Geçen hafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na denk geldiği için yazmadım. Biliyorsunuz, bin liralardan milyon liralı fiyatlara hızlı bir geçiş...

Geçen hafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na denk geldiği için yazmadım. Biliyorsunuz, bin liralardan milyon liralı fiyatlara hızlı bir geçiş yaptığımız bu günlerde gayrimenkul sektörünün, ‘hizmet ihracatı’ kapsamına alınmasını tartışıyoruz. Evet, 20 Nisan tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 5448 sayılı ‘Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ uyarınca, konut, ticari ve diğer taşınmaz alanlarında her türlü gayrimenkul hizmeti veren Türkiye’de yerleşik şirketler diğer kurum ve kuruluşlar desteklenecek.

YILLIK 1.8 MİLYON LİRA

Bu kurum ve kuruluşlara Ticaret Bakanlığı tarafından 1.8 milyon liraya kadar reklam desteği sağlanacak. Fuarlara ve etkinliklere katılım için etkinlik başına 300 bin liraya kadar destek akıtılacak. Ticaret Bakanlığı tarafından verilecek destekler arasında tescil ve koruma, pazara giriş belgeleri, birim, reklam, tanıtım ve pazarlama, bireysel katılım, milli katılım, ürün yerleştirme, sektörel alım ve ticaret heyeti programları, sanal fuar organizasyon ile yarışma ve etkinlik başlıklar yer alıyor. Karara göre, Türkiye’deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satan şirketlere tescil edilmiş markalarının yurtdışında tescili ve korunması için bu giderlerinin yüzde 50’si oranında, yıllık en fazla 600 bin lira tutarında destek verilecek. Pazara giriş belgeleri desteğinin üst limiti yıllık 1.8 milyon lira olacak.

Birim açılması ve işletilmesiyle ilgili belgelendirme giderleri için 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 720 bin lira tutarında destek verilecek. Yıllık 1.8 milyon liraya kadar reklam ve tanıtım giderleri desteği verilecek. Fuarlara ve etkinliklere katılım için etkinlik başına 300 bin liraya kadar destek sağlanacak. Film ve dizilerde ürün yerleştirme için yıllık en fazla 600 bin lira destek sağlanacak. Sanal fuar organizasyon desteği faaliyet başına 600 bin lira olacak. Yarışma ve etkinlik desteği etkinlik başına 1.2 milyon lira olacak.

KOŞA KOŞA GELDİLER Suriye karıştı, bize ‘sığındılar.’ Afganistan’da Taliban yönetimi ele geçirdi, bize ‘koştular.’ Evet koştular; kamyonlarla otoyol kenarlarına hatta şehir merkezlerinde mahalle aralarına kadar taşınıp bırakılınca ara sokaklarda nasıl kaçıştıklarını izledik. Görüntüler hala mevcut. Elbette yardım eli uzatılmalı ancak belirli bir düzen içinde olmalı, değil mi? Her göç dalgasında uzmanlar uyardı, sosyo-ekonomik yapıya dikkati çekti. Güvenlik tedbiri önerdi, sağlık kontrolü önerdi. Vatandaş da uyardı, endişelerini dile getirdi. Taciz, darp haberleri art arda geldi, hayatını kaybedenler oldu. ‘Yeter’ diyenler bazı kesimler tarafından ırkçı olmakla suçlandı. Peki, sonra ne oldu? Vatandaş, Suriyeli yoğunluğundan devlet hastanelerinin kapısından bile geçmez oldu. Bazı hastalıklar hortladı. Kırsal kesimde kuma krizi başladı. Mahallelerin hatta bazı şehirlerin sosyal yapısı değişti, ekonomi ve siyaset de bu değişimi izliyor, izleyecek. Marketleri var, kendi ürünlerini satıyor hatta kendi içlerine daha uyguna satıyorlar. Ticareti büyütüyorlar… Sık sık doğuruyorlar… Seçilmenin önü açık… Haberleri okuyorsunuzdur, uzatmayayım. Endişeler belli...  Türk Lirası değer kaybında Ekonomi Bakanı’nın deyimiyle ‘en zayıf durumunda’ iken, vatandaşlık uygun fiyata sunulurken, her yandan mülteci akını varken bir de yabancıya konut satışını desteklemek niye? Bunun izah edilmesini bekliyoruz. Sosyal medya hesabından silahla paylaşım yapan Pakistan uyruklu Salman Khan, gözaltına altına alındı. Khan’ın sınır dışı edilmesi için işlem başlatıldı. Sosyal medya hesabından ‘ülkelerine dönsünler’ diyen Türk vatandaşlarına küfür eden Suriye uyruklu F.H., Sakarya’da yakalanarak gözaltına alındı. ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçunu işlediği belirtilen F.H.’nin sınır dışı edileceği açıklandı. Silahla fotoğraf çekileni var, kadınları yolda yürürken çekeni var, yediği muzu nispet için paylaşanı var. Bazılarının sınırdışı edileceği söyleniyor, kaçı sınırdışı edildi bu güruhtan? Bunun da izah edilmesini bekliyoruz. Amacı ne olursa olsun, devletin ‘yabancı’ politikası sınırlı ve denetimli olmalı. Önce kendi vatandaşımızın refah seviyesine bakacağız, alım gücünü sorgulayacağız, güvenliğinden emin olacağız değil mi? Nitelikli gençlerimizi kaybediyoruz. Kalanlar ağır ekonomik şartlar altında eziliyor. Başını sokacak bir evi olması, çoğu vatandaş için uzak bir hayal artık. Yabancı ilgisiyle sektör yeniden fiyat yükseltirse kendi yurdunda ‘evsiz’ kalacak insanlar. Hasbelkader arabası olan da yüksek yakıt fiyatı yüzünden ya sattı ya da otoparka çekti. Kiralar, faturalar, çarşı, pazar her yanda yangın var, devletimiz ‘iç soğutacak’ imkanları önce ve en kısa zamanda kendi vatandaşı için kullanmalı. Beklentimiz, umudumuz bu yöndedir. İYİ HABER 

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nde yer alan Anadolu Hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı çift dilli “Karatepe Yazıtları”, UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedildi. Yazıtlar, Türkiye’den miras olarak kaydedilen 70’inci eser oldu.

GÜZEL İÇERİK

Bilim, teknoloji ve mühendislik sayfası “World of Engineering”, instagram hesabından hayatı kolaylaştıracak tasarımları takipçileriyle buluşturuyor. Farklı sektörlerdeki robotik cihazların gelişmiş örneklerine yer veren hesapta, yeni teknolojiler ile üretim ve hizmet sektörlerinin yakın geleceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.