Türkiye’de 6 Şubat tarihinde yüzyılın en büyük depremi Türkiye’de yaşadık. Deprem de 50 bin insanımız hayatını kaybetti. Bir o kadar yaralı ve ampute olan insanımız var. Tabi Türkiye’nin yaşadığı büyü...

Türkiye’de 6 Şubat tarihinde yüzyılın en büyük depremi Türkiye’de yaşadık. Deprem de 50 bin insanımız hayatını kaybetti. Bir o kadar yaralı ve ampute olan insanımız var. Tabi Türkiye’nin yaşadığı büyük depremin bir diğeri ise en büyük ekonomik depremi de ABD bankaları yaşamaya başladı. Bankalar tek tek batmaya başladı… ABD'de son zamanlarda ardı ardına 3 banka battı. Bunlar Silvergate Capital, Signature Bank ve Silicon Valley Bank. Bu batışların altında aslında ortak bazı sebepler var. Bunlardan birisi özellikle kripto para piyasasında yaşanan düşüşler. Diğer bir sebep ise bu bankların portföylerinde taşıdığı yüklü hazine kâğıtları. ABD'nin en büyük bankaları arasında olan Silicon Valley Bank’ın iflası 2008 küresel finansal krizinden beri yaşanan en büyük banka iflası oldu. Hemen ardından ise Signature Bank iflas etti. Silikon Vadisi Bankası'nın ardından New York merkezli Signature Bank'a da kayyum atandı…

14 MİLYAR DOLAR

Kripto piyasalara odaklı faaliyet gösteren Silvergate Capital geçtiğimiz günlerde operasyonlarını sonlandırmayı Venature bankanın tasfiyesini planlamıştı. Banka bünyesindeki 14 milyar dolar civarındaki mevduatları tam olarak geri ödemeyi planladığını da bildirirken, FED'in agresif faiz artışlarının yanı sıra FTX'in Kasım ayında yaşadığı çöküş ile banka olarak büyük hasar aldı. Silicon Valley Bank'ın ise, geleceğe dönük hedeflerini aşağı yönlü revize ederken, 2,3 milyar dolarlık sermaye artışı açıklaması ve tahvil portföyünde 1,8 milyar dolar açıklaması ABD banka hisselerinde şok etkisi yaratmıştı. Tahvil ile büyük bir zarar pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatan ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurmasının ardından hisselerindeki sert düşüş yüzde 60 seviyelerinde oluşan Silikon Vadisi Bankası da iflasını böylece vermiş oldu. Tüm bu süreçlerde özellikle de Silicon Valley Bankası’nın batışı Amerika’da panik havası yaratırken, hemen ardından mevduatın tamamının sigorta güvencesinde olduğunun açıklanması panik havasının dağıttı. Zarar devlet tarafından üstlenilmiş oldu. Altında son günlerde gördüğümüz yükselişi tetikleyen sebepte aslında bu gelişmelerden ortaya çıktı. Özellikle tüm bu durumlarda güvenilir liman görülen altına yönelmeler başladı. Talep artışlarıyla altın yine yükseldi. Yine aynı şekilde dolar endeksi düşerken Euro da dolara karşı değer kazanarak yoluna devam etti. Bu gelişmelerin Türkiye’ye etkisi en çok borsada görüldü. Banka hisselerinde ciddi kayıplar yaşandı ve akabinde ise USD/TL kuru yükseldi. Amerika Merkez Bankası (FED), iyi bir başlangıç yaparak bu batışların 2008 krizine yol açan tetikleyici ve panik havası yaratacak etkileri önledi. Bu durum FED’in faiz artırım kararlarını etkileyebilir. Pek çok yorumcu FED’in faiz artırımında eskisi kadar hızlı ve sert davranmayacağı görüşünde birleşti…