Bir otomobil kampanyası sayesinde Aloha Wanderwell ismini yeniden duymaya başladık. Bilmeyenler de öğrendi. Wanderwell, 1920 yıllarında 80 ülkede 380 bin mil seyahat etti ve dünyanın çevresini dolaşan...

Bir otomobil kampanyası sayesinde Aloha Wanderwell ismini yeniden duymaya başladık. Bilmeyenler de öğrendi. Wanderwell, 1920 yıllarında 80 ülkede 380 bin mil seyahat etti ve dünyanın çevresini dolaşan ilk kadın unvanını kazandı. Peki, Fatma Meral Sever Horne desem, bu ismi kaçımız biliyoruz?
   Günlük siyasi tartışmaların sığlığından uzak, başka alanlarda okuma yapmaktan hoşlananlar için, şahane bir yazı önereceğim. Gazete Kadıköy, ilk Türk kadın seyyah olarak kabul edilen sosyolog Fatma Meral Sever Horne ile ilgili uzunca bir yazı hazırlamış. Yazıda hepimizin örnek alacağı ismin yaşadıklarını aktarmış. Bir bölümünü paylaşacağım yazının tamamına Gazete Kadıköy'ün internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
ASYA'YA AĞIRLIK VERDİ
   Fatma Meral Sever Horne, 1940’ta İstanbul Bebek’te doğdu. İlkokulu çeşitli nedenlerden dolayı 5 ayrı okulda tamamladı. Liseyi bitirdikten sonra, kültürlerarası bir değişim programıyla bir süre ABD'de bulundu. Ardından İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. 68’de gezginliğe başladı; 12 yıl boyunca 40'tan fazla ülkeyi gezdi. Bulabildiği her türlü araçla - araç olmadığında da yürüyerek-  ağırlıklı olarak Asya ülkelerini ziyaret etti. Kimi zaman bu yerlerde yaşadı.
    Gittiği yerlerde sadece bir ‘turist’ olmadı. Örneğin 1970 yılında Endonezya’dayken, Java’da bir ayda batik sanatını öğrendi. Türkân Saylan'ın ricasıyla Türkiye'de batik dersleri verdi. Himalayalar'a 14 kez gitti, her biri 6-7 hafta süren yürüyüşlere çıktı. Hindistan'da 3. sınıf tren ile bir yıl gezdi. Avustralya'nın Sidney şehrinde kurs açtı. Eşi, Yeni Zelandalı ressam Guy Horne ile de burada tanıştı. Tüm bu gezileri sırasında onlarca fotoğraf çekti, Hürriyet gazetesine seyahat yazıları gönderdi. Bu yazılar 1968-72 yılları arasında gazetede ‘‘Bir Turist Kızın Not Defteri/ Ver Elini Asya’’ adı altında yayımlandı.
         FOTO
“SEYYAHLIK, ZAMANSIZLIK DEMEK”
   Kendini yolda tanıdığını söyleyen Fatma Meral Sever Horne, sosyolog olmanın verdiği gözlem gücüyle seyahat ettiği yerlerin bazılarından kısa sürede geçip giderken, kimilerinde bir yıl kalmış. Gittiği yerin yaşam ritmine uyum sağlamış. Çünkü ona göre seyyahlık, ‘Kendi zamanınla gezmemen gerektiğini öğrenmek’ten geçiyor; “Bir anda zaman kayıyor,  zamansızlığa geçiyorsunuz seyyahlıkla.”
   Fatma Meral Sever Horne, ‘Pazartesi’ dergisinden Nilgün Çetinalp Erentay’a 99’da verdiği röportajda ‘yollara nasıl düştüğünü’ şöyle anlatıyor: “İngiltere'de kampta tanıştığım Yarı Maori kökenli Yeni Zelandalı arkadaşım bir yıllığına kara yoluyla Asya'ya gitmek istediğini ancak korktuğunu söyledi. Birlikte yola çıkmaya karar verdik.
   1968 yılı, 28 yaşındayım. Hürriyet’e gidip Necati Zincirkıran'la görüştüm; ‘Asya'ya gidiyorum. Oradan yazı göndersem ister misiniz?’ dedim. Sordu: ‘Hiç yazdınız mı?’ Hayır. ‘Hiç fotoğraf çektiniz mi?’ Hayır. Güldü. Dört yüz dolar, bir Agfa makina ve 100 metrelik 400 asa film verdi. Afganistan'dan başlayarak göndermeye başladım yazıları. Bir yazım, yolculuktaki 50 günümü karşılıyordu hemen hemen. Bir yıl diye çıktığım gezi, sekiz yıl sürdü.”
  Sosyologluğunun yanına gezginliği ve yazarlığı da ekleyen Fatma Meral Sever Horne, hayat hikayesiyle pek çoğumuzun yoluna ışık tutabilir. Özellikle genç kızlarımızın, böyle mücadeleci ve korkusuz kadınların başarı hikayelerini okumaya, dinlemeye çok ihtiyacı var.
   İlkleri başarmış kadınlarımızın adını, kadın cinayetine kurban gidenlerinki kadar kolay hatırlayamıyoruz maalesef. Lütfen cesur kadınlarımızın başarılarını, çabalarını daha çok okuyalım, okutalım. Gençlerimizin dikkatini dağıtacak tüm uyaranlara inat geceğimizin temelinde "emek, azim ve cesaret" olacağının altını çizelim en iyi örnekleri göstererek çizelim.