Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir, "Kozan ciğerimiz ile coğrafi işaret alarak ilçe ekonomisini kalkındırmak istiyoruz. Kekik ve sumak kokan dağlarımızda yetişen keçilerin lezzetli ciğeri ile farkımızı ortaya koymak istiyoruz," dedi. Kandemir, bu lezzetin gastronomi mutfağına kazandırılmasıyla birlikte Kozan’ın lezzet turizminde de yer alacağını vurguladı.
Keçi Ciğerinin Özellikleri
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Aşçılık ve Gastronomi Mutfak Sanatları Öğretim Görevlisi Mahmut Doğan Kamış, Türkiye'de sadece Kozan’da üretilen keçi ciğerinin üzerine hiçbir tatlandırıcı eklenmeden mangalda sunulduğunu belirtti. "Dağlık alanda doğal beslenen hayvanların ciğer lezzeti de farklı oluyor," diyen Kamış, bu lezzeti markalaştırarak koruma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Geleneksel ve Modern Sunum
Dört kuşaktır ciğer ustası olan Mahir Bağrıyanık, Kozan ciğerinin diğer ciğer çeşitlerinden farklı olduğunu belirterek, coğrafi işaret alınmasının lezzetin markalaşması açısından önemli olacağını kaydetti. "Tüketiciler bu ciğeri daha lezzetli buluyor," diyen Bağrıyanık, bu girişimle ziyaretçi sayısının da artacağına inandığını belirtti.
Yerel İlgi ve Farklılık
Kozan ciğeri, vatandaşlar tarafından da farklı bir lezzet olarak değerlendiriliyor. Masada mangalla sunulması, bu lezzeti daha da özel kılıyor. Coğrafi işaret çalışmalarıyla birlikte, Kozan’ın gastronomik zenginlikleri daha geniş kitlelere ulaşma şansı bulacak.