Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,71 yükseldi. Tarım-GFE yıllık  yüzde 22,15 arttı. Ana gruplar itibarıyla bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 1,69, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi yüzde 1,85 artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde21,89, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi yüzde 23,72 artış gösterdi.

"ÇİFTÇİ ZORLANIYOR"

Girdi maliyetlerinin çiftçiyi olumsuz etkilediğini belirten Seferihisar Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Gülbağ, "Devlet  girdi maaliyetlerimiz arttığı için  destek  vermeli. Çiftçiyi zorluyor. Kuraklık şu an büyük bir problem değil. Henüz olursa her şeyi etkiler ama girdi maliyetleri zorluyor" dedi. Girdi maliyetlerinin dövize bağlı olarak koşulları zorladığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Tevfik Türk, " Özellikle tohum, ilaç mazot ve gübrede girdilerin neredeyse tamamı dövize bağlı durumda. Dövizde artış ve dalgalanma çiftçilerin maliyetlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ancak ürünler satış döneminde iken bu fiyat artışı çiftçiye yansımamakta. Zirai ilaçlar zamlanmaya devam ediyor. Bu nedenle zamanla üretim maliyetleri satış maliyetinin üzerine çıkıyor. Böylece tarım ise sürdürülebilir olmuyor" dedi.

'ÜRETİM AZALACAK'

Çiftçinin desteklenmediğini ve zamların ekonomi dinamikleri içerisinde büyük zorluklar oluşturduğunu aktaran Türk, "Kısa vadeli planlar Türk tarımını zorluyor. Köylü ve küçük üreticinin kazanmasını sağlamalıyız. Sadece üretim değil pazar oluşturmak önemli. Yeni bir dönem içerisine giriyoruz. Dijital pazarın önem kazandığı bu dönemde küçük üreticiyi desteklemeliyiz. Aksi koşulda üretim azalacak üretici kazanamayacak" diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber