Yeni yılda, yeni köşemde, yeni bir başlangıca merhaba,

Yeni yılda, yeni köşemde, yeni bir başlangıca merhaba,

Bundan sonra her cuma günü, bu köşeden sizlere ekonomi ve finans alanındaki gelişmeleri aktaracak ve ekonomik yönden zor bir süreçten geçtiğimiz bu süreçte bir nebze olsun yönünüzü bulmanıza destek olmaya çalışacağım. Cumhuriyetimizin 100. Yaşını kutlayacağımız 2023 yılına gelmiş bulunuyoruz. Aslında bu yıldan beklentilerimiz ile ilgili bir yazı kaleme almayı planladım ancak bu yılı anlamak ve değerlendirmek için yakın geçmişi hatırlamak faydalı olacaktır. Zira yakın geçmişimizde uzun yıllar hatırlayacağımız gelişmelere şahit olduk.

Bu gelişmelerden ilki Kasım 2019’da Çin’de ortaya çıktı. Tarihler 11 Mart 2020’ye geldiğinde ülke olarak biz de farklı bir dünyaya gözlerimizi açtık. Uzun zamandır kullanılmayan bir sözcük tekrar karşımıza çıktı “pandemi”. Bu tarihten itibaren hayatımızda birçok alanda olduğu gibi ekonomik açıdan da bireysel veya kitlesel olarak etkilendik. Bununla birlikte ekonomik etkileri; takip eden iki yıllık süreçte de daha fazla hissettik. Yaşanan bu kaosun yaraları sarılamadan Rusya-Ukrayna arasında 2022’de başlayan savaş, pandeminin bu etkilerinin artmasına ve belki de düzelme sürecinin uzamasına yol açtı.

Geçtiğimiz iki yıllık süreçte dünyadaki ve ülkemizdeki temel ekonomik verilere bakacak olursak; 2021 yılında dünya ekonomisi %5,8 oranında büyüme kaydederken, 2022 yılında bu rakam %3,2 seviyesine geriledi. Ülkemizde de benzer şekilde 2021 yılında %11 olan ekonomik büyüme 2022 yılında %5 olarak gerçekleşti. Buna paralel olarak da enflasyon verilerinde rekor üzerine rekorlar kırıldı ve Avrupa Bölgesi’nde %10,1, ABD’de %7,1 ve ülkemizde ise %64,27 olarak açıklandı. Tüm bu bilgiler güçlü ekonomi olarak kabul görülen ülkelerde bile resesyon endişelerini gündeme getirdi. Her geçen gün kriz kelimesinin yanına farklı sözcükler eklememize sebep oldu. Çip krizi, enerji krizi, gıda krizi…

Tüm bu negatif veriler ile başladığımız bu yıl için de işler pek iç açıcı görünmüyor. Ekonomi beklentilerinde şimdiden “kayıp yıl” olarak yerini alacak gibi duruyor. 2023 yılı beklentilerini gelecek haftaya bırakıyor, bu tahminleri yorumlamak için kullanacağımız verilerin de yer aldığı ekonomi takvimden önemli başlıkları paylaşmaktayım.

Ekonomik Veri Takvimi

9 Ocak 2023, Pazartesi Euro Bölgesi işsizlik oranı (Kasım verisi)

9 Ocak 2023, Pazartesi Almanya sanayi üretimi (Aylık-Yıllık)

10 Ocak 2023, Salı Türkiye işsizlik oranı (Kasım verisi)

10 Ocak 2023, Salı Türkiye sanayi üretimi (Aylık-Yıllık)

10 Ocak 2023, Salı OECD Tüketici Fiyat Endeksi (Yıllık)

11 Ocak 2023, Çarşamba Türkiye Cari İşlemler Dengesi ($)

12 Ocak 2023, Perşembe ABD Tüketici Fiyat Endeksi (Aylık-Yıllık)

12 Ocak 2023, Perşembe ABD Gıda Fiyatları (Aylık-Yıllık)

13 Ocak 2023, Cuma Euro Bölgesi Sanayi Üretimi (Aylık-Yıllık)

13 Ocak 2023, Cuma Euro Bölgesi Dış Ticaret Dengesi (Euro)

14 Ocak 2023, Cuma Çin Dış Ticaret Dengesi ($)

Ekonomi ve Finans Sözlüğü

Cari Açık: Bir ülkenin yapmış olduğu ithalatın, ihracatından fazla olma durumu, dış ticaret açığı.

Resesyon: Bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik durgunluk.

Ekonomik büyüme: Belirli bir zaman içerisinde bir ekonominin üretim kapasitesinde ve ekonomik kaynaklarının miktarında meydana gelen artıştır.

Hale Tok Savaşer

İletişim: [email protected]