Konak Tünelleri’nin hemen üst tarafında bulunan, ünlü futbolcu Metin Oktay’ın da yetiştiği Konak sınırları içerisinde, kentsel sit ve 3’üncü derece arkeolojik sit alanı olan tarihi Damlacık semti kaderine terk edileli 5 yıl oldu. Bu süreç içerisinde Damlacık ’ta yer alan birçok tarihi yapı kamulaştırıldı, vatandaşlar evlerinden çıkarıldı. Tarihi Damlacık semti ile ilgili konuşan, Yüksek Şehir Plancısı ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Kente dair her uygulama, karmaşık bir süreç ve mağduriyet yaratmadan kentliye kazandırılmalıdır” diye konuştu.

‘ULAŞIM KORİDORU’

Damlacık semtinin İzmir’in geometrisinde çok önemli bir yer aldığını söyleyen Karaçorlu, “Damlacık bölgesi İzmir’in kalbi olan Kemeraltı’nın hemen ucunda yer alan içinde tarihsel dokuyu taşıyan önemli bir bölgedir. Bölgeye geniş bir açıdan baktığımızda da kente dair önemli bir ulaşım koridoru olduğunu da söyleyebilirim. Çünkü yer altından ve üstünden önemli bir ulaşım noktasını oluşturmaktadır. Yerleşim dokusu ve ulaşım dokusu ölçeğinde bu kadar hassas bir nokta olan Damlacık semtinin bugünkü durumu da bizleri üzmektedir” dedi.

‘YAŞAYAN BİR DOKU’

Semte ilişkin çalışmaların mağduriyet anlamında önlemleri alınmadan uygulamaya başlanmış bir çalışma olduğunu anlatan Karaçorlu, “Damlacık da yaşayan bir doku var ve o yaşayan dokunun kent ölçeğinde toplumsal ve kamusal mağduriyet anlamında önlemleri alınmadan başlanmış bir uygulama olduğunu söyleyebilir. Bu uygulamanın sonucunda gelinen bu aşama şaşırtıcı bir sonuç olmuyor. Bu çalışma var olan ülkenin imar mevzuatına göre planlama ve uygulama süreçlerinin kendi bilimsel şehircilik değerlerine göre yapılmış olması gerekirdi. Çünkü ülkenin imar mevzuatına göre yapılmayan çalışmalar bu tarz kamusal ve toplumsal mağduriyetler yaşatabilir. Ayrıca bölgede var olan tarihi doku ve yapılar dikkate alınarak bir inceleme yapılması gerekir. Bu tarz çalışmalar yapılarak semtteki tarihi dokunun topluma kazandırılması gerekiyor. Bunların hiç biri yapılmadığı için kente dair kamusal ve toplumsal mağduriyetler ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

‘ÇÖZÜM BEKLEYEN BÖLGE’

Damlacık semtindeki tarihi dokunun kente farklı bir kullanımla katılması gerektiğini belirten Karaçorlu, “Semtte var olan tarihi dokunun korunması ve kente farklı bir uygulama ile kullanıma katılması gerekiyor. Bu kullanım turizm amaçlı, öğrenci konutları, kültürel veya dinlenme boyutunda bir uygulama ile hayata kazandırılabilir. Ancak her şeyden önce bölgenin bir dayanıklılık testinden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü bir tünel inşaatı yapıldı ve bu çalışma da üsteki dokuya önemli bir zarar vermiş olabilir. Ayrıca tünel inşaatı da doğru bir ulaşım kararı değildi. Uygulamanın doğru olmadığını odamız ile birlikte çeşitli duyarlı çevreler ile girişimlerimizin olmasına rağmen tünel inşaatı yapılmıştı. Bu çalışmada kente dayatılmış bir oldubitti çalışmasıydı. Üstteki tarihi dokunun dikkate alınarak yapılması gereken bu çalışmanın artçı sarsıntılarını bugün hala yaşamaktayız” dedi. Damlacık’ın çözüm bekleyen bir bölge olduğunu söyleyen Karaçorlu, Kente dair her uygulamanın, karmaşık bir süreç ve mağduriyet yaratmadan kentliye kazandırılması gerektiğini söyledi. İbrahim Şengül / Özel Haber