Müzakereye dönüşmeyen çatışmaların kendi içinde bir döngüsü vardır. Çatışma başlar, taraflar kırılır, onarım süreci başlar, sonra çiftler tekrar raydan çıkıp tartışma yenilenir. Yanı çatışma kendisi y...

Müzakereye dönüşmeyen çatışmaların kendi içinde bir döngüsü vardır. Çatışma başlar, taraflar kırılır, onarım süreci başlar, sonra çiftler tekrar raydan çıkıp tartışma yenilenir. Yanı çatışma kendisi yeni bir çatışmayı doğurur. Bu seferki başlayan çatışmanın konusu, bir önceki çatışma hakkında konuşmaktır. Tarafların birbirine ne söylediği, kimin suçlu olduğu, kimin daha kötü davrandığı, kimin kırdığı, kimin kırıldığı ve kimin çatışmanın ortasında çekip gittiği... Onarım sürecini eğer tüm bu sorularla geçiriyorsanız, onarım sürecinin tekrar bir çatışmaya dönmesi an meselesi haline gelir. Eğer onarım süreciniz böyle geçiyorsa hayal kırıklığı yaşamanız an meselesidir. Çiftlerde görülen en büyük hata, tam olarak da budur. Çatışmalardan sonra izlemesi gereken onarım sürecinin nasıl yapılacağını bilmedikleri için duyguların onarılması gereken bu süreçte en son çatışmayı ele alıp yeni bir çatışma başlatmak.

KÖK NEDENİ

Onarım sürecinin içinde olması gereken en önemli olgu, çatışmanızın altında yatan kök nedeni saptamaktır. Kök neden ele alındıktan sonra tartışmayı başlatan olayın kendisini yapıcı bir şekilde ele alıp soruna gerçekten hakim olmaktır. İlişkinizde çatışmaları nasıl ele alacağınızı öğrendiğinizde birlikte değişir, dönüşür ve büyürsünüz. Bu yüzden çatışmaları nasıl ele alacağınız çok önemlidir. Çatışma süreci boyunca ve sonrasında çatışma ile nasıl baş ettiğinizi fark ederseniz çift olarak her çatılmanın üstesinden gelmeyi başarabilirsiniz. Birçok çift, çatışmalarda sorundan kaçmak için suçlamanın ve hakli çıkmanın kendisi için en doğru seçenek olduğunu düşünür. Oysa ne suçlamak ne de haklı çıkmaya çalışmak doğru seçenek değildir. Çatışmalarda en doğru seçenek, konuşmayı çatışma süresince yapıcı bir şekilde sürdürmeye çalışıp sorunun temelinde ne olduğunu tespit edebilmektir. Gerçek sorunun ne olduğu tespit edildikten sonra onarım sürecide sağlıklı bir şekilde işleyecektir. Çatışmalar, ilişkinin en önemli parçasıdır ve biz en çok çatışma anlarında ihtiyaçlarımızı fark ederiz. Çift olarak birbirinizin gerçek ihtiyaçlarınızın ne olduğunu açıklayabilmek, kişiliğimize her hangi bir saldırı gelmeden duygularımızı açıklayabilmek, karşı tarafın bizi anladığını hissedeceğimiz duygusal iklimi çatışma anında yaratabilmek çok önemlidir.

SAVUNMA MEKANİZMASI

Bunu yapabilmenin ilk adımı önce kendinize şunu sorun; “Çatışma anlarında beni savunmaya geçiren gerçek ne? Neden hislerimi düşüncelerimi söylemekte zorlanıyorum, Duygularımı kabul etmemde beni zorlayan şeyler nedir?” Bu soruların cevabi ilişkinizdeki algınıza dair gerçekleri de fark etmenizi sağlayacaktır. İhtiyaçların net bir şekilde iletildiği çatışmalar güç savaşına çevrilmez. İlişkinizde hem kendi hem de partnerinizin algısının farkında olursanız hem siz hem de ilişkiniz güçlenecektir.