Vatandaş soruyor; “Hükümet piyasalara neden müdahale etmiyor. Marketler stokçuluk yapıyor, tedarikçiler de stokçuluk yapıyor. Hallerde mal ucuzlamasın diy...

Vatandaş soruyor; “Hükümet piyasalara neden müdahale etmiyor. Marketler stokçuluk yapıyor, tedarikçiler de stokçuluk yapıyor. Hallerde mal ucuzlamasın diye fazlası çöplere dökülüyor. Marketler, neye göre zam yapıyorlarsa artık ona göre etiketler hızla zamlanıyor. Hem toptancılar hem de marketçiler güzel karları ceplerine indiriyorlar” diye...

       Çok küçük bir alışveriş için ödemeniz gereken rakam 500 liradan aşağıya değil. Bugün 500 liranın sadece adı kaldı. Hâlbuki hükümet birçok alanda uyguladığı vergi ve fonlardan yaptıkları indirimlerle gıda ürünleri anında ucuzlaması lazım ama her gün fiyatlar artıyor. Piyasalar denetlense de marketlerde hiçbir ucuzlama yerine fiyat artışları devam ediyor. Marketler gıda toptancılarından gelen fiyatların üzerine kendi karlılık oranlarını üçe, beşe katlayıp satışa sunuyorlar. Gıda toptancıları da kendi kafasına göre yüksek karlılıkla satış yapıyorlar… 

REKABET DEGİL, BİRLEŞME VAR! 

       Marketler arası rekabet olması gerekirken marketler arasında gizli yapılan anlaşmaların olduğu sanıldığı için aynı mal tüm marketlerin çoğunda aynı fiyata satılıyor. Küçük marketlerde ise fiyat farklılıkları hemen göze çarpıyor… 

       Niye yazdım bu örneği; toptancıların ve marketlerin ne yüksek karlılıkla satış yaptığını ve isteseler oldukça düşük rakamlara satabileceklerini örnek verdim… 

       Bir marketlerin içerisinde her üründe firmalar arası rekabet olması gerekirken, ‘A’ market zam yapınca ‘B’ markette fiyatları aynı rakamlara çekiyorlar. Üreticiler bas bas bağırıyor. Maketlerde satılan fiyatın 4’e birine bizden alıyorlar ve çok yüksek rakamlarla marketlerde satıyorlar diyorlar. Adını sorarsan “SERBEST PİYASA” peki bu serbest piyasa anlayışına kim dur diyecek. Marketçi cebini dolduruyor: İhtiyaç sahibi bizler ise kazıklanıyoruz. Bunun gerçeğini söylemek gerekirse kibarca soygun yapılıyor… 

       Rekabet olması yerine marketler arası anlaşma yapılıyor. Demem o ki gıda toptancıları ve marketler fiyat artışlarını yüksek karlılıkla yapıyorlar ve hükümet bu olup bitenleri seyirci mi kalıyor, denetimler yetersiz mi kalıyor? Hâlbuki piyasalar denetlense ve sınırlandırmalar getirilse bu kadar yüksek kar uygulayamayacaklar. 

ELEKTRİK AŞIRI PAHALI 

       Hani konuşan görüyor musunuz? Konuşan yok. Elektrik faturaları her ay zamlı geliyor ama dillendiren kimse yok. Biz gazeteciler bile konuşmuyoruz yazmıyoruz, gündem maddesi yapmıyoruz. Hâlbuki son iki aydır elektrik faturaları hayli yüksek geliyor. Normalde ödediğimizin neredeyse üç katı yüksek geliyor rakamlar. İşte ben yazıyorum ama hükümetin buna da cevabı hazır “dolar yükseldi, Brent petrol yükseldi. Doğal gaz fiyatları yükseldi.”. Hâlbuki dünya piyasalarında Brent petrolün ucuzladığı zamanlar oluyor. Elektrik fiyatlarına yansıyor mu bu durum yansımıyor, yansıtılmıyor. Yansıtılsa da “Deve de kulak” bir lira zam yapılıyor. 15 kuruş indirim yapılıyor. Dar gelirliyi devlet sübvanse etmeye çalışıyor. Ama nereye kadar?  

       Sonuç olarak son derece pahalıya yaşıyoruz hatta kazıklanıyoruz ve bu ülkeyi yönetenler ekonomiyi düzeltmek için elinden geleni yapmaya çalışıyor ama aç gözlü bazı satıcıların cepleri doymadığı gibi gözleri de doymuyor. Ortada işlenen bir suç varsa emin olun devlet mademki enflasyonu düşürmek ve vatandaşına rahat bir nefes aldırmak istiyorsa seyirci kalmamalıdır. O gözü doymayan satıcıların suç ortağı da olmamalıdır… 

       Özellikle seçimlere az bir süre kalması ve denetlemelerden uzak kalacak seçim zamanlarındaki piyasasının halini ve o fiyat artışlarının son durumunu düşünmek bile istemiyorum…