İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Çok olumlu bir gelişme fakat virüs tedavisinde ve ameliyatlardan sonra kullanılan kan sulandırıcılar şu an piyasada yok” dedi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 2019'da 435 ve 2020 yılında 201 kalem olmak üzere 636 ruhsatlı ilacı daha geri ödeme listesine dahil ettiklerini belirtti. Bu ilaçların 513 adedinin imal, 123’ünün ise ithal olduğunu, 52 ilacın da kanser tedavisinde kullanıldığını vurgulayan Selçuk, "58’i biyobenzer, 205'i biyoteknolojik ilaç ve 738'i de kanser tedavisinde olmak üzere geri ödeme listesinde toplam 8 bin 610 ilacımız var" ifadesini kullandı. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Parti parti ilaçları ödeme kapsamına almak olumlu bir gelişme. Fakat yurt dışında var olup, Türkiye’ye girmeyi bekleyen lakin fiyat politikaları nedeniyle giremeyen bazı ithal ilaçlar var” uyarısında bulundu.

‘GELMEYEN İLAÇLAR’

Türkiye’de sağlığa ayrılan bütçe nedeniyle ilaçların partiler halinde alındığını söyleyen İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Ülkenin sağlığa ayarladığı bütçe nedeniyle böyle parça parça listeye alınıyor. Türkiye’ye girmeyi bekleyen ama fiyat politikaları nedeniyle gelmemiş bazı ithal ilaçlar var. Çünkü 3.40 gibi bir Euro kurunu ilaç fiyatı belirlerken neredeyse yüzde ellisi kadar belirliyoruz Dolayısıyla ithal ilaçların bulunmasında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

‘KAN İLACI YOK’

Yaklaşık bir buçuk aydır elzem bazı ilaçların piyasada olmadığını vurgulayan Sayılkan, “Kanın pıhtılaşmasını engelleyen, özellikle tedavisinde kullanılan ve ameliyatlardan sonra kullanılan kan sulandırıcılar yok şuan piyasada. Her gün onlarca insan bu ilaçları bulmaya çalışıyor. Yeni ilaçların ödeme kapsamına alınmış olması vatandaş için çok olumlu. İlaç fiyatlarını belirleyen Euro kuru, o ilaçların belirleniş şekli ve ne yazık ki Türkiye’de ilaç teknolojisinden dolayı bazı ilaçları dışarıdan temin etmek zorundayız. O ilaçlarında daha kolay ülkeye gelmesi ve hastaların daha kolay ulaşır noktaya taşıması lazım” ifadelerini kullandı.

‘ÇÖZÜM İSE...'

Ağırlıklı olarak başta kanser hastalarının ilaçlarının temininde zorlanıldığını belirten Sayılkan, “Bu ilaçların bulunamamasının nedeninin ise getiren firmaların Şubat ayında belirlenen Euro kurunu kabul etmemesi olduğunu söyledi. Sayılkan, “Mesela Euro kuru 7 olmuştur ama siz yinede kuru belirlenen 3. 40’ tan hesap ederseniz eğer aracı kuruluş ya da firma o zaman o işi yapmaz. O ilaç hiç gelmez. Gelmediğinden haberimiz olmaz yahut belli aralıklarla kaybolur. Tedavisi için ihtiyaç duyan hastalarla birlikte ilaç aranır. Bu nedenle önemli olan ilaçların daha kolay ulaşılabilir noktaya taşınması gerektiğidir ve ilaç teknolojisinin geliştirilmesidir” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber