Sağlıklı beslenme ve kilo kaybı her zaman önemli olsa da bireylerin yaz mevsiminde kilo verme isteği artabiliyor. Ancak çoğu kişi de nerden başlayacağını ve nasıl yapacağını bilmiyor. Bu noktada tıbbi kontrollerin yapılması ve neden araştırılması oldukça önemliyken yediklerinizin farkında olmanız yani beslenme günlüğü tutmanız da kilo kontrolünüzü sağlamanızda size yardımcı oluyor.

Beslenme günlüğü nedir? Ne işe yarar?

Beslenme günlüğü, gün içerisinde tükettiğiniz tüm yiyecek ve içeceklerin saatleri ve miktarlarını kaydederek oluşturduğunuz ajandanızdır.

Beslenme günlüğü tutmanın amacı, beslenme düzeninizde yaptığınız hatalarla ilgili farkındalık kazanmanız, yeterli besin alımınızı takip edebilmenizdir.

Yapılan çalışmalar, kişilerin tükettikleri besinleri kaydetmesinin daha dikkatli ve sağlıklı beslenmelerini kolaylaştırdığını ve kilo verme hızlarının 2 kat arttığını göstermiştir.

Beslenme günlüğü ile beslenme programınızı nasıl yapabilirsiniz?

Herkesin programı kendine özel olmalıdır. Alınması gereken karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller, su miktarları veya öğün sayıları herkesin yaşına, cinsiyetine, metabolizmasına, yaptığı işe, sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tek tip veya yasaklardan oluşan bir beslenme programının olması doğru değildir.

Beslenmenizde hangi besinleri daha çok kullandığınız, mutfağınıza hangi besinleri daha çok soktuğunuzla yakından ilişkilidir. Çünkü unutmayın diyet alışverişte başlar!

Eksik beslendiğinizi düşündüğünüz besinleri mutfağınıza ve bedeninize almayı, daha doğru besinler tüketmeyi ve öğün aralıklarınızı kendinize özel bir şekilde planlamayı hedefleyin.

Tüm bunları yaparken herhangi bir hastalığınız varsa veya kan tahlilleriniz doğrultusunda hem daha bilinçli hem daha doğru hem de daha hızlı ilerlemek istiyorum diyorsanız beslenme uzmanından destek alabilir, günlükle birlikte daha kontrollü ilerleme sağlayabilirsiniz.

 

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan’ın bilgilerini paylaştığı Be planned’in tasarladığı ajanda ile neler yapabilirsiniz?

  • Doğru beslenme, doğru alışverişle başlar. Hafta başında menüleri belirleyip alışveriş listesi çıkarabileceksiniz.

  • Günlük öğünlerinizde tükettiğiniz besinleri, porsiyonları, saatleri ve dilerseniz aldığınız kalorileri not alarak takip edebileceksiniz.

  • Ara öğün seçimlerinizi, doyup doymadığınızı, ne kadar sürede acıktığınızı görebileceksiniz.

  • İçtiğiniz su miktarı kadar, kahve, çay ve bitki çayı miktarlarınızı takip edebileceksiniz.

  • Açlık hissinize puan verirken, beslenmenizi düzenleyip günden güne daha az acıktığınızı fark edecek, aç değilken yemek yeme alışkanlığınızı bu takip sayesinde bırakabileceksiniz.

  • Stres seviyesi yemek yeme isteğimizle ilgili olduğu için, duygusal açlık ayrımı yapabileceksiniz.

  • Yeterli uykunun, attığınız adımın, spor yaparak geçirdiğiniz sürenin ne kadar fark ettirdiğini takip edebileceksiniz.

  • Her gün tartılmak yerine hafta bir tartıldığınızda aldığınız yolu çok daha net ve doğru göreceksiniz.

  • Motivasyonunuzu ilk günden son güne kadar koruyabilecek, hedef sayfasıyla aylık ilerlemenizi göp ödül molalarıyla hedefinize ulaşabileceksiniz.

  • Her gün farklı bir bilgi veya tarife sahip olacaksınız.

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan