Kentsel dönüşümde çevresel sürdürülebilirliğe önem verdiklerini belirten T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İzmir’imizde de riskli yapı olarak tespit ettiğimiz 57 bin 109 konut ve iş yerinin dönüşümünü gerçekleştirdik. Biz kentsel dönüşümde, çevresel sürdürülebilirlik doğrultusunda bütün çalışmalarımızı 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma devrimine uygun olarak sürdürüyoruz. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bu hedeflere uygun olarak inşa ettiğimiz bütün yapıları iklime duyarlı, enerji verimli, kendi kendine yeten, tamamen Sıfır Atık ve yeşil bina konseptine uygun şekilde yapıyoruz” dedi.

İZMİR’İ TERK ETMEYECEĞİZ’

Kendilerinin iyi günde de kötü günde de vatandaşların yanında olduklarını vurgulayan Bakan Kurum, “İşte İzmir’imizdeyiz. İzmir’imizi asla liyakatsizliğin, belirsizliğin, iş bilmezliğin insafına terk etmedik, terk etmeyeceğiz. Neden terk etmeyeceğiz biliyor musunuz? Bugün Barış Sitesindeki yeni evine misafir olduğumuz Hatice teyzemizin gözlerinde İzmir’in geleceğini gördüm, umudu gördüm. Depremde en büyük acının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı'nı ziyaret ettim. Orada da çocuklarımızın gözünde İzmir’in istikbalini gördüm, umudu gördüm, İzmir’e dair beklentiyi gördüm. Biz artık her zamankinden daha kararlıyız. İnşallah; istiklalin şehrini kültürel ve tarihi dokusuna uygun, iklime uyumlu ve sürdürülebilir akıllı şehir uygulamalarıyla istikbalin de şehri yapacağız! Bunun için, Hatice teyzemizin umutları için, Rıza Bey Apartmanındaki yavrularımız için var gücümüzle çalışacağız. Biliyorsunuz, Eylül ayında Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesini hayata geçirdik. İlk etapta 250 bin sosyal konut, 1 milyon konut amaçlı arsa, 10 bin işyerini milletimize kazandıracağız. Projemiz kapsamında İzmir’imize toplam 12.400 konut inşa ediyoruz. 25 bin konutluk arsamızı, 700 bereketli dükkânımızı İzmirli kardeşlerimize armağan ediyoruz. İzmir’imizin kura çekimini 6-13 Şubat arasında gerçekleştireceğiz. İnşallah hem kentsel dönüşüm hem de yeni üreteceğimiz sosyal konutların ardından, İzmir’imizde afetlere karşı dirençsiz tek bir sağlıksız yapı, tek bir çöküntü alanı kalmayıncaya kadar çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

musiad-izmir-toplanti

İDALİMİZ VAR’ İstikbal için idealleri olduğunu vurgulayan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Gençlerimizi, kadınlarımızı, çocuklarımızı da içine alacak topyekün bir sosyal ve kültürel çevre oluşturmalıyız. Şehirlerimizi teknolojik gelişmelerle donatalım ama şehirlerimizin ruhunu öldürmeyelim. Evimizden mahallemize, köyümüzden şehrimize, sergilediğimiz mimariyle aslında ruhumuzu, vizyonumuzu ve varlık anlayışımızı yansıtırız. Yeni nesiller de bu yansıttığımız mimariye göre şekillenir ve yüksek bir medeniyet atmosferinde gelişirler. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında “Türkiye Yüzyılı’nda Şehirleri Fark Et, İnşa Et” temalı bu toplantıyı bir farkındalık oluşturmak için tertip ediyoruz. Zira bizim köklü ve muhteşem tarihimizde olduğu gibi istikbalimiz için ideallerimiz var” diye konuştu. ‘DESTEKLERİMİZ SÜRECEK’ Kentsel çöküntü alanlarının oluştuğuna dikkat çeken AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, “Cumhuriyetimizi kurduktan sonra birlik ve beraberlik iradesini ülkemizin hak ettiği oranda ortaya koyamadık. Farklılıklarımızla bizi o kadar meşgul edildik ki asıl hedefimize odaklamadık. Kentsel çöküntü alanları oluştu. Türkiye son 20 yılda imar ve inşa edilmeye başlanmıştır. 3 milyon 200 konutun dönüşümü sağlanmıştır. TOKİ eliyle 20 yılda 1 milyon 170 bin konut yapılmıştır. ülkemize katma değer sağlayan inşaat sektörüne her türlü desteği sağlıyoruz sağlamaya devam edeceğiz. Zirveden çıkacak sonuçların çok yararlı olacağına inanıyorum”şeklinde konuştu. ‘BİRLİKTE PLANLAMALIYIZ’ İzmir’deki kentsel sorunları birlikte çözmek zorunda olduklarını belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, “Diğer dönemlere göre bu dönem afetler açsından çok zor bir dönemden geçtik. Son dönede çok ciddi afetler yaşadık. Hiçbir zaman nereden bu devlet nerede bu bakan dedirtilmedik. Beş bin küsür dönüşümü sağlamış olduk. Biz İzmir’de Türkiye Yüzyılında kentsel dönüşüme başlamamız gerekiyor. Yarın değil hemen şimdi diyerek başlamamız gerekiyor. Herkesin taşın altına elini koyarak bu süreci geçirmesi gerekiyor. Gerçekten burada 7 temel sorun var. Sorunlara baktığımızda Harmandalı çöplüğü 10 senedir konuştuğumuz bir konu. Burası artık sürdürülebilir bir çöplük değil. Harmandalı çöplüğü Ümraniye çöplüğüne doğru iş gidiyor. Bergama’da AK Partili Belediye başkanı var diye mi o ilçeye çöpü taşıyacaksınız. Harmandalı çöplüğünün sorunun çözülmesine her türlü katkıyı koymaya hazırız. Kentsel Dönüşümü de birlikte planlayalım. Biz bu şehri birlikte planlamak zorundayız. Şehrimizi imar ve inşa etmek durumundayız” diye konuştu. ‘MAHÇUP OLUYORUZ’

İzmir’deki kentsel sorunların kendilerini uluslararası platformlarda mahcup ettiğini belirten MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Bilal Saygılı, işim gereği birçok ülkeye gitmiş bir kardeşiniz olarak. Gittiğim ülkelerdeki inşaat sektörüne imrenirdim. Şimdi böyle değil. Yarının imar etme sorumluluğunu üzerimizde taşıyoruz. İzmir’e baktığımızda açmazların aşılamadığını görüyoruz. İzmir’in açmazlarını 7 maddede topladık. Vahşi depolama, Harmandalı Çöplüğü sanki patlamaya hazır bir bomba halinde. Körfez Temizliği, sürdürülebilir yöntemlerle yapılmamakta. Bu da çevre felaketine neden olacaktır. Çarpık Kentleşme sorunu. İzmir’in neredeyse her ilçesinde çarpık kentleşme var. Küçük Sanayi Siteleri kentin içinde. 10 bin işyerinde 200 bin insan bu sıkışıklığı yaşıyor. Arsa üretilmiyor. Mevcut imar planları gözden geçirilmeli. Kentsel Dönüşümü için ciddi bir stratejik bir plan yapılmalıdır. Kentin ihtiyacı olan mastır planlar yapılmalıdır. Yurtdışından gelen misafirlerimi kent içine getirirken mahcup oluyorum. Tarihimiz değil İzmir çürüyor”dedi.

NİHAT AK