Türkiye’de resmi kaynaklarca ilk koronavirüsü vakasının açıklandığı 11 Mart’tan tüm sağlık çalışanları yoğun bir emek harcayarak pek çok vakanın yanında onbinlerce kişiye test uyguluyor, binlerce kişiyi tedavi etmek için uğraşıyor. Gecesi gündüzüne karışan sağlıkçıların, virüse yakalanmaya en açık grup olmasına rağmen maske başta olmak üzere koruyucu ekipmanlara ulaşımda sorun yaşadığı söyleniyor. İzmir’de de kimi hastanelerde güvenlik personelinden sekreterlere, hemşirelerden doktorlara koruyucu materyallerin sağlanmasında sorunlar yaşandığı, çalışanların eksiklikleri kendileri tamamlamaya çalıştığı iddia ediliyor. Tedarik zincirinde oluşan sorunlar ve ekipman yetersizliği sağlıkçıların aldığı riski katlarken meslek odaları çözüm için ortak çalışma gerekliliğini vurguluyor.

‘SADECE MASKEYLE BİTMİYOR’

İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz başta maske olmak üzere gerekli ekipmanın Sağlık Bakanlığı tarafından gönderildiğini ancak sayıların yeterli olmadığını ve dağıtımda sorunlar yaşandığını vurguladı. Bizim kendi gözlemlerimiz ve üye meslektaşlarımızın ilettiği bilgiler de ekipmanların yeterli olmadığı yönünde diyen Obuz, “Sadece maskeyle de bitmiyor biliyorsunuz, eldiven, elbise, siperlik, önlük gözlük gibi kişisel koruyucu donanımların birçoğu servis ve poliklinikte enfekte olarak gelmiş hastayla uğraşan personel için bir numaralı gereksinim şu süreçte. Normal cerrahi bir maske, en fazla dört saat kullanılabiliyor. Bu süreçten sonra maskenin değiştirilmesi gerekiyor. Ancak personele bunlar sınırlı sayıda verilebiliyor. En riske açık grup bildiğiniz gibi sağlık çalışanları” dedi.

‘KAMULAŞTIRMA DÜŞÜNÜLEBİLİR’

Başkan Barlık Obuz, kimi kuruluşların ekipman temininde destek vermek istediğini ancak şu süreçte organizasyonun valilikler tarafından yürütüldüğünün altını çizdi. Obuz, gerektiğinde devletin ekipman üreten fabrikaları bu süreç içinde kamulaştırmaya giderek herkese ücretsiz ve yeterli koruyucu ekipman sağlaması gerektiğini söyleyerek, “Bir takım yardım kuruluşlarından ve belediye gibi kamu kuruluşlarından ekipmanların temin edilmesiyle ilgili destek önerileri geliyor. Fakat bu aşamada valilik başka kurumlar üzerinden yardım toplanmasını istemiyor. Ekipmanlarla ilgili organizasyonu Valilik üstlenecek deniyor. Korona virüs salgını ve yarattığı krizin ne kadar süreceği belli değil. Elimizdeki ekipmanın belli bir süre yetecek kadar olduğu biliniyor. Gelecekte stoklar tamamen tükenirse nasıl bir yol izleneceğiyle ilgili bir çalışma yapılmalı. Bunları üreten fabrikalara bir göz atmak gerekiyor. Devletin en azından bu süreç içinde belki de bu fabrikalarda bir kamulaştırmaya gitmesi ve sağlık donanımlarını herkese ücretsiz olarak temin etmesi gerekiyor. Devlet bu anlamda bir inisiyatif alarak görevini yerine getirmeli ve başta sağlık çalışanları olmak üzere herkese bu koruyucu maske, eldiven gibi donanımları temin etmeli. Burada vatandaşlar da kendini korumak için maske kullanımına yöneliyor. Bu normal bir durum ancak bu kadar yoğun kullanımı piyasada ürünü bulmayı zorlaştırıyor. Belki de vatandaşlarımız bu tıbbi maskelere yönelmek yerine ağzı ve yüzü kapatacak başka materyallere de yönelerek korumalarını sağlayabilir. Steril bir bezle kendisini korurken sağlık çalışanlarının donanıma ulaşmasını da kolaylaştırmış olur. Bu dayanışma ruhu önemli. Diğer yandan evden çıkmayarak da sağlık personeline büyük destek vermiş olurlar” diye konuştu.

‘SÜREÇ HIZLANMALI’

Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol da dünyada virüsten en çok etkilenen kişilerin sağlık çalışanları olduğunu hatırlatarak çalışan sağlıkçılardan maske, eldiven, önlük gibi materyallere ulaşma konusunda sorunlar yaşandığı bilgisinin kendilerine ulaştığını bildirdi. Özellikle bazı sağlık kurumlarında N95 maske eksikliği olduğunun söylendiğini belirten Doğruyol, “Bu çok kritik bir durum çünkü sağlıkçı arkadaşlarımızın da bir canı, ailesi ve çocukları var. Bu nedenle bu ürünlerin bir an önce temin edilmesinde büyük yarar var. Sağlık Bakanlığı da mutlaka bu konuda bir takım girişimlerde bulunuyordur ancak süreçlerin hızlanmasının büyük yararı olacaktır” dedi.

‘VATANDAŞIN BİLİNÇLENMESİ ÖNEMLİ’

Doğruyol sürecin daha zararsız atlatılması için vatandaşların bilinçlenmesinin büyük önemi olduğunu söyleyerek ortak çalışma çağrısı yaptı. Başkan Ahmet Doğruyol şunları söyledi : “Burada vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi çok önemli. Evde kalınması başta olmak üzere gerekli önleyici girişimlere uymaları gerekiyor insanların. Acil olmayan, ölüm riski taşınmayan durumların dışında da vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına gitmemesi gerekiyor. Ayrıca cerrahi maskelerden de gördüğümüz gibi düz, steril bezlerden de maske yapılabiliyor. Vatandaşlarımız temiz bir bezle de kendini koruyarak piyasadaki az sayıdaki maskenin örneğin sağlık çalışanlarına ulaşması sağlanabilir. Çünkü tüm sağlıkçılar büyük bir mücadele veriyor, bu mücadelenin toplum tarafından da desteklenmesi gerekiyor. Şuan olağan üstü bir durum yaşıyoruz. Dolayısıyla bu ekipmanların sağlık çalışanları başta olmak üzere herkese yeterince temin edilmesi için tüm kurumlarımız ortak çalışabilir, Sağlık Bakanlığı’na destek sunabilir.”

‘SORUN YOK’

İzmir İl Sağlık Müdürü Burak Öztop konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada İzmir’deki sağlık personelinin hiçbir malzemeyi temin etmekte sorun yaşanmadığını belirterek gerekli temin süreçlerinin ve açıklamaların Sağlık Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü belirtti. Utkucan Akkaş / Özel Haber