanları, bekleme alanları oluşturmakta sıkıntı çekiyorlar. Ama her şeye rağmen aile hekimi arkadaşlarımız aşı olsa elimizden geleni yaparız düşüncesinde. Ancak, aile sağlığı merkezlerine yeterli sayıda aşı ulaştırılmasında sıkıntılar var. Diğer yandan aile sağlığı merkezlerinde personel anlamında ciddi boşluklar var. Aile sağlığı merkezlerinin bazıları eksik personelle çalışıyor. Bunun bir an önce giderilmesi ve yeterli istihdamın sağlanması gerekiyor. Böylesine yoğun çalışılan bir dönemde eksik personelin olması süreci de sekteye uğratıyor. Bunun haricinde "Aşıla" adına kullandığımız bir program var. Bu programı kullanmak aşı için geçen zamanın neredeyse yüzde 90'ını alıyor. Aile hekimlerinin kullandığı bu program zaman zaman çöküyor. Vakit kayıplarına yol açıyor ve vatandaş orada bu programdan gelecek onayları beklemek durumunda kalıyor. Elbette böyle bir program olmalı ancak zaman kayıplarına yol açacak bir tasarımı var. Pratikte işleyişinin sıkıntılı bir uygulama olduğunu duyuyoruz” dedi.

‘MERKEZLER KURULMADI’

Çamlı verdiği rakamlar üzerinden aşılama kapasitemizin yeterli olduğunu ancak elde yeteri aşı bulunmadığından ötürü sıkıntılar yaşandığını hatırlatarak şunları dile getirdi: “Sağlık çalışanlarının İzmir'de yüzde 80'ine yakını ilk doz aşısını oldu. İkinci doz aşıları da geçtiğimiz günlerde başladı. Genel olarak büyük kesimi aşılandı. Elbette aşı olamayan da var. Bu eksiğin giderilmesi için bizler de çaba gösteriyoruz. Koruyuculuk için ikinci doz da yapıldı. Yeterli miktarda bir aşı olsa vatandaşlara yapılacak ama aşının temininde sıkıntılar yaşanıyor. Yeterli aşının yapılamadığından yana aile hekimi arkadaşlarımız da şikayetçi. Bahsedilen aşılama merkezleri de kurulmadı. Bakanlık başlangıçta günde 1,5 milyon doz aşı yapılması gibi bir hedef koymuştu. Ancak şu anda günde ortalama 100 bin doz aşı yapılıyor. Hedefler tutturulamadı. Söylenenin onda biri gerçekleşti. Türkiye'de ortalama 120 milyon doz aşı yapılması gerekiyor. Şu anda bu hızla ayda üç milyon doz, yılda ise ancak 36 milyon doz aşı yapabiliriz. 120 milyon doz aşının yapılabilmesi yani toplumsal bağışıklığın elde edilebilmesi için üç yıl gerekli. Bu hızla gidilirse ancak 2023 yılında toplumsal bağışıklığa ulaşabileceğiz. Biz daha şeffaf açıklamalar beklerken sürecin detayları, aşılamayla ilgili detaylar artık paylaşılmıyor. Oysa ki, günde 1-1,5 milyon doz aşı yapabilecek kapasitede olduğumuz söyleniyordu. Günde vurulan aşı sayısı 100 binlere kadar geriledi. 28 günde 3 milyon doz aşı yapılabildi. Bunun da 1 milyona yakını sağlık çalışanı. Sağlık çalışanları zaten bulundukları kurumlarda aşılandı ve çok hızlı yapıldı. İlk 5 günde zaten bu sayıya ulaşılmıştı. Sonra vatandaşların aşılanması başladığında tempo inanılmaz düştü. Toplumun yüzde 70'inin aşılanması gerekir ki, bu da en az 60 milyon kişiye denk geliyor. Bunun da iki doz olduğunu düşünürsek, bugün bizim ihtiyacımız olan 120 milyon doz aşıdır. 120 milyon dozun 3 milyonunu yapabildik. Bu hızla 40 ay sürecek. Aşılama hızımız çok yavaş. Bunda temel faktör aşılama kapasitemizin yetersiz olması değil, aşı olmaması. Sağlık Bakanlığı'ndan verilen ilk bilgiye göre, Aralık'ta 10 milyon, Ocak'ta 20 milyon, Şubat'ta 20 milyon olmak üzere, toplamda 50 milyon doz aşı gelecekti. Şubat ortasına geldik, toplam gelen aşı miktarı 13 milyon. Ne zaman gelecek, gelecek mi, bilmiyoruz. Bunu artık açıklamayacaklarını da ila ettiler. Yani, zorlu bir süreç bizi bekliyor.” Erman Şentürk / Özel Haber