Kızılay Konak Şube ve Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı İzmir’de sosyal yardımların adresi gibi. Bir koltuğa birçok karpuz sığdırmayı başaran Şanlı ile Kızılay’dan, Tür...

Kızılay Konak Şube ve Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı İzmir’de sosyal yardımların adresi gibi. Bir koltuğa birçok karpuz sığdırmayı başaran Şanlı ile Kızılay’dan, Türk-Yunan İşadamları Derneği’ne siyasetten, Kordon’daki işletmelerin durumuna kadar geniş ölçekli bir söyleşi yaptık Kızılay, savaş alanında yaralanan ya da hastalanan askerlere hiçbir ayrım gözetmeksizin yardım etmek amacından doğan bir kuruluşumuz. 11 Haziran 1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Kızılay,1877’de “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti”,1923’de “Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti”,1935’te “Türkiye Kızılay Cemiyeti” ve1947’de “Türkiye Kızılay Derneği” adını almış. Kuruluşa “KIZILAY” adını büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk vermiş. Kızılay’ın alameti, beyaz zemin üzerinde karşıdan bakarken sola doğru açık kırmızı “ay” . Yalnız Kızılay bayrağındaki “ay”ın açık yüzü bayrak direğinin tersine doğru. Kızılay, 1876 Osmanlı- Rus Savaşı’ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar geçen süre içinde, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu seyyar ve sabit hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ya da hastalanan on binlerce Mehmetçik’in dost ve düşman askerinin bakım ve tedavisine yardımcı olmuş, savaş esirlerine gereken insancıl yardımları yapmış, savaştan etkilenen sivil halkın bakımı ve korunması için çaba göstermiş, I. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’da görülen büyük kolera salgınından bu yana yurdumuzda ortaya çıkan doğal afetlerde felaketzedelerin bakımını, barınağı ve beslenmelerini sağlamış, uluslararası yardım faaliyetlerine katılmış, hemşirelik eğitimi, ilkyardım ve kanla ilgili hizmetler alanında öncülük yapmış, korunmaya gereksinen pek çok vatandaşımıza gereken sosyal yardım ve hizmetleri sunmuş. Kızılay’ın amacı, her nerede görülür ise hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu saygıyı, işbirliğini ve sürekli barışı getirmeye uğraşmak. Kızılay ihtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın simgesi. Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşu olup Genel Müdürlük teşkilatı dışında kalan bütün kademelerindeki görevler fahri. Bu görevlerden birini de üç aydır Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı yürütüyor. Kızılay Konak Şube Başkanı Şanlı enerjisinin çoğunu artık bu kuruluşa veriyor.

Kızılayımız Kızılhaç’tan daha da etkin

“Böyle bir görevi beklemiyordum, sürpriz oldu. Göreve geldiğimizden beri 1485 aileye ulaştık. Gıda yardımından ev eşyası yardımına kadar. Gerçek anlamda ihtiyacı olanlara yardım götürüyoruz. Haftanın 4 günü sahadayız. Bunun yanısıra fabrikalara, okullara gidiliyor. 1935 de Atatürk tarafından kurulan bu kuruluşu nasıl daha ileri götürebiliriz için uğraşıyoruz. Kızılayımız Kızılhaç’tan daha da etkin. Biz ihtiyacı olan insanlara gereksinimlerini bedava veriyoruz. En son Makedonya’da Kızılhaç’ı ziyaret ettim. Mesela orada sosyal marketler kanalıyla veriyorlar. Bağışçılarımıza çok teşekkür ediyorum. Okullarda eğitimler veriyoruz. Ana okuluna kadar girdik. Okullarda Kızılay kolları var falan ama daha da artırmalıyız. Kızılay ne kadar gelişirse toplumda o kadar duyarlı olur. Ailemiz kadar yakınız toplumun her bireyine”

“İzmir deprem kuşağında Kızılay bu konuda hazır mı?”

“İzmir’de her türlü afete başta deprem olmak üzere hazırlıklıyız. Profesyonel kadrolarımız var

“Kızılay yönetimsel sorunlar yaşadı. Her şey yoluna girdi mi?”

“Sıkıntılarımızı aştık. Geçmişe bakmamak lazım. Bu yanlışlıklar tespit edildiği için  zaten bizler atandık. Kızılay’ı yıpratmamak lazım. Kızılay’a sahip çıkalım. Projeler geliştirelim. Belki bizim düşünemediğimizi siz düşünürsünüz, kapılarımız hep açık. Kısır döngüleri bırakıp önümüze bakalım” Şanlı ve ekibine sadece İzmir’den,Türkiye’nin çeşitli illerinden değil yurt dışından da yardım talepleri geliyor.Geçen hafta Makedonya’da Atatürk’ün babasının doğduğu  Kocacık köyüne gittiler. Atatürk’ün adını taşıyan okulun müdürü “buradaki çocukların da size ihtiyacı var” diye yazmıştı Şanlı’ya. Kızılay haftasına ve 29 Ekim’in yıldönümüne denk getirdiler ziyaretlerini. Her yıl Türk bayraklarıyla süslenen deniz seviyesinden 1100 metre yukardaki köyde ilk defa programlar yapıldı. Çok anlamlı bir etkinlik oldu.

Ömür Şanlı’ya bu kez Kordon’daki gelişmeleri soruyorum..

“Bizim işletmeler olarak da eksiklerimiz var. Bizim de kendimize çeki düzen vermemiz lazım. Kordon’da oturan insan da aşağıdaki mekana inmeli. O insanları rahatsız etmeye hakkımız yok. Ortak akılla tüm sorunlar çözülür. Nasıl denizlere mavi bayrak veriliyor, düzgün işletmelere beyaz tabak verelim. Estetik bazı şeyler de yapmak lazım. Mesela kafelere kahverengi tente, balık restoranlara mavi tente, barlara sarı tente gibi .Yurt dışında 3 boyutlu giydirmeler var ,bunu da yapabiliriz. Burada 8 kilometrelik bir sahil şeridinden bahsediyoruz. Tunç Başkan, Abdül Başkan, genel sekreter Buğra Gökçe ve esnafla toplantılar yaptık. Bu dönemde kordonun güzelleşeceğine inanıyorum. Yakında kruvaziyer gemiler gelecek. Bu gemiler konak iskeleye yanaşabilir, Konak iskeleyi de piere alalım derim. Hem oradaki esnaf hareketlenmiş olur, hem de Kemeraltı canlanır. Çankaya’dan Kadifekale’ye teleferik te yapılınca turist İzmir’den çıkmak istemez. Kordon çoğu kente örnek oldu. Yalova’da anlattım. Çanakkale de öyle. İzmir her konuda örnek kent, kordon konusunda da olacaktır”

“AK Parti’den aktif politikaya girmenize rağmen başkanlık devam ediyor”

“AK Parti’ye geçtiğim süreçte gündeme getirdim. “Bir başka arkadaşımız başkan olsun ben mecliste destek olayım, sıkıntılarımızı dile getireyim” dedim. Kabul etmedi arkadaşlar. Dernekte biz ekmeğimizi nasıl büyütebiliriz hesabındayız. Toplantılarımızda değil siyaset takım bile konuşmayız. Herkes farklı takım tutuyor, herkes farklı siyasi görüşlerde. Biz sadece ne yapabilirizin peşindeyiz”

“İlk Türk Yunan İşadamları Derneği de sizin tarafınızdan kurulmuştu”

“Askeri okulda okumak hayalim vardı ama vatandaşlığım olmadığı için gidemedim. Türk vatandaşlığını aldıktan sonra iktisat okudum. Üniversite bitince kordonda işletme açtım. Orada Yunan konuklarla ilişkiler gelişince “bir araya gelelim Türk Yunan İşadamları olarak ekonomiye, barışa katkımız olsun” dedik. Hep kavgalı gibi gösterilmişiz. Toplumlar arasında sıkıntılar yok. İki güzel komşuyuz. İlk tohumlar o dönemde atıldı. Şimdi geldiğimiz noktaya küçük bir örnek. Sakız Adası’ndaki mekanlarda Türk imzası ve Yunanlı turistlerin Alaçatı pazarına gelmeleri” 1975 yılında Yunanistan’da soydaşların yoğun olarak yaşadıkları Gümülcine’de doğan Ömür Şanlı ilk ve ortaöğrenimini Monaxi ve İzmir İbni Sina Ortaokulu’nda, lise öğrenimini İzmir Namık Kemal Lisesi’nde tamamladı. Üniversite eğitiminde Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Lise ve üniversite yıllarında Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Gençlik Kolu Başkanlığı ve Orta Asya Ve Balkan Dernekleri Gençlik Kolları Başkanlığı görevlerini yürüttü. İş yaşamıma elektronik eşya teknik servis bayiliği yaparak başladı. Sonra kordonda cafe işletmeciliği yaparak iş yaşamını sürdürdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ziraat mühendisi olarak görev yapan Yasemin Hanım ile evli olan Şanlı bir çocuk babası. Yorgunluğunu üç yaşındaki kızıyla zaman geçirerek atıyor. Müzikte tercihi Yunanca ezgiler. Best seller romanları mutlaka okur. Televizyonda belgesel ve film izleyen Şanlı’nın mutfakta da tercihi zeytinyağlılar. Ege mutfağı yani.