Ücretsiz izne çıkarılan işçilerle yapılan anket sonuçlarını içeren ‘Ücretsiz İzin Gerçeği’ raporu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından açıklandı. Rapor, ücretsiz izne çıkartılan işçilerin yüzde 47’sinin asgari ücretin yarısı kadar, yüzde 13’ünün ise asgari ücretten daha fazla gelir kaybına uğradığını gösterdi. Aynı zamanda işçilerin, gelir kaybına uğraması nedeniyle yüzde 71’inin bankalardan kredi aldığını ve borçlandığını söyledi. Raporda ücretsiz izne çıkartılan işçilerin, günlük 39,24 TL, aylık bin 168 TL nakdi ücret desteği alan işçilerin gelir kaybı en az bin 156 TL en çok 2 bin 332 TL oldu. Rapora göre ücretsiz izin uygulaması neticesinde iş yerlerinde gerekli denetimlerin yapılmaması bu süreçte suistimallere de yol açtı.

‘ARTIK ÇEKEMİYORLAR’

Gelir kaybına uğrayan işçilerin var olan kredi borçlarının üzerine bir daha borçlandığına değinen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Almış olunan asgari ücret dahi olsa veya bin 168 lira dahi olsa, gelir kaybına uğramalarının yanında zaten kredi kartı borçları vardı. Ek olarak 2,5 milyon ücretsiz izne çıkarılan işçinin krediler ile yaşam sürdürdüğü ve ödeyemez hale gelip icra ile boğuştuğu bir gerçek. Bankalarda dosyada ‘kırmızı kalem’ yani işçilerin kredi çekme koşulları ortadan kaldırıldı. Borçları ödenmediği için artık kredi de çekemiyorlar. Uygulanan ücretsiz izin ile sosyal cinayete kurban edilmeye çalışılıyor. Çoklu yoksullaştırma programı uygulanıyor, insanlar üzerinde. Bu yoksullaştırma programı itaat kültürünü destekler. Hırsız senin elinden ekmeği alır, sonra parça parça verir ve sen şükredersin. Bu insanlar zaten borçlu yaşıyorlardı. Kısmi çalışma ödeneği ve bin 168 lira ile hatta ve hatta ücretsiz izin ile daha da borçlandırılarak icralık hale getirildiler. Yeni ekonomi programında 25 yaş altı ve 60 yaş üstü insanlara belirli süreli iş sözleşmesi ile zaten kıdem tazminatından faydalanma koşulları hatta ve hatta gün doldurup emekli olamayacağı bir sisteme geçiş planı yapılıyor. İnsanlar sosyal patlamanın eşiğine gelecek. İş olsa da, olmasa da aç kalıyoruz deyip, var olan sisteme karşı bir başkaldırı gerçekleşebilir” dedi.

‘HAKLARI TARTIŞMALIYIZ’

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ ) İzmir İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası (HİZMET-İŞ) İzmir Şube Başkanı Gültekin Şimşek de, dünyayı etkisi altına alan, ekonomik ve sosyal anlamda hayatı olumsuz etkileyen Korona virüs salgınından dolayı hala sıkıntıların yaşandığını vurguladı. Şimşek, “Korona virüs salgınında henüz sona gelmiş değiliz, sıkıntılar devam ediyor. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk ile yaptığımız toplantılarda özellikle yeni çalışma biçimleri olarak evden çalışma ve uzaktan çalışma konularını ele aldık. Mevzuatımızda kanun değişikliği yapıldı ama yönetmelik yayınlanmadı. İşverenler görüşmelerde kısmi çalışma taleplerini dile getiriyorlar. Burada işçi ve işveren taleplerine bir bütünlük içerisinde bakmak gerekiyor. Eğer işçiler yarım gün veya kısmi çalışma yapacaksa burada sosyal güvenlik hakları ve başta kıdem tazminatı olmak üzere diğer hakların da korunacağı bir modele ihtiyaç var. Burada hak kayıplarına fırsat vermemek gerekiyor. Esneklik kavramını tartışacaksak, güvence boyutuyla ve haklar boyutuyla tartışmamız gerekiyor” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber