Hava sıcaklıklarının sürekli değişmesi ve bir güneşli bir yağışlı havanın birbirini takip etmesi nedeniyle bu sıralar ne yazık ki grip vakaları yeniden artmaya başladı. Bağışıklık sistemimizin kuvvetl...

Hava sıcaklıklarının sürekli değişmesi ve bir güneşli bir yağışlı havanın birbirini takip etmesi nedeniyle bu sıralar ne yazık ki grip vakaları yeniden artmaya başladı. Bağışıklık sistemimizin kuvvetli olması da hem hastalığın bulaşmasını önlemede hem de daha hafif atlatılmasında oldukça önemlidir. Beslenme ise bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesinde en önemli etkenlerin başında geliyor. İşte bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için beslenmenize ekleyebileceğiniz bazı besinler!

Sarımsak

Sarımsak hem anti-viral hem de anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Sarımsağa keskin kokusunu eterli ve kükürtlü yağlardan oluşan allil sülfit maddesi vermektedir. Bu madde ile hayvanlar üzerinde deney yapılmıştır ve bu deneyde allil sülfit maddesinin kanserojen maddeleri etkisiz hale getirdiği görülmüştür. Sarımsak ve bileşenleri tümör yayılmasını önlemektedir. DNA’da olan değişiklikleri önlemekte ve onarmaktadır.

Zencefil

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bulaşıcı hastalıklara karşı korur. Sindirim sistemi organlarının çalışmasını düzenler. Gaz, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarını önler. Safra salgısını arttırdığından özellikle yağlı yemeklerin sindirimini kolaylaştırır. Çok güçlü bir anti-kanserojendir. Kanser oluşumuna engel olur. Kanser tedavisi sırasında iyileşme sürecini hızlandırır. Kemoterapi, tedavi sırasında oluşan mide bulantılarını azaltır.

Limon

İçeriğindeki sitrik asit nedeniyle enzim aktivitesini artırıp karaciğeri temizler dolayısıyla toksik maddelerin atımını hızlandırır. Balgam oluşumunu azaltır. Toksik maddeleri atmasının yanı sıra sindirim sisteminin de düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle kabızlık sorunu yaşayanlarda olumlu etkisi bulunmaktadır. Enfeksiyonlara karşı korur. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Kanser savaşçısıdır.Hem bağışıklık sistemini güçlendirmesi hem de sindirim sistemini düzenlemesinden dolayı Amerikan Kanser Derneği kolon kanserine karşı etkisini onaylamıştır.

Sumak

Sumağın yapısındaki gallotannin, bazı flavanoidler gibi işlevsel besin ögeleri ile antibakteriyel rolü bilinmektedir. Soğuk algınlığı ve nezle gibi bakteriyel problemlerde olası tedaviye ek bir katkısı bulunabilir. Yumurta Tüm esansiyel amino asitleri içermesi ve vücutta neredeyse tam olarak kullanılması açısından anne sütünden sonra dünyada bulunabilecek en kaliteli protein kaynaklarından biridir. Ayrıca bazı antioksidanlar da içerir. Sahip olduğu esansiyel yağ asitleri de yumurtayı bir süper besin haline getirmektedir. Özellikle kahvaltılarınıza yumurtayı ekleyerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz. Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan