Çok sayıda turizm merkezine ev sahipliği yapan Ege Bölgesi ve İzmir'de bayramda yaşanacak hareketlilik ve oluşacak yoğunluk korkutmaya devam ediyor. Çeşme gibi tatil cennetlerinde yüzde 90'ları bulan doluluk oranlarının getireceği kalabalık ve yoğunluk turizmcilerin yüzünü güldürse de sağlıkçılar bayram sonrası ortaya çıkabilecek olası tablodan yana oldukça endişeli. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Çamlı, "Yaklaşık 16 aydır tüm dünyada ve Türkiye'de sıkıntılı günler yaşanıyor. İnsanlar gerek sağlık, gerek sosyal, gerekse ekonomik anlamda ve hemen hemen her alanda ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Uzun süre evlerde sosyal hayatlarını kısıtlayarak yaşamlarını sürdürdüler. Birdenbire normalleşme sürecinin başlaması ve önlemlerin neredeyse tamamına yakınının kaldırılması toplumda bir rehavet havası yarattı. Bundan ötürü de salgın bitti, her şey eskisi gibi oldu düşüncesi gelişti. Turizm sezonun gelmesi, 9 günlük bayram tatili de bu anlam çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir fırsat olarak algılandı. Fakat öncelikle unutulmaması gereken şeyler var. Vaka sayılarındaki düşüş bitti. Hatta bir yükseliş görmekteyiz. Tüm dünyada delta varyantının baskın bir hale geldiğini, Türkiye'de de sınırlı açıklamalar da olsa delta vakalarının olduğunu görüyoruz” dedi.

‘YOLCULUK ARTACAK’

‘Kamuoyu bu konuda yeteri kadar bilgilendirilmiyor. Vaka sayılarının hızlı bir şekilde arttığını görüyoruz. Önümüzdeki bu dokuz günlük tatil şehirlerarası yolculukları da artıracak. Dolayısı ile trafik yoğunluğu yaşanacak’ diyerek sözlerini sürdüren Çamlı, “Bu kapsamda bölgelerden bölgelere yaşanan bu turizm hareketliliği sebebiyle virüs yayılım gösterebilir. Turizm etkinliği ve sosyal aktivitelerin artması, eğlence mekanlarının daha kontrolsüz ve yoğun kalabalıklara maruz kalması bazı riskleri artırabilir. Vatandaşlarımıza pandeminin geçmediğini, vaka sayılarının halen yüksek olduğunu, artışın sürdüğünü hatırlatarak, maske, fiziksel mesafe, hijyen gibi kurallara uyması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Önümüzdeki sürçte özellikle kapalı alanlardan uzak durulması gerekiyor. Açık alanlarda kalabalık alanlarda maske mutlaka takılmalı” şeklinde konuştu.

‘AYDINLATILMIYOR’

Delta varyantına ilişkin kamuoyunun yeteri kadar aydınlatılmadığını dile getiren İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Çamlı, "Bu süreçte aşılama konusu da ayrı bir önem taşıyor. Özellikle vatandaşlarımızın iki doz aşılarını yaptırmış olmaları çok önemli. Daha yüksek aşılama oranı toplumsal koruyuculuğu da artıracaktır. Yasakların konması ve kaldırılmasında bilimsel ölçüler ne oranda baz alınıyor bilmiyoruz. 1 Temmuz'daki normalleşme neredeyse tüm önlemlerin kaldırılmasını gerektiriyor muydu? Epidemilojik veriler, halk sağlığı bilimi bunu işaret ediyor muydu? Veriler neyi gösteriyordu, bunları bilmiyoruz. Açıklanan kısmi veriler bile henüz böyle bir açılımı gerekli görmüyordu. Bu veriler, bu sayılar elde olmadan, kamuoyu ile bilim insanları ile paylaşılmadan yorum yapmakta güçlük çekiyoruz. Şu bir gerçek ki, tüm dünyada artan bir delta varyantı riski var. Ülkemizde de bu vakaların arttığını biliyoruz. Her ne kadar bu bilgiler kamuoyu ile paylaşılmıyorsa da, yaşadığımız turizm sezonu bu delta varyantının yoğun olduğu ülkelerden Türkiye'ye turistler gelmesi, buna ilişkin yeteri önlemlerin alınmamış olması vaka sayılarında nasıl bir değişikliğe yol açtı? Ekonomik kaygıların ötesinde toplum sağlığı göz önünde bulundurularak tedbirlerin hayata geçirilmesi daha uygun olacaktır" diye konuştu. Erman Şentürk / Özel Haber